Maradjak otthon a picivel, vagy térjek vissza a munkába? Anyukák dilemmái és döntései a témában


Wellness
7/07/2021
Az anyukák egész generációjára kiterjedő dilemma, hogy nem sokkal a szülést követően visszatérjenek-e dolgozni, vagy inkább otthon maradjanak gyermekeikkel? Megmutatjuk, hogy az Önhöz hasonló édesanyák milyen szempontokat mérlegeltek a döntéshez.

Minden édesanya nehéz szívvel néz szembe a kérdéssel és nehezen hozza meg a döntést azt illetően, hogy vajon visszatérjen-e dolgozni, vagy maradjon még otthon kisgyermeke mellett. Sokaknak nincs is választása, akiknek viszont van, azoknak mérlegelniük kell a döntés anyagi vonzatát illettve a családra gyakorolt hatását.

Három tipikus anyukát kérdeztünk meg a témában, és vizsgáltuk meg döntéseik következményét.

,,Első (most hét éves) gyermekem születését követően visszatértem ápolónői munkámhoz, a második csemetém után azonban, (aki most 5) mindez a bölcsödei és napközis díjak miatt anyagilag kivitelezhetetlenné vált” - meséli Mirka Chovnik, 38 éves édesanya. ”Szerettem a munkámat, így nehéz volt feladni, ugyanakkor meg kellett tennem, mivel ezeket az éveket később nem lehet visszahozni. Arról nem beszélve, hogy folyamatosan megoldani a felügyeletüket a távollétemben igencsak komplikált és sok kiadással járó logisztikai feladat lett volna…”

Louise Davies, 41 éves anyuka részmunkaidőben tért vissza munkájához, amikor kislánya 10 hónapos lett. ,,Nagyon szerencsés voltam, hogy munkát találtam a kommunikációs szférában. Tudtam, hogy vissza szeretnék térni dolgozni, ugyanakkor abban is biztos voltam, hogy nem akarok heteket távol tölteni a kisbabámtól. Már motoszkált a fejemben, hogy Freya társas fejlődésének nem ártana, ha több időt töltene hozzá hasonló korú gyerekkel. Még csak most kezdett el bölcsibe járni, és máris imádja! Biztos vagyok benne, hogy kialakuló magabiztossága részben a bölcsődének köszönhető.” 

Louis elmondása szerint számára nagyon fontos, hogy gyermeke példaképként tekintsen rá. „Nekem továbbra is fontos maradt a családomról és a háztartásunkról való gondoskodás, azonban lényegesnek érzem anyagi függetlenségem fenntartását, és szeretném, ha Freya is azt látná, hogy nem csak apu keresi a  pénzt. Az ilyesfajta döntéseket persze könnyebb egy gyermek mellett meghozni, amikor azonban kettőre vagy többre kell gondolnunk egyszerre, akkor válik csak igazán bonyolulttá a képlet!”

Számos dolgozó anyuka érez lelkiismeret furdalást amiatt, hogy szeretnének gyermekük mellett valami mással is foglalkozni. A Milánóban élő olasz  Christina De Luca azonban meg van győződve arról, hogy a munka csak jobb édesanyát faragott belőle. ”Imádtam értékesítési menedzserként dolgozni egy nagy farmergyártó cégnél, és bevallom, hiányzott a munkám amikor Isabella miatt ott kellett hagynom. Miután kislányom 6 hónapos lett, részmunkaidőben heti négy napra visszamentem dolgozni, és ugyanezt tettem a kisfiam megszületése után is. Ha másoknak kell fizetnem a gyerekfelügyeletért, az sokba kerül, szabadnapjaimon azonban igyekszem minél több időt velük lenni, illetve a legjobban kihasználni a hétvégéket is. Jobban teljesítek így, mintha minden nap csakis édesanyai kötelességeimnek élnék. Eleinte rosszul éreztem magam emiatt, azonban mindannyian különbözőek vagyunk, és ez a felállás nálam azt gondolom, jól bevált.” 

4 kérdés, melyet érdemes mérlegelni mielőtt visszatérünk a munkába

1. Milyen felügyelet jöhet szóba gyermekemnek?

A lehetőségek közé tartozhat a bölcsőde, a bébiszitter, vagy akár egy családtag is. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, kezdve az anyagi vonzatoktól a gyermek mindennapi rutinjáig. Beszélgessünk más anyákkal, és persze vegyük számításba gyermekünk személyiségét, illetve saját költségvetésünket is. Az imént felsorolt lehetőségeket ugynakkor kombinálhatjuk is, például egy nap a bölcsődében, egy nap a nagymamánál.

2.Meg fogom-e bánni?

Bármelyiket lehetőséget válasszuk is, a lényeg, hogy legyünk benne biztosak, és vágjunk bele önbizalommal! Amennyiben döntésünket kételyek tarkítják, azt gyermekünk is érzékelni fogja. Minél pozitívabbak vagyunk, annál jobb lesz neki is!

3.Befolyásolja-e majd a kapcsolatomat a kicsivel?

A válasz egyértelműen nem! Az anya-gyermek kötelék nagyon erős, így bár elsőre kissé fájdalmas is lehet, ha a gyermek másokhoz (például egy dadushoz) is ragaszkodik, azonban emlékezzünk rá, mi is az eredeti cél! Nem szeretnénk ugyanis olyasvalaki gondjára bízni, akit nem kedvel.

4.Befolyásolja-e a felügyelet kisgyermekem fejlődését?

Nem. Kutatások bizonyítják, hogy a teljes munkaidőben dolgozó édesanyák mellett felnövő gyermekeknek nincsenek fejlődési lemaradásai a társaikhoz képest. Persze minden gyermek más tempóban fejlődik, de mindez független attól, hogy édesanyjuk otthon marad-e vagy sem.

Az édesanyák történeteit a Pantene  hozta el önnek - világszerte biztatva a nőket a ragyogásra és az igazán fontos dolgok mellett tanúsított erős kiállásra! Öntől is szívesen vennénk, ha megosztaná velünk saját történetét: korán visszatért-e munkájához, vagy pedig otthon maradt? Milyen szempontokat mérlegelt a döntés meghozatalakor?