Színes is, süthető is – itt a tökéletes só-liszt gyurma recept!


Wellness
22/02/2021
Kiszáradt a gyerekek gyurmája? Semmi gond, irány a kamra! Sóból, lisztből tökéletes utánpótlást készíthetünk. Ráadásul a remekműveket a kicsik akár tovább is díszíthetik.

A legegyszerűbb verzió

Ennél a változatnál méricskélnünk sem kell a konyhamérleggel, egyszerűen csak azonos arányban keverjük össze a sót és a lisztet. Vegyünk elő egy bögrét, és azzal mérjük ki az adagokat – egy‑egy bögre egyébként pont elég is lesz egyszeri használatra! Nem érdemes túl sokat készíteni, hiszen egyszerűen és gyorsan előállíthatunk újabb adagokat. A masszához annyi vizet keverjünk, amennyitől a gyurmánknak jól gyúrható állaga lesz. Ha túl sok vízzel dolgozunk, nagyon ragadós lesz, ha kevéssel, darabos marad és nehezen áll össze. A krémesebb állag érdekében egy kevés étolajat is tegyünk a masszához, de egy kanál glicerinnel is dolgozhatunk.

Színes változat

A só-liszt gyurma már önmagában remek szórakozást nyújt a gyerekeknek, hiszen szabadon alkothatnak, az alapanyag pedig nagy mennyiségben is rendelkezésükre állhat, nem kell spórolniuk. A kreativitásukat támogatva színezhetjük is a só-liszt gyurmát, attól függően, mekkora gyerekek számára készítjük. A legegyszerűbb megoldás, ha a kis adagokra felosztott gyurmát ételfestékkel színezzük, ezzel azonban ügyesen kell bánnunk, mert könnyen mást is megfoghat. Ha kisebb gyerekek kezébe adjuk a só-liszt gyurmát vagy nincs otthon ételfestékünk, használjunk természetes színezőket; akár a konyhában is találunk olyan alapanyagokat, amelyek szép árnyalatot adnak. Pirospaprikával, kakaóval, curryvel vagy kávéval is próbálkozhatunk, így nem kell aggódnunk, ha a kicsi véletlenül megkóstolja, de dolgozhatunk egyszerű vízfestékkel és temperával is.

Süssünk!

Bár a só-liszt gyurma magától is kiszárad néhány napon belül, ha gyorsabb eredményre vágyunk, az elkészült remekműveket ki is süthetjük. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra, majd süssük a gyurmát körülbelül 30 percig, ezután 150 fokon két órát szárítsuk ki a formákat. A gyurmára sütés után festhetünk is. Ha a tökéletességre törekszünk, néhány réteg lakkal csillogó és egyenletes felületet varázsolhatunk a szépséges figurákra.

Tipp: Ha nem sikerült az egész só-liszt gyurmát feldolgozni, tegyük el máskorra. Nejlonzacskóban és a hűtőben tárolva hosszú ideig eláll, az unalmas délutánokat izgalmasabbá varázsolva. Jó szórakozást!