Önmarketing: mit tegyünk a sikerért?


Wellness
12/01/2020
A nők ugyanolyan jó vezetők, mint a férfiak. A karrier és a család nem zárják ki egymást. Az elmúlt századok szerepmegosztása ma már nem állja meg a helyét. Mindezt ön is így gondolja? Vajon akkor a valóság miért mutat mást? Miért olyan nehéz boldogulni a férfiak világában?

Ki vagyok én?
Először is gondoljuk végig: ki vagyok, mit tudok, hová tartok? Aki mindezt nem tudja, nem lesz képes megtervezni az utat, ami elvezet a céljaihoz. Attól függően kell stratégiát választanunk, hogy mi mellett döntünk. Ehhez természetesen hozzátartoznak a kommunikációs csatornák (weboldal, közösségi média, üzleti hálózatok, hírlevelek), a való világ kapcsolatainak kiválasztása és megfelelő kezelése. Hajlamosak vagyunk ugyanis elveszni a virtuális világban, csakhogy a személyes kapcsolat teszi igazán stabillá az ismeretségi hálózatunkat és növeli az összetartozás érzését.

Mit mutat a test?
A nők hajlamosak összegörnyedni, hogy elkerüljék a feltűnést. Nem jó ötlet a munkahelyünkön előrehúzott vállakkal járkálni és kerülni a kollégák tekintetét. Ahogy a feltűnő és kérkedő viselkedés sem vezet célra. Figyeljünk a testünkre, és legyen tartásunk – még akkor is, amikor bizonytalannak érezzük magunkat valamiben. Fontos, hogy a főnökünk és a kollégáink felé azt sugározzuk, hogy nem lehet minket könnyen kimozdítani a nyugalmunkból. Ezáltal nő a tekintélyünk és kevesebb kritikát fogunk kapni.

Egyenes beszéd
A nők sokszor beszélnek töltelékszavakkal, és gyakran csak „kerülőutakon” keresztül mondják el, mit is szeretnének. A férfiak azonban az ilyen hosszú mondatokból nehezebben tudják kihámozni a lényeget, ráadásul türelmetlenek is lesznek, tehát beszéljünk mindig lényegre törően, tisztán, egyértelműen – és röviden.

Saját vélemény
Akinek nincs saját véleménye, és mindig azt mondja, amit a többség, azt nem igazán szokták komolyan venni. Vegyünk példát a férfiakról, nyilvánítsunk véleményt nyíltan és egyértelműen. Még ha emiatt valakivel össze is veszünk, mindenki tiszteletreméltó és karakteres személynek fog tartani minket. Persze a véleményünket ne mások háta mögött nyilvánítsuk ki!

Az öntudatosság kifizetődő
Ahol férfiak és nők együtt dolgoznak, ott nagyon jó lehet a munkahelyi légkör. De csak akkor, ha mindenki megbecsüli a másikat. Sajnos azonban nem minden férfi ismeri a határait. Ilyenkor csak egy megoldás van: öntudatosnak kell lenni, és azonnal álljt parancsolni. Ha egy kolléga sértő mondatai vagy gesztusai humornak vannak beállítva, álljunk ki magunkért. Az ilyen típusú embereknek ugyanis világosan meg kell mondani, hol van a határ.

Nagyobb szabadság tiszta határokkal
Valószínűleg már évek óta szerepet játszunk. A párunk után türelmesen elpakolunk, a panaszkodó kollégától pedig átvesszük a munkát. Mindenki tudja, hogy ránk lehet számítani. Csak közben elveszítjük magunkat és a szabadságunkat. Ha igazán önmagunk akarunk lenni, ne hagyjuk, hogy bármit megtegyenek velünk. Mondjuk meg nyíltan, ha zavar valami. Húzzuk meg a határokat, képviseljük, illetve védjük is meg őket. Meg kell tanulnunk barátságosan, azonban határozottan nemet mondani. Ne féljünk a következményektől, a környezetünk előbb-utóbb elfogadja majd az új énünket.