Harcoljunk a téli depresszió ellen!


Wellness
1/03/2021
A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás. Idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, idén február 8-13 között tartják.

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít, ami elsősorban a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok, a maszkfaragók és jelmezkészítők sikere.

Mi is történik a busójáráson?
A téltemető, tavaszköszöntő nagy ünnepen a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva vidám forgataggá varázsolják a várost. A mulatság húshagyó kedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget.

A busójárás eredete
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák, de ennek aligha van történeti alapja, ugyanis Mohács 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, a mondában szereplő sokácság betelepítése viszont csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. A valóságban inkább az történt, hogy a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, amely aztán Mohácson formálódott tovább, és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről az első adatok a XVIII. század végéről jelentek meg.

Milyen öltözet kell hozzá?
Szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött nadrág, amelyre színes, gyapjúból kötött női cifra, bütykösharisnyát húznak, lábukon pedig bocskort viselnek. A bundát az öv vagy egy marhakötél fogja össze a derekukon, erre akasztják a marhakolompot. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Busójáráshoz álarc: készítsük el saját kezűleg!
A hagyományos maszkokat fából faragják, disznóvérrel festik le, rajzolnak rá arcot, majd a végén szarvval és szőrével kifordított rackabirkabőrrel díszítik. Egy kis kézügyességgel azonban magunk is készíthetünk gyerekünkkel közösen álarcot a felvonulásra. Ehhez a következőkre lesz szükségünk: lufi, tapétaragasztó, széles ecset, fekete-fehér újságpapír, félfamentes rajzlap, papírtörlő, tempera vagy akrilfesték, ceruza, olló, ecsetek, fonal, rafia vagy műszőrme. 

Elkészítése: fújjuk fel a lufit kicsit nagyobbra, mint a fejünk.
Vágjuk az újságpapírt kisebb darabokra. Az ecsettel kenjük be ragasztóval a kisebb darabokra vágott újságpapírt, és simítsuk a lufira úgy, hogy teljesen befedjük. Ha megszáradt, lyukasszuk ki a lufit, és hosszában vágjuk ketté a papírburkot. Két maszkot készíthetünk így, magunknak és a gyereknek. Daraboljuk fel a rajzlapot, és készítsünk orrot egy félbehajtott és a ragasztási felületnél bevagdalt lap segítségével. Vonjuk be a maszkot a rajzlapcsíkokkal, hogy legyen tartása. Ismét hagyjuk megszáradni. Ezután háztartási papírtörlővel fedjük be a felületet. Amikor az alap egészen kiszáradt, vágjuk le körben a széleket, majd mérjük ki pontosan és rajzoljuk fel a szemek helyét, végül körömvágó ollóval vágjuk ki. Készíthetünk szarvakat is az álarcra úgy, hogy kivágjuk rajzlapból a szarvformát és felragasztjuk rá. A végén fessük le a maszkot, majd díszítsük fonallal, rafiával, esetleg műszőrmével, és már indulhatunk is a busójárásra.