Miért tesz jót a mozgás a menstruáció alatt?


Wellness
11/06/2019
Sok nőben él a tévhit, hogy a mozgás a menstruáció ideje alatt inkább kerülendő, pedig a sportolás ilyenkor még jót is tesz. Eláruljuk, miért.

Ha ön is azok közé tartozik, akik a menzesz alatt inkább meg sem mozdulnak, jobb, ha tudja: a rendszeres sportolás javítja a közérzetet és csökkenti a menstruációval járó fájdalmat is!

Bár minden nőnek más a menstruációs ciklusa, annak milyenségét a sportolás is befolyásolja. Fontos szempont a mozgásforma intenzitásának mértéke és a mozgás fajtája. Jó hír, hogy kutatások szerint a rendszeresen sportoló nők körében még a menstruációs zavarok is ritkábban fordulnak elő, mint a nem sportolóknál.

Miért jó a mozgás?

Az ALWAYS vezető egészségügyi betéte a védelemért és puhaságért

ÍRJA MEG VÉLEMÉNYÉT!

A különféle sportok javítják a vérkeringést és az izmok oxigén ellátottságát, enyhítik a fájdalmas méhösszehúzódásokat, valamint meggyorsítják a méhnyálkahártya leválását és kilökődését. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a „havi bajjal" járó fájdalom is rövidebb ideig tart. Sőt, állítólag a vérzés előtt végzett mozgás is megelőzheti a panaszok kialakulását. A túlságosan nagymértékű megterheléstől azért tartózkodjunk - főleg a ciklus első napjaiban érezhető ugyanis, hogy az immunrendszer kicsit gyengébb, ezért hamarabb kapunk el betegségeket. Ilyenkor fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk, amelyek ellátják a szervezetünket vitaminokkal. A sportolás elsődleges célja tehát nem a teljesítménynövelés, hanem a kiegyensúlyozottság és az ellazulás. Bár azt is tudnunk kell, hogy tudományos szempontból nézve a menstruációnak nincs semmilyen negatív hatása a teljesítményünkre (kb. csak 60 ml vért veszítünk!). Mindezek mellett az sem elhanyagolható tény, hogy mozgás közben endorfin (boldogsághormon) termelődik, tehát a sportolás következményeképpen a menstruációval járó rossz közérzetünktől is megszabadulhatunk.

Milyen sportot válasszunk?

Az orvosok gyakran javasolják a menstruáció ideje alatt az úszást és a jógázást, mert ezek nyújtják a hasizmokat, ezáltal a görcsök is jobban megszűnnek. Nagyon jó a gyaloglás és a biciklizés is, mert ezek végzése közben a medenceizmoknak jobb lesz a vérellátása és ellazulnak. Vízben természetesen a tampon nyújt biztonságot (mivel a vért a testen belül szívja fel), azonban a többi sportnál nyugodtan használhatunk betétet, hiszen azok is tökéletes védelmet és kényelmes biztonságot nyújtanak a menstruáció egész ideje alatt.