#MaradjOtthon tippek, ötletek: Vitaminok


Wellness
21/04/2020
Saját és családunk egészsége különös figyelmet és gondoskodást igényel a jelenlegi helyzetben. Az EverydayMe kisokosával megtudhatja, milyen vitaminokra van szükségünk és mely ételekben találhatjuk meg őket.

Vitaminok, melyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez

C‑vitamin – Az egyik legismertebb vitamin, mely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Immunrendszer‑erősítő hatása miatt általában kiemelt figyelmet kap a téli időszakban. Annak ellenére azonban, hogy kitavaszodott, a C‑vitamin fogyasztására továbbra is fontos odafigyelnünk. Legfőbb beviteli forrásai közé tartozik a narancs, a paprika és a brokkoli.

B‑vitamin A B‑komplexként emlegetett vitaminok az anyagcsere folyamatokra és szívműködésre gyakorolt jótékony hatásaikról ismertek. Egyes B‑vitamin fajták, mint például a B6 vagy a B12, különösen hatékonyan erősítik az immunrendszert. Magas B‑vitamin tartalommal rendelkeznek a teljes kiőrlésű gabonák, magvak és húsok.

D‑vitamin – Ez a vitamin különösen a kalcium és foszfor anyagcseréjére van hatással, ezáltal elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. A D‑vitamin az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszik: növeli a sejtek ellenállóképességét. Ne felejtsük el bevinni az ajánlott napi adagot! Természetes formájában leginkább a halfélékben (például lazac vagy tonhal), illetve a halolajban található meg.

Állítsunk össze immunerősítő étrendet!

A megfelelő ételek fogyasztásával támogathatjuk immunrendszerünk ellenálló képességét. Egészségünk megőrzésének legjobb módja, ha a bevásárlást a zöldségesnél kezdjük!

  • Citrusfélék
    A C‑vitamin fokozza a fehérvérsejtek termelését, melyek jelenléte kulcsfontosságú a fertőzések leküzdésében. Fogyasszunk bőségesen grapefruitot, narancsot, citromot, limeot vagy mandarint!
  • Kaliforniai paprika
    Ha azt hinnénk, hogy a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C‑vitamint, bizony tévedünk. A kaliforniai paprika ugyanis kétszer annyi C‑vitamint tartalmaz, mint egy citrusféle.
  • Brokkoli
    A brokkoli számos vitamin és ásványi anyag forrása. Magas A-, C-, és E‑vitamin, valamint antioxidáns és rosttartalmának köszönhetően a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit fogyaszthatunk.
  • Fokhagyma
    A fokhagymát a világ összes konyhája előszeretettel használja; feldobja az ételek ízét és rendkívül egészséges. Már a korai civilizáció is felismerte hatékonyságát a fertőzések leküzdésében. A fokhagymát vérnyomáscsökkentő és értágító hatásáról is ismerjük.
  • Spenót
    A spenót C‑vitaminban gazdag növény. Számos antioxidáns és béta‑karotin is található benne, melyek segítik az immunrendszer védekezőképességét.
  • Zöld tea
    A zöld tea különösen gazdag flavonoidban, mely egy antioxidáns fajta. Azonban legfontosabb antioxidáns hatóanyaga az epigallokatechingallát vagy EGCG, mely bizonyítottan erősíti az immunrendszert.

Egyéb immunerősítő ételek:

  • Gyömbér
  • Joghurt
  • Mandula
  • Kurkuma
  • Papaya
  • Kiwi
  • Szárnyas húsok
  • Napraforgómag
  • Kagyló

Forrás:
https://www.healthline.com/health/food‑nutrition/foods‑that-boost‑the-immune‑system
https://www.vitar.cz/clanky/vitaminova‑abeceda-kde‑hledat-vitamin‑d
https://www.vitar.cz/clanky/jak‑posilit-imunitni‑system-poradime‑ktere-vitaminy‑a-mineraly‑pomahaji