5 tipp a menstruációs fájdalmak leküzdésére


Wellness
30/06/2021
Azokon a bizonyos nehéz napokon a menstruációs görcs számos nőnek okoz problémát. Íme néhány javaslat arra, hogy enyhíthetjük ilyenkor a fájdalmat.

A menstruációs görcsökök az ún. prosztaglandin hormon által okozott, fájdalmas méhösszehúzódások. Ezek az összehúzódások a méhnyálkahártya kilökődését hivatottak elősegíteni. A velejáró fájdalom többnyire enyhe, bizonyos esetekben intenzív.

Mielőtt a fájdalomcsillapítóért nyúlnánk, nézzük meg, melyek a leghatásosabb módszerek a tünetek enyhítésére?

1. Pihenjünk és relaxáljunk!

Ez a két dolog igen fontos a hónap ezen szakaszában. Relaxáljunk, méghozzá meditáció vagy jóga kipróbálásával. Aludjunk eleget menzesz előtt és közben, hogy kizárjuk az egyéb kényelmetlenséget!

2. Tornázzunk!

Lehet, hogy a testmozgást ilyenkor a hátunk közepére kívánjuk, azonban egy aerobic tornától sokkal jobban érezzük majd magunkat! Sőt, tanulmányok szerint a „nehéz napok" kiválóan alkalmasak a tornázásra.

Ha erre nem tudjuk rászánni magunkat, nehány finom nyújtás is segíthet ellazítani a görcsöket. Ez is rossz ötletnek hangzik? Akkor ne erőltessük! Ilyenkor hallgatni kell testünk jelzéseire és nem szabad olyat csinálni, ami nem esik jól.

3. Forró fürdők és melegítő párnák

Van, aki forrón szereti! Egy forró fürdő csodákat tehet a hasi görcsökkel. Esetleg próbáljuk ki a melegvizes palackot vagy melegítő párnát!

4. Táplálékkiegészítők

Kérdezzük orvosunkat a táplálékkiegészítőkről. A B1-vitamin és a magnézium bizonyítottan enyhítik a női fájdalmakat.

5. Konzultáljunk nőgyógyászunkkal!

Ha a menstruációs fájdalmainkat nem tudjuk enyhíteni, akkor érdemes orvosunkkal elbeszélgetni a gyógyszeres megoldásokat illetően. Hormonális fogamzásgátlás is szóba jöhet.

Ossza meg velünk gondolatait!

Szívesen meghallgatjuk véleményét! Esetleg volna olyan ötlete, ami másoknak is segíthet?