Hogyan segítsünk kamasz gyermekünknek hozzászokni a fogszabályzóhoz?


Wellness
1/03/2021
A fogszabályzó helyreállítja a fogsort, azonban viselése során fokozottan ügyelni kell a megfelelő szájhigiéniára. Tapasztalt anyukák mesélnek.

Előnyei mellett bizony néhány nehézséggel is szembesülnek a fogszabályzó viselői, különösképp a tinik. Tapasztalt anyukák és fogorvosok véleményét gyűjtöttük most egy csokorba, reméljük Ön is hasznosnak találja őket!

Engedjük, hogy a gyermekünk döntsön!

A fogszabályzót több célból is szokták javasolni, például a fogsor kiegyenesítésére, a harapás korrekciójára, a fogsor megfelelő illeszkedéséhez, a sérülések megelőzésére vagy a mosoly kiemelésére. Gyakori dolog a fogszabályzás, így bár a gyerekeknek nem kellene kínosan érezniük magukat miatta, mégis a legtöbben szégyellik, vagy egyszerűen nem is vállalják be. „A lányom, Emily 13 éves volt, mikor a fogorvos először javasolta a fogszabályzót, ekkor még nagyon ellenállt”- meséli a 39 éves anyuka, Anna Milne. „Szerencsére kiváló fogorvosunk volt és felnőttként kezelve lányomat,  úgy állította be a helyzetet, mintha a fogszabályzó a legcélszerűbb és legérettebb döntés volna a világon.” Ha figyelembe vesszük csemeténk döntését a fogszabályzás minden részletével kapcsolatban, - legyen szó az igazítás időpontjáról vagy a pántok és a fémszál színéről, - sokkal könnyebben fogadják majd az új helyzetet.

Vonjuk bele magunkat amennyire csak lehet!

Valószínűleg utoljára kiskorukban felügyeltük a fogmosást, azonban mivel a fogszabályzó nem gyakran kerül fel tizenéves kor előtt, ezért érdemes lehet újra visszahozni ezt a szokást, különösen, mert a fogszabályzó viselése alatt még fontosabb a megfelelő szájhigiénia. „A fogorvos elmagyarázza, hogy milyen fontos a szájápolás a fogszabályzó viselete során, ugyanis az ételmaradékok sokkal könnyebben tapadnak meg a szájüregben”- teszi hozzá Anna. Mivel a kamaszok már kezdenek önállósulni, lehet, hogy egyedül mennek el vizsgálatra, ami azt jelenti, hogy ők hallják (és persze felejtik el) egyedül a fontos információkat. Intézzük úgy, hogy a vizsgálat végén mi is bemegyünk a rendelőbe, hogy halljuk, milyen tanácsokkal látja el gyermekünket a szakorvos.

Gyermekünk személyre szabott szájápolási tanácsokat is kap, de az alapos fogmosás változatlanul elengedhetetlen. Az alapszabályok mellett (fogmosás napi 2 alkalommal, 2 percen keresztül, körkörös mozdulatokkal a fogak külső és belső felületeit érintve, minden egyes fognál alaposan, az ételmaradékok kisöprésével) győződjünk meg arról, hogy a fogkefe a fogszabályzó alá és közé is képes behatolni. Oral-B elektromos fogkefe  amely beépített időmérővel rendelkezik, biztosítja, hogy a gyerekek a megfelelő ideig mossák fogaikat, garantáltan eltávolítva a legnehezebben elérhető területekről is az ételmaradékokat. A fogselyem használata elengedhetetlen, így kérjük meg orvosunkat, hogy mutassa meg gyermekünknek a pontos használatát! A szájvíz alkalmazása ugyancsak javasolt, hiszen 24 órás védelmet nyújt a lepedékképződés ellen, és az alkoholmentes változata kíméletes a gyermekek érzékeny szájüregéhez.

Figyeljünk oda az ételekre!

Fontos, hogy a család minden tagja ismerje azokat az ételeket, melyeknek fogyasztása fogszabályzóval kerülendő. A 47 éves anyuka, Adelie Reid ezt kellemetlen élmény során tapasztalta meg, amikor fiának, Johnny-nak 15 évesen felrakták a fogszabályzót. „Johnny eltörte a fogszabályzójának egy részét, amikor karamellát evett, és amiről magam sem tudtam, hogy „tiltólistán” szerepel.”

A kemény tárgyak rágcsálása, mint például a ceruza vagy a toll, kárt tehet a fogszabályzóban, ezért szóljunk rá csemeténkre, ha ilyesmit tapasztalunk. A ragacsos és kemény ételek ugyancsak eltörhetik vagy rongálhatják a fogszabályzót, míg a cukros ételek – az üdítőitaltól kezdve a süteményekig, - növelik a fogszuvasodás kockázatát.

Segítsünk gyermekünknek elhagyni a ragacsos, kemény ételeket, mint például:

  • Rágógumit (normál és cukormentes változatót egyaránt)
  • Karamellel töltött csokoládét
  • Rágós édességeket, gumicukrot, medvecukrot
  • Mogyoróféléket vagy ragacsos finomságokat, például nutellát
  • Kemény kenyereket, mint bagel, baguette vagy taco pita
  • Almát és répát - hacsak nincsenek felaprítva
  • Burgonyaszirmot, ropogós sültkrumplit és pizza széleket
  • Jeget
  • Főtt kukoricát

Segítsünk nekik megszokni és komfortosan viselni a fogszabályzót!

Okos döntés fájdalomcsillapítóból bespájzolni, miután kicserélik vagy megerősítik a fogszabályzót, illetve száj waxot használni, amely csökkenti a fémszál okozta kellemetlen érzést a fogínyben. Beszéljünk gyermekünkkel bármilyen érzelmi problémáról, ami a helyzettel kapcsolatban felmerülhet. „Emily nagyon félt megszólalni órákon, de visszamentünk az orvosunkhoz, aki azt javasolta, hogy készítsen hangfelvételt a telefonján és gyakorolja a beszédet addig, amíg nem elégedett a hangjával. Azonnal segített!”-mondja Anna.

Ön hogyan segített gyermekének a fogszabályzó melletti szájápolásban? Ossza meg velünk ötleteit hozzászólás formájában!