Őszi óraátállítás: 7 tipp, hogy könnyedén megbirkózzunk vele!


Wellness
12/01/2020
Idén október 27-én lesz az őszi óraátállítás, ami mindig megviseli a szervezetünket. Bár nyerünk egy órát, minden második ember panaszkodik fáradtságra, ingerlékenységre és alvászavarra. Tippjeinkkel nekik szeretnénk most segíteni.

7 tipp, amelyek segítenek, hogy könnyebben átálljunk a téli időszámításra.
 1. Készüljünk fel rá
  A téli időszámítás azoknak még rosszabb, akik reggel egyébként is korán szoktak ébredni. Főleg nekik, és akiknek kisgyerekük is van: pár nappal előtte kezdjünk el negyedórával később ágyba bújni, hogy a szervezet folyamatosan álljon át az új ritmusra. Gyerekeknél érdemes ezt a folyamatot még jobban elhúzni, hogy a szervezetük lassan szokjon hozzá az új időhöz. A déli alvást is toljuk kicsit hátrébb, és az étkezések elcsúsztatását se felejtsük el.

 2. A friss levegő és a fény jótékony hatása
  Testünknek napfényre és friss levegőre van szüksége ahhoz, hogy délben is fittek, valamint termékenyek legyünk, és sötétedésre se merüljünk ki teljesen. Ha napközben kicsit fáradtnak érezzük magunkat, menjünk ki a friss levegőre és lélegezzünk mélyeket. Az oxigén aktivizálja a testünket, a napfény pedig a belső óránk legfontosabb ütemadója, amely ráadásul elfojtja az alvási hormon (melatonin) termelődését. A felhők se rettentsenek el minket, hiszen még így is sokkal világosabb van kint, mint bent a házban.

 3. Felejtsük el a déli sziesztát
  Aki korán kel vagy esténként nehezen alszik el, az általában ebéd után szeret szunyókálni egyet. Ezzel azonban nem tesz jót magának, ugyanis ezáltal a szervezet estére nem lesz elég fáradt, és az alvás minősége is csökken.

 4. Szuper segítség: kék fény
  Ez a művi fény is segíthet az átállás délutánján, ugyanis éberebbé tesz. Természetesen ez azt is jelenti, hogy elalvás előtt már nem szabad a mobilunkat használnunk.

 5. Ellazulást segítő szerek
  Alvászavar esetén jótékony hatásúak a nyugtató teák, mint például a citromfű vagy a macskagyökér, valamint a nyugtató fürdősók és a kis lazító gyakorlatok. Délután ne igyunk már kávét vagy kólát, és az alkoholról is mondjunk le teljesen.

 6. A megfelelő táplálkozás
  A kiegyensúlyozott étkezés nagy hatással van a testi és lelki jólétünkre. Kerüljük – főleg este – a nehéz, zsíros ételeket, amelyek megterhelik a szervezetet és nehezítik a pihentető alvást.

 7. Sportoljunk
  A sportolás fáradttá tesz, azonban mozgósítja minden sejtünket. Frissebbnek és lazábbnak érezzük magunkat tőle, tehát mindenféle mozgásformát késő délutánra vagy kora estére időzítsünk. Így kiegyensúlyozottabbak leszünk és könnyebb lesz az elalvás is.