A PMS kezelése


Wellness
2/03/2021
Kezdjük a jó hírekkel. Nem minden nő szenved a Premenstruációs szindrómától (PMS). Azoknál is akik igen, a PMS tünetei az enyhétől a komolyig terjedhetnek.

Néhány nőnél a PMS komoly következményekkel járhat, akár az emberi kapcsolatokat, a teljesítményt és a jó közérzetet is befolyásolhatja. Pubertás és gyermekszülés esetén, vetélés után, terhesség alatt vagy fogamzásgátlás közben ez az állapot rosszabbodhat.

A PMS kezelésének 10 legjobb módja

Néhány nő alig szenved a Premenstruációs szindrómától, de ha Ön nem ilyen szerencsés, itt találhat néhány tippet a PMS kezelésére vonatkozóan:

  1. Próbáljon a három nagy étkezés helyett, hatszor kevesebbet enni egy nap. A gyakoribb evéssel a vércukor stabilizálni és javítani tudja a tüneteket.
  2. Csökkentse a zsír, cukor és só bevitelét!
  3. Csökkentse vagy kerülje el a koffein és az alkohol bevitelét!
  4. Fogyasszon összetett szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonákat, babot, barna rizst vagy lencsét.  A kalciumban gazdag ételek is jót tesznek. 
  5. Végezzen aerobik gyakorlatokat - rendszeresen. Javítja a hangulatot és segít a jó alvásban. A könnyű nyújtás segíthet a menstruációs fájdalmak és görcsök enyhítésében.
  6. Aludjon nyolc órát, minden éjszaka. A rendszeres alvási szokások - hétvégén is - segítenek a levertség és a fáradtság csökkentésében.
  7. Csökkentse a stresszt, mert ez is kiválthatja a tüneteket. Szánjon időt magára, hallgassa kedvenc zenéjét, sétáljon egyet a parkban, vegyen egy nyugtató fürdőt vagy próbálja ki a meditációt vagy a jógát.
  8. Próbálja ki az egészségügyi szolgáltató által ajánlott étrendkiegészítőket. Védőnője  ajánlhat kalcium, magnézium vagy E vitamin tartalmú étrendkiegészítőket a tünetek csökkentése érdekében. 
  9. Csatlakozzon egy önsegítő vagy támogatói csoporthoz.
  10.  Ha más nem működik, ne féljen segítséget kérni - keressen orvost vagy ápolót, aki ismeri az állapotát és kezelést tud ajánlani.

Orvos által ajánlott PMS kezelések

Ha ezek közül a gyógymódok közül egyik sem segít, a PMS kezelése érdkében forduljon orvosához!  Vezessen naplót a ciklusáról, étkezési szokásairól, és számoljon be az Ön által szedett  gyógyszerekről, recept nélküli gyógykészítményekről, vitaminokról vagy ásványi anyag kiegészítőkről.

Fájdalomcsillapítók

Az erősebb fájdalommal járó PMS tünetekre (pl. hátfájás, görcs vagy mellkasi fádalom)fájdalomcsillapítókat, mint pl. az aszpirin, ibuprofen vagy más, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket írhatnak fel.

Hormonkezelés

Néhány orvos hormonterápiát ajánlhat. Hormonális fogamzásgátlókat írhatnak fel, pl. tablettát a tünetek enyhítésére. Vannak nők, akiknél a tünetek javulnak, de vannak, akiknél nem változnak vagy súlyosbodnak.

A hormonkezelés másik módja gyógyszereket használ a petefészkek és a peteérés elnyomására.

Antidepresszánsok

Ha a tünetei súlyosak, az antidepresszánsok segíthetnek. Jelenleg a szerotonin tartalmú szerek a legkedveltebbek a súlyos tünetek kezelésére, ide tartoznak a Prozac, a Zoloft és a Paxil. A kognitív viselkedésterápia az antidepresszánsok alternatívájaként vagy azokkal együtt használható. A fényterápia is hasznos lehet.

Egyéb gyógyszerek

Ha korlátozza a sóbevitelt, de továbbra is jelentős súllyal rendelkezik és a lába vagy a bokája bedagad, a vízhajtók segíthetnek. A súlyosan szorongó betegeknek szorongás elleni gyógyszereket írhatnak fel az orvosok. Súlyos mellkasi fájdalom esetén alkalmanként bromokriptint is kaphatnak.

 

Forrás:  ACOG füzet 57 PMS

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004461/