Frontérzékenység - tünetei és kezelése


Wellness
1/03/2021
„Front van!” szoktuk mondani, miközben az időjárás okozta kellemetlenségektől szenvedünk kisebb, vagy nagyobb mértékben. Hogyan hatnak ránk a frontok és mit okozhatnak?

Miért hat ránk az időjárás?
Az időjárás változása, a hőmérséklet, légnyomás és páratartalom, az átvonuló meleg és a hidegfrontok különböző intenzitással hatnak ránk és eltérő tünetekkel jelentkezhetnek az arra érzékeny embereknél. Szervezetünk reakciója a környezeti változásokra nem véletlen, a frontokra leginkább idegi és hormonális tüneteket eredményeznek, erősebb reakcióra pedig az idősek, legyengült fizikumú, túlhajszolt emberek számíthatnak.

Hideg front kontra meleg front
A hidegfrontra érzékenyek a front megérkezése után tapasztalhatják a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor nő a légnyomás, valamint a hirtelen érkező hűvös, párás levegő is befolyásolja a szervezetünk működését. A hidegfront hatására nagyobb számban indulnak meg a szülések, nőhet a koraszülések száma. Az asztmás rohamok előfordulása is gyakoribb, ezenkívül az epe- és vesegörcsök kialakulásának is nagyobb a valószínűsége, valamint a szívinfarktusnak is. A meleg front már az érkezése előtt megterheli az arra érzékenyek szervezetét. Az emelkedő hőmérséklet és a csökkenő légnyomás hatására csökken a vérnyomás, melynek következtében szédülés, ájulás jelentkezhet. A hangulatunkat is negatívan befolyásolhatja, a meleg front fokozhatja a depressziós tüneteket, ilyenkor több negatív gondolatunk támadhat, mint egyébként.

Mit tehetünk?
Mivel a fronthatások leginkább a vegetatív idegrendszerünkre vannak hatással, a legjobb módja a kellemetlen tünetek megelőzésének, ha az idegeinket próbáljuk megerősíteni. Elegendő folyadékbevitellel, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel, valamint stressz kerülésével minimalizálhatjuk a tüneteket.
Jótékonyan hat a szervezetünkre, ha a frontátvonuláskor C-, B-, Mg - vitamint fogyasztunk és a szokásosnál több folyadékot iszunk. Jó hatással van az idegrendszerünkre, ha zuhanyzáskor váltogatjuk a hideg és a meleg vizet, de néhány gyógynövény is enyhítheti a tüneteinket. Stressz oldásra a citromfű-, levendula és orbáncfű teát igyunk, de egy meleg fürdővel, néhány lazító jógagyakorlattal, szaunázással is pozitív eredményt érhetünk el.