Hogyan válasszuk ki a megfelelő íróasztalt gyermekünknek?


Wellness
7/07/2021
A házi feladat megírása sem a gyerekek, sem a szülők számára nem a legkellemesebb családi elfoglaltság.. Azonban egy jó asztallal és székkel segíthetünk csemeténknek, hogy legalább kényelmesen végezze azt. A kényelmes pozícióban való ülés lehetővé teszi, hogy jobban koncentráljanak és vidámabban dolgozzanak, ami persze az anyukákat is jobb kedvre deríti

Egy megfelelő méretű asztal nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermekeink egészségesen és vidáman lássanak hozzá a házi feladatuk megírásához. Egy jó asztal nem csak segíti őket koncentrálni, de kihat a testtartásukra is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyerekasztalt és széket?

Íme, mire ügyeljünk az íróasztal kiválasztásánál. Ugyanazokat a szabályokat kell követnünk, függetlenül attól, hogy mennyi idős a gyermekünk.

  • Asztal magasság: A nem megfelelő magasság rákényszeríti a gyereket arra, hogy felemelje a vállait, és az íráshoz illetve a rajzoláshoz megfelelő helyre pozícionálja az alkarjait és a kezeit. Ez fizikailag megterhelő és több izmot vesz igénybe, ami kimerültséghez vezet.
  • Szék magasság: Ha a gyerek lábai lelógnak a székről, hiányozni fog a stabilitás az ülés közben. Ellenben ha a lábai a padlón vannak, a stabil alap kiszélesedik, biztosítva ezzel a koncentrációhoz szükséges kényelmet.
  • Az asztal simasága: A túl egyenes asztal a fej legörbülését okozhatja, ami fáradt izmokhoz és nyakmerevedéshez vezethet.
  • Megdöntött asztallap: Ha az asztal túlságosan döntött a gyerek magasságához képest, akkor az egy meghajlított, görnyedt pozícióba kényszerít, hogy így tartsa fent a megfelelő olvasó távolságot: ez pedig hátproblémákhoz vezethet.
  • Kicsi asztalfelületek: Ha az asztal felülete túl kicsi, akkor az ujj és tenyér problémákat okozhat a gyakori ventriflexió (a kéz behajlítása a csuklótól a padló felé) vagy dorsiflexió (a kéz felemelése az asztal felületétől a csuklóból felfelé) és a csuklóízületnél keletkező csavart mozdulatok miatt.

Amikor ki akarjuk választani a megfelelő asztal méretet a gyermekünknek, fontoljuk meg az alábbi szempontokat:

  • A gyerekeknek a csípőjüket, térdüket és bokájukat durván 90 fokos szögben tartva kell ülniük!
  • Néhány gyereknek jól jöhet egy ülőpárna, ami előre szögbe állítja a medencéjüket és elősegíti a függőlegesebb ülőpozíciót.

Mások számára előnyösebb ha megemeljük a munkafelületüket (például egy döntött táblán dolgozva) hogy elősegítsük a helyes csukló, kéz, valamint törzs tartást.

Rossz asztal, gyengébb teljesítmény

Az ergonómia egy olyan tudomány, ami egy személy és tárgy vagy munkahely közti kompatibilitást vizsgálja. Egy olyan környezetben, ahol hosszú ideig kell ülnünk, az ülőhelyünk, asztalunk és jómagunk, - azaz a felhasználók közötti összhang - kulcsfontosságúvá válik a kényelem, jó közérzet, és produktivitás szempontjából. A házi feladatát készítő gyermek esetében az egészséges és ergonómikus környezet kialakítása egyet jelent a jobb testtartással és teljesítménnyel. Ha egy gyerek nem ül kényelmesen egy ideális méretű asztal és szék mellett, az kihathat olyan fontos tevékenységekre, mint például az írás.

Ennek ellenére a jól megtervezett asztal előnye nemcsak a hatékonyabb tanulásra korlátozódik, de kiterjed a gyerek testtartására, sőt még az olyan egészségügyi problémák megelőzésében is segíthet, mint például a krónikus hátfájás.

A túl magas, vagy túl alacsony íróasztal illetve szék nemcsak a gyermek testtartását és koncentrációképességének időtartamát befolyásolja, de a hát, a csukló, a váll és a nyak feszülésének következtében hosszú távú izomzati problémákhoz is vezethet.
A szépen rendben tartott és rendezett íróasztal szintén segíthet a jobb jegyek szerzésében!