Egészséges mosoly: az 5 legkárosabb szokás fogainkra nézve


Wellness
12/09/2018
Gondolkodott már valaha azon, mi tehet kárt a fogakban, egyben a mosolyunk szépségében? Íme néhány rossz szokás, melyeket már csírájában érdemes elfojtani.

Fogainkat minden nap megmossuk, rendszeresen használunk fogselymet, és rendszeresen járunk fogorvosi ellenőrzésre. Ez eddig rendben is van, azonban a legtöbb ember számos olyan rossz szokást vesz fel, amely károsítja a fogak épségét, szépségét. Íme a legrosszabb szájápolási szokások, illetve a megoldások azok kezelésére. 

Rossz szokás: Fogcsikorgatás

A fogak csikorgatása és az állkapocs összeszorítása károsítja a fogakat és fájdalmat okoz. A legnagyobb probléma pedig az, hogy ez a tevékenység az esetek többségében tudat alatt történik. Ennek fő oka, hogy a fogak csikorgatása és az állkapocs összeszorítása gyakran alvás közben történik, koncentrálás közben vagy stressz hatására. A jó hír az, hogy a fogorvosok időben felismerik a problémát, ezért ilyen esetekben eggyel több okunk van a fogászat felkeresésére.

A megoldás

Elképzelhető, hogy fogorvosunk fogvédőt javasol majd, melyet alvás közben kell alkalmazni. Amennyiben a rossz szokás hátterében stressz áll, abban az esetben magát a stressz forrását kell kiiktatni. Szakítsunk időt a pihenésre, és aludjuk ki magunkat. Alvás előtt segíthet a jóga, a mély légzés, a meditáció, a zene, vagy akár egy forró fürdő. Emellett próbáljunk meg tudatosan odafigyelni e rossz szokásunkra, és mikor fogcsikorgatáson kapjuk magunkat, lazítsuk el az állkapcsunkat. Szintén sokat segíthet, ha enyhén kinyitjuk a szánkat, nyelvünket pedig óvatosan fogaink közé helyezzük. Állkapocsizmaink gyengéd masszírzása segíthet megnyugtatni az izmokat, ezáltal minimalizálva az éjszaka okozott károkat.

Rossz szokás: Körömrágás

A körömrágás nemcsak a körmöket rongálja, de fogainkat sem teszi kimondottan boldoggá. Ennek oka abban rejlik, hogy a körmök rágása folyamatos mozgásban tartja a fogakat, amely azoknak idő előtti megkopásához vezet. Emellett az elől lévő fogakat is gyengíti, potenciálisan rontva mosolyunk szépségén.

A megoldás
Talán egyértelműnek tűnik, de a körömrágás ellen is a tudatosság a leghatékonyabb fegyver. Amennyiben mi magunk nem vesszük észre, kérjük meg barátainkat, családtagjainkat vagy kollégáinkat, hogy jelezzék amikor meglátják rossz szokásunkat. Emellett érdemes rendszeresen lakkozni a körmeinket, hiszen amikor szépek és ápoltak, sokkal kevésbé érzünk rá késztetést, hogy tönkretegyük őket. Vannak, akik különböző, e célból készült termékeket is használnak, melyek a rossz szokás felhagyása érdekében kellemetlen ízt kölcsönöznek a körmöknek. 

Rossz szokás: Tollak és ceruzák rágása

A tollak, ceruzák vagy akár szemüvegszárak rágása noha elsőre ártatlannak tűnhet, extrém esetekben azonban apró repedéseket okozhat a fogak felszínén. 

A megoldás:

Amennyiben megunktól nem megy a leszokás, próbálkozzunk inkább rágógumival! Válaszhatunk olyan tollakat vagy ceruzákat is, melyek végét nem lehet megrágcsálni (Egy bolyhos unikornisban végződő toll például nem kifejezetten finom!) Alternatívaként, akár még az imént említett kellemetlen ízű körömbevonatokat is alkalmazhatjuk a tollak végén. Mindemellett természetesen gondoskodjunk a megfelelő szájhigéniáról, hogy fogaink továbbra is erősek és egészségesek maradhassanak.

Rossz szokás: Jég ropogtatása

A jégkockára öntött tea, jegeskávé és a különböző jégkásák nagyon finomak ugyan, azonban jeget rágcsálni nem kifejezetten bölcs döntés. A jég kemény, így annak harapdálása mikroszkópikus repedéseket okozhat a fogzománc felszínén. Emellett a cukros üdítők szürcsölése további kockázattal jár, a szénsav és a cukor ugyanis szuvasodáshoz vezethet. 

A megoldás:

Igen egyszerű: ne rágjunk jégkockákat! Hogy ellen tudjunk állni a kísértésnek, igyunk inkább fedeles poharakból, vagy használjunk szívószálat. A legjobb lenne, ha cukros üdítőket csak alkalomadtán fogyasztanánk, ezzel is csökkentve a szuvasodás kockázatának veszélyét. Amennyiben fogaink érzékenyek a hideg üdítőkre, próbáljuk ki a Blend-a-med Complete Protect Expert Sensitive & Gentle Whitening fogkérmet,  amely segít az érzékenység ellen és ellenálló réteget hoz létre a fogak felszínén.

A rossz szokás: fogainkat használni eszközök helyett

Fogainak segítségével tépjük fel az ételzacskókat vagy tépjük le az árcímkéket az új ruháról? Mindannyiunkkal megesik néha, fogaink ollóként történő használata azonban gyengíti a fogakat, kilöki a töméseket, sőt még repedéseket is okozhat.

A megoldás:

Tartsunk ollót a táskánkban, hogy szükség esetén ne a fogainkat kelljen segítségül használnunk! Fogaink egészsége érdekében használjunk Blend-a-med Complete Protect 7 fogkrémet, amely a gyökerektől felszínig erősíti a fogakat, megőrizve ezáltal azok egészségét.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan óvhatja még inább a fogait, látogasson el a Blend-a-Med honlapjára!