Az alapos fogmosás szabályai


Wellness
24/02/2021
A fogmosást gondolkodás nélkül, rutinszerűen végezzük, így könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelően. Szakértői tanácsaink segítenek a helyes módszerek elsajátításában.

Ön mikor gondolta végig utoljára fogmosási szokásait? A gyerekeket sok mindenre tanítjuk a tisztálkodással kapcsolatban, azonban van, hogy a saját módszereink, - például a fogmosás terén – némi kiigazításra szorulnak. 

Hogy mosolyunk ismét tündökölhessen, megmutatjuk a fogmosással kapcsolatos helyes és helytelen szokásokat. Vegyük kézbe fogkefénket és már kezdhetjük is!

AMI HELYES

A rendszeresség. A fogorvosok a  fogmosást reggel és lefekvés előtt javasolják elvégezni, illetve napközben az étkezések után is célszerű megtisztítani fogainkat.

Megtervezett fogmosás. Képzeljük magunk elé a fogsorunkat és fentről lefelé, balról jobbra haladva végezzük el a tisztítást, minden egyes fogfelületet érintve.

A megfelelő idő. A helyesen végzett fogmosás 2 percet vesz igénybe. Összpontosítsunk külön-külön is minden egyes szájkvadránsra, melyeken egyenként 30 másodpercet időzzünk el! Teszteljük le magunkat egy stopperrel, s valószínűleg az derül majd ki, hogy az előírtnál jóval kevesebb időt szánunk a fogmosásra..

Apró mozdulatok. A fogkefét a fogakra mindig 45 fokos szögben helyezzük, és a fogmosást körkörös illetve söprő mozdulatokkal végezzük! A fogíny vonalán is haladjunk végig, hogy a baktériumokat innen is eltávolítsuk. Ezután térjünk át a fogak felszínére, minden egyes fogra külön kitérve.

Próbáljuk ki az oszcilláló mozgással működő elektromos fogkefét! 
Kutatások igazolják,hogy az elektromosfogkefék nagyobb hatékonysággal távolítják el a lepedéket a fogakról, mint manuális társaik. Találja meg az ön számára tökéletes modellt.

A megfelelő fogkrém. A maximális védelem érdekében legalább 1350 ppm értékű fluoridos fogkrémet használjunk! A polcokon számos termék közül választhatunk, például melyeket kifejezett érzékeny fogakhoz, az elszíneződések eltávolításához, vagy a fogkőképződés megelőzéséhez terveztek. Érdeklődjön fogorvosánál, melyiket válassza!

AMI HELYTELEN

Erős sörtéjű fogkefék használata
. A kemény sörték felsérthetik a fogínyt, ezért válasszuk a közepes, vagy puha sörtéjű változatokat! A fogmosás erősségére is figyeljünk oda, hiszen a túlzott sikálás szintén káros hatással lehet a fogakra és a fogínyre! 

A nagyméretű fogkefefej. A fogmosáshoz legideálisabbak a kisméretű, kompakt fogkefefejek eltérő hosszúságú sörtékkel, hiszen a fogmosás hatékonysága így a legmagasabb, különösen a hátsó fogak esetében. 

Túl sok fogkrém használata. A fogmosáshoz mindössze borsónyi mennyiségű fogkrém használata szükséges. A megfelelő fogkrém kiválasztása is fontos. Javasoljuk az Oral-B Pro-Expert Strong Teeth fogkrémet, melynek formulája minden egyes fogmosásnál erősíti a fogakat.

Túlzott öblítés. A fogmosás után végzett vízzel történő hosszas öblögetés kimossa a szájból a koncentrált fluoridot, így csökkenti annak hatékonyságát!

Szájvíz használata közvetlenül a fogmosás után. A szájvíz a vízhez hasonlóan eltávolítja a fogmosás során bejutó fluoridot a szájüregből, használatát ezért alkalmazását más időpontokban, például egy ebéd utáni felfrissítéshez ajánljuk. Az Oral-B Complete szájvíz megtisztítja a fogkefe által nehezen elérhető területeket is, ezért használatát tegyük fogmosási rutinunk részévé!

Önnek milyen ötletei vannak a fogmosással kapcsolatban? Ossza meg velünk, majd további hasznos információkért látogasson el az Oral B honlapjára!