A menstruációs ciklus


Wellness
22/02/2021
A menstruációs ciklus során a petesejt a petefészekben érik, majd a petevezetéken keresztül a méhbe kerül. A hormonszint megemelkedik és segít felkészíteni a méhnyálkahártyát a terhességre.

A normál menstruációs ciklus négy szakaszra osztható:

  1. Peteérési szakasz
  2. Ovuláció (ovuláció)
  3. Megtermékenyített petesejt beágyazódása
  4. Menstruációs szakasz (a méhnyálkahártya és a meg nem termékenyült petesejt kilökődése)            

A menstruációs ciklus során a petesejt a petefészekben érik, majd a petevezetéken keresztül a méhbe kerül.  A hormonszint megemelkedik és segít felkészíteni a méhnyálkahártyát a terhességre.  Amennyiben a petesejt nem termékenyült meg és a nő nem állapotos, akkor a méhnyálkahártyára nincs szükség és leválik.  A méhnyálkahártya ilyen módon történő leválását hívjuk menstruációnak. (Ezzel magyarázhatók a vérrögök, az időnként tapasztalható sűrű vér, valamint a szín is változhat a barnától a piroson keresztül a rózsaszínig. A menstruációs ciklus a legtöbb esetben 3-5 napig tart. Azonban a 2-7 napos ciklus is normálisnak számít. A ciklus újra és újra jelentkezik minden hónapban egészen addig, amíg a nő eléri a menopauzát.

A ciklus során az átlagos vérveszteség 30-40 ml, de 10 nőből 8 kevesebb, mint 80 ml-t veszít.

Kellemetlen érzés a ciklus alatt

A menstruáció alatt néha érezheti magát kellemetlenül. Előfordulhat:

  • A hüvelyváladék mennyiségének ingadozása
  • Ingadozó testhőmérséklet
  • Has- és / vagy hátfájdalom

Hangulatingadozások

Kényeztesse magát ötleteink segítségével!  Ez segíthet jobban érezni magunkat ezeken a napokon.

Menstruációs naptár

Hasznos lehet tudnunk azt, mikor várható a ciklusunk vagy éppen mikor ovulálunk.  Válaszolja meg az alábbi három kérdést, melynek segítségével előre jelezheti az idei évre menstruációját. A ciklus során az ovuláció alatt vagyunk a legtermékenyebbek.  Azoknak a nőknek, akiknek 28 és 32 nap közötti a ciklusuk hossza, az ovuláció ideje a 11-21-edik nap közé esik.

Ez a ciklusnaptár kiszámolja az ovuláció napjait, az Ön ovulációját és menstruációját.

  1. Hány napig tart a menstruációs ciklusa? A ciklus hosszát napokban, a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig kell számolni.  Ez független a hagyományos havi naptárainktól.
  2. Mikor volt a legutóbbi ciklusa?  Illessze be a legutóbbi ciklusa első napját.
  3. Hány napig tartott a legutóbbi menstruációja?