Hogyan kedveltessük meg a fogmosást gyermekünkkel?


Wellness
12/05/2020
A fogmosás és szájápolás korai elsajátítása megalapozza az ápolt és egészséges fogsort egy életen át. Íme néhány jó tanács arra vonatkozóan, hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a fogmosást!

Ismertessük a tényeket!

A gyerekek szeretik tudni a felnőttek által kiszabott feladatok és kérések okát. Ne legyünk hát restek elbeszélgetni velük a fogszuvasodásról és a különböző fogínybetegségekről! Magyarázzuk el, hogy a baktériumok és kórokozók a szánkban, a fogainkon és az ínyünkön telepszenek meg, így fontos tőlük megszabadulni. Amennyiben így tesznek, fogaik szépek és egészségesek maradnak, és nem kell félniük az elszíneződött, lyukas fogaktól, a kellemetlen lehelettől vagy a fájdalmas és vérző ínytől. Néha talán fárasztó lehet mindent elmagyarázni, a gyerekeknek azonban sokszor pont az efféle részletekre van szükségük. 

A helyes fogmosási technika elsajátítása

Körülbelül 6 éves korukig a gyerekek nem képesek alaposan megmosni saját fogaikat, így ránk hárul a feladat. Mindent tőlünk lesnek majd el, úgyhogy tanítsuk meg nekik, hogyan moshatják egy borsónyi fogkrémmel két percen át fogaikat; esetleg ösztönözzük őket erre kedvenc zenéjük segítségével, melynek időtartamára kell teljesíteni a feladatot. Alkalmazzanak apró, körkörös mozdulatokat, fentről lefelé haladva, minden egyes fogat érintve. 

Használjuk ki a modern technológia nyújtotta lehetőségeket!

Egy elektromos gyerekfogkefe használata sokkal izgalmasabbnak bizonyulhat, mint egy manuálisé. Az Oral-B számos terméket kínál, többek között olyanokat, amelyeket a Disney Jégvarázs mesefigurák, vagy a Csillagok Háborúja hősei tarkítanak, és így mindenki talál a gyermekéhez illő elektromos fogkefét. A technológiát másféle módon is kiaknázhatjuk: keressünk a YouTube-on a szájápolással kapcsolatos, oktató jellegű videókat, vagy a megfelelő ideig történő fogmosáshoz töltsük le az Oral-B Disney Magic Timer alkalmazást. Vannak szülők, akik Google képekkel illusztrálják az elfeketedett fogakat vagy hiányos fogsort, hogy megmutassák gyermekeiknek, mire is számíthatnak a rendszeres fogmosás mellőzésének következményeképp. Már csak nekünk kell eldönteni, melyik módszert tartjuk a legeredményesebbnek.

Mutassunk jó példát!

Engedjük, hogy gyermekünk végig nézze saját fogmosásunkat, illetve egészen kicsi kortól kezdve vigyük el őket magunkkal a fogorvoshoz. Ennek köszönhetően már azelőtt megszokják az élményt, mielőtt ők maguk is fogászati kezelésre szorulnának!

Állítsuk magunk mellé a fogorvost!

Amennyiben gyermekünk félelemmel takint a fogászati vizsgálatra, előtte célszerű telefonon egyeztetni a fogorvossal és megosztani vele a problémát. A gyerekfogorvos már tapasztalt ezen a téren és lehetnek hasznos ötletei arra vonatkozóan, hogyan kezeljük a helyzetet. Mi magunk is felkészíthetjük gyermekünket, például úgy, hogy eljátszunk még otthon egy „fogorvos-páciens” szituációt a kedvenc mackójával vagy babájával. Adjunk a kezébe egy használaton kívüli fogkefét és kérjük meg, hogy „ellenőrizze” a maci vagy a baba fogait. Ha a kis páciensek jól viselkedtek, adjunk nekik jutalmul egy matricát!

Ösztönözzük őket fogaik megóvására!

A fogzománc épségéhez elengedhetetlen az ásványokat tartalmazó „fogbarát” tej, sajt és joghurt fogyasztása, mivel ezek az élelmiszerek fontosak az erős fogak megőrzésének szempontjából. Az édességek - cukortartalmukból adódóan - maradjanak inkább alkalmi jutalomnak, étkezések után pedig desszertnek kínáljunk fel inkább szárított gyümölcsöket! Ezzel jelentősen csökkenthetjük a fogak romlásának kockázatát és a fogorvosi látogatások számát. 

Szorítsuk minimálisra a cukros üdítők fogyasztását!

Szoktassuk rá gyermekünket az étkezések utáni vízivásra, amely kimossa a fogak közül az ételmaradékot. Erre a célra akár néhány korty is tökéletesen megfelel. Kerüljük el a szénsavas üdítőket, és csökkentsük gyermekeink számára a cukrozott gyümölcslevek és szörpök fogyasztását is! Amennyiben gyümölcslevet szeretnének inni, hígítsuk fel némi vízzel, és ha lehet, ne adjunk hozzá szívószálat: használata ugyanis még több időt enged a cukroknak a fogak felszínén tölteni. 

Esetleg önnek is vannak bölcs szülői tanácsai azzal kapcsolatban, hogyan tehető élvezetesebbé a kicsik számára a fogmosás? Ossza meg velünk hozzászólás formájában!

Egyéb hasznos tippekért és tanácsokért látogasson el az Oral-B honlapjára!