Vegán étrend - pro és kontra


Wellness
24/02/2021
A vegán étrend követői annyiban különböznek a vegetáriánusoktól, hogy ők semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak..

Vajon ez a szigorúbb szabály káros vagy épp ellenkezőleg: hasznos az emberi szervezet számára?

A vegán táplálkozás előnyei

Egészséges szív
A vegánoknak táplálkozásuk miatt sokkal alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint a húsevőknek, és náluk sokkal ritkábban alakulnak ki szívbetegségek is. Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy a vegán ételek általában nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaznak, és mivel koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van, ők gyakorlatilag egyáltalán nem vesznek magukhoz koleszterint. A fehérjebevitel módja is állhat a háttérben: ha ugyanis állati fehérje helyett növényit fogyasztunk, akkor is csökken a koleszterinszintünk, ha az elfogyasztott étel zsírtartalma elvileg ugyanannyi lenne.

Alacsony vérnyomás
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a vegán étrenden élők vérnyomása alacsonyabb, ami valószínűleg a csökkentett só-bevitelnek köszönhető.

Rákmegelőzés
Tanulmányok szerint a vegánok körében a rákos megbetegedések miatti halál negyed annyi, mint a normál táplálkozást folytatóknál. Ennek oka abban keresendő, hogy ők kevesebb zsiradékot és ballasztanyagok fogyasztanak, ráadásul sok olyan növény van, amelyik bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetünkre. Mindemellett állítólag a tejtermékek túlzott fogyasztása is elősegítheti a petefészekrák kialakulását, amit a vegánok kiiktatnak étrendjükből. S van még egy pozitívum: valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a vegánok szervezete több fehérvérsejtet termel, amely felelős a rákos sejtek elpusztításáért.

Nincs kalciumhiány
A vegánok szervezete kevésbé hajlamos a vese- és az epekőképződésre. A csontritkulás sem jellemzi őket, hiszen nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét, ami meggyorsítaná a csontokból a kalcium kiürülését. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a főleg növényi eredetű táplálékot fogyasztó országokban kevesebben szenvednek csontritkulásban, pedig viszonylag kevés kalciumot juttatnak a szervezetükbe.


A vegán táplálkozás hátrányai

Vas
Legkönnyebben felszívódó formája a húsokban található, így a vegánok által fogyasztott vastartalmú ételek nem mindig bizonyulnak elegendőnek a szervezet számára. Az egészséges felnőtteknél ez ritkán jelentkezik problémaként, gyermekeknél és a menopauza előtti életkorban lévő nőknél azonban betegségek kialakulásához vezethet.

B12-vitamin
Pótlása különös odafigyelést igényel, mivel csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. Hiánya szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, várandós anyáknál pedig a magzat visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodását okozhatja.

Omega3-zsírsavak
Az agy működéséhez, a látáshoz és az egészséges szívhez szükségesek. A növényi eredetű ételekben azonban közvetlenül nincsenek ilyen zsírsavak, csak olyan olajok, amelyekből a szervezet elő tudja állítani őket. A hasznos zsírsavak előállításához szükséges növényi olajokat legnagyobb arányban a lenmag, kendermag, repcemag és a dió tartalmazza, tehát ezekből érdemes többet fogyasztani.


Erdekesnek Talalta?