Vashiány - okai és kezelése


Wellness
22/02/2021
A kimerültség, fáradtság és gyengeség nem biztos, hogy csak a téli kimerültség jelei.

Sokszor a vashiány okozza, mely gyakran vérszegénységhez vezet.

Miért van szükségünk vasra?

A vasra alapvető szükségünk van, amelyet a szervezet a vérben raktározva hasznosít. Akkor beszélünk vashiányról, amikor a vér vörösvérsejtszáma drasztikusan lecsökken, ez pedig azért okoz problémát, mert a vér oxigénszállító képessége romlik.

A vashiány okai

Vashiányhoz nemcsak a rossz táplálkozás vezethet, de minden olyan probléma is, amely vérveszteséggel jár. Ilyen például a menstruáció is és a terhesség, ezenkívül akár a vegetáriánus étrend és az intenzív sport is okozhat vashiányt. A legelső tünetek megjelenésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert komoly betegség is húzódhat a háttérben, gyomor-, vagy daganatos betegségek, esetleg olyan probléma, amely gátolja a vas felszívódását a szervezetben.

Árulkodó tünetek

Enyhe vashiány esetében szinte alig lehet észrevenni, hogy a szervezet egyensúlyában valami felborult, akár a téli fáradtságra is gondolhatunk. Amennyiben a helyzet súlyosbodik, mindenképpen gondolnunk kell a vérszegénységre. A fáradtság, kimerültség mellett szédülés, fejfájás és légszomj is jelentkezhet, ezenkívül a kábaság, sápadtság, a hideg végtagok és az ingerlékenység is a vérszegénység jellegzetes tünetei.

A vashiány kezelése

Az elsődleges feladat a vas pótlása a szervezetben. Amennyiben a vérszegénység nem igényel drasztikus beavatkozást, helyes étrenddel visszaállítható az egyensúlyi állapot. Magas vastartalmú ételek, pl. a sötétzöld levelű zöldségek, spenót, sóska fogyasztásával, valamint tojás, aszalt gyümölcsök, borsó és belsőségek étrendbe való beillesztésével segíthetünk a vashiány megszűntetésében. A vas tökéletes felszívódásának érdekében figyelnünk kell a C-vitamin bevitelre is. Amennyiben súlyos vashiányról beszélünk, az orvos a vérvizsgálatot követően vastablettát ír fel, ami ugyan nem azonnal, de néhány hónap alatt visszaállítja a szervezetben a normális vasszintet.
A vashiány jelentkezhet tehát enyhe, de akár egészen súlyos formában is, fontos, hogy időben felderítsük a problémák okát, mert komoly szövődményeket okozhat. Előzzük meg inkább a vashiányt helyes táplálkozással!