10 elalvás előtti apró szertartás, amely segít a gyerekeknek jókedvűen ágyba bújni


Wellness
9/03/2021
íme egy hiszti- és stresszmentes rutin, amely segít a gyerkőcöket ágyba bírni -és persze ott is tartani. Mint azt mindenki tudja, a minőségi alvás elengedhetetlen a gyerekek egészsége, közérzete, fejlődése és magatartása szempontjából. Az igazság az, hogy az esti órákban a kicsik elalvás helyett szívesebben töltenek időt velünk, vagy próbálnak önállóan lefeküdni (esetleg mindkettőt), ami megnehezíti az ágyba jutásukat. Az alábbi tippek segíthetnek stresszmentessé és vidámabbá varázsolni az estéjüket.

1. Következetes elalvási idő

A következetesség sokat segít a gyerekek fejlődésében és magatartásában. Állítsuk be a biológiai órájukat, ami szabályozza, hogy mikor álmosak és mikor energetikusak. Ezt úgy érhetjük el, hogy az év minden napján ugyanabban az időpontban fektetjük le és ébresztjük fel őket.

2. Alakítsunk ki egy kuckós hálószobát!

A kényelmes pizsama, meleg paplanok és tiszta, rendezett hálószoba sokat segítenek. Alvás közben lecsökken a testhőmérséklet, így mi is vegyünk le a szoba hőmérsékletéből akár egy kis ventillátorral (legalább elnyomja a zajokat) vagy nyissuk ki résnyire az ablakot. Később nézzünk rájuk és ellenőrizzük, nem hűlt-e ki nagyon a hálószoba.

3. Szoktassuk őket rutinhoz!

A kialakított menetrend biztonságot teremt és jelez a szervezetnek elalvás előtt. Kezdődjön ez a fürdéssel, pizsamával, fogmosással majd esti mesével menetrendszerűen. Idővel már ezek önmagában elálmosítják a kicsiket.

4. Adjuk meg számukra a választási lehetőséget!

A gyerekek szeretnek önállóak lenni, így engedjük nekik, hogy válasszanak: „A rózsaszín vagy lila pizsamát vesszük fel ma este?” „A mackós mese vagy a cirkuszos?” Ők hozzák meg a döntéseket, de az irányítást tartsuk kézben.

5. Varázsoljuk örömtelivé!

Próbáljuk meg mókássá varázsolni az esti rutint különböző elemekkel, hogy ne legyen tiltakozás. A fogmosás például kellemes élménnyé tehető, ha Oral-B Star Wars vagy Jégvarázs figurákkal tarkított elektromos fogkefével mosunk fogat, amely ráadásul beépített időmérővel is rendelkezik. 

6. Ne engedjük az időhúzást!

A gyerkőcök hajlamosak húzni az időt lefekvés előtt, bármit kitalálnak ilyenkor, például kérnek még egy pohár vizet, még egy ölelést, még egy esti mesét. Előzzük meg ezeket, adjunk nekik egy nagy ölelést, készítsünk be egy pohár vizet és engedjünk nekik egyetlen „extra” kívánságot.

7. Beszéljünk az aznapi eseményekről!

Felváltva számoljunk be három dologról, ami aznap történt velünk. Ez bátorítja a gyerekeket a beszélgetésre, az aznapi események feldolgozására és segíti őket az ellazulásban.

8. Nyugtassuk meg őket!

Miután elmondtuk az esti mesét és megkapták a jó-éjt-puszit, mondjuk el nekik, hogy ha ágyban maradnak, akkor öt perc múlva rájuk nézünk. Nyugtassuk meg őket, hogy mi mindvégig a közelben maradunk.

9. Oszlassuk el a félelmeket!

Ha a kicsik félnek elaludni, vagy rémálmokból riadnak fel, próbáljuk a félelmetes gondolatokat viccessé varázsolni. Ez megtanítja őket, hogyan kontrollálják a gondolataikat. Például képzeljék el, ahogy a félelmetes szellem elcsúszik egy banánhéjon.

10. Legyen mellettük egy nyugtató plüss!

A gyerekek nem szeretnek távol lenni anyukájuktól, ezért adjunk nekik egy plüsst, játék mackót vagy egy fölsőnket, melyen rajta van az illatunk. Kutatások szerint ez jelentősen csökkenti a rémálmoktól való félelmet.

Ön hogyan bírja rá kisgyermekeit, hogy időben ágyba bújjanak? Ossza meg velünk hozzászólás formájában!