Az öt legszuperebb őszi gyógyító tea
Gyömbér
A gyömbér egy kellemes, kissé csípős szuperfegyver megfázás, nátha és influenza ellen. Mivel az immunrendszerünket is erősíti, az őszi-téli időszakban akkor is érdemes iszogatni, ha éppen nincs semmi bajunk. Nem mellékesen segíti a méregtelenítést és az emésztést is. A tea elkészítése egészen egyszerű: vágjunk egy körülbelül két centi darabot, hámozzuk meg, reszeljük le, majd öntsünk rá forró vizet. Fedjük le, hagyjuk állni tíz percig, majd egy kevés mézzel ízesítve fogyasszuk. Ha fáj a torkunk, tehetünk bele egy kevés fahéjat is.
Borsmenta
Mentateát ma már szinte minden kávézóban és teázóban lehet kapni. Nem ok nélkül olyan közkedvelt, hiszen a menta levelének illóolajai antibakteriális, görcsoldó, élénkítő és emésztést segítő hatásúak. A belőle készült tea kiváló ellenszere a különböző légúti megbetegedéseknek: köhögés, torokgyulladás esetén bátran fogyasszuk. A tea készítése: két púpozott teáskanálnyi szárított mentalevelet forrázzunk le egy csészényi forrásban lévő vízzel, hagyjuk 5-7 percig állni, majd szűrjük le. A menta illóolaj formájában is jót tesz, ugyanis stresszoldó, nyugtató hatású. Fürdővizünkbe érdemes csepegtetni belőle.
Hársfa
A meghűléses betegségek, a torokgyulladás, az orrdugulás és a köhögés ellen igazi csodaszer, mivel gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású. Antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz, így jót tesz az immunrendszerünkkel is. A virágjából készült méz is nyugtató, fertőtlenítő hatású, így betegség esetén azt is érdemes kipróbálni. A tea elkészítéséhez forrázzunk le 2-3 dl vízzel 2 teáskanálnyi hársfavirágot, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesíthetjük.
Citromfű
A citromfű teáját hatékonyan használhatjuk szorongásoldásra, álmatlanság és enyhe depresszió esetén. A benne található polifenolok felére csökkentik a vírusfertőzés kialakulásának gyakoriságát is. A citromfűtea készítése: egy csapott teáskanálnyi teafüvet öntsünk le 2dl forró vízzel, hagyjuk állni 10–15 percig, majd szűrjük le.
Levendula
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt növényünk, amely egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény. Remekül felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat. Antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Fokozza a testi és lelki frissességet, ösztönzi a sejtfejlődést, javít a búskomor hangulatunkon, megnyugtatja az idegeket, valamint fenntartja a lelki egészséget. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy 3-4 teáskanálnyi szárított levendulát leforrázunk egy csészényi vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd tisztán vagy mézzel ízesítve fogyasztjuk.
Tudta?
A teában található cserzőanyagok ugyan elszínezik a fogakat, azonban van egy pozitív hatásuk is: csökkentik a fogkőképződést.