Első menstruáció


Wellness
19/02/2021
Az első menzesz minden lány számára nagy esemény. Íme egy kis segítség ahhoz, hogyan készítsük fel lányunkat erre az élményre.

Egy anya sem akarja, hogy a lánya bármi miatt aggódjon vagy bármitől féljen, főleg a serdülőkor természetes és normális eseményétől: az első menzesztől.

Íme azok a tudnivalók, amelyeket minden kamasz lánynak ismernie kell.

Fizikai változások

A serdülőkor során számos fizikai változás megy végbe: lányunk látványosan megnő és teste is nőiesebb formát ölt. Fejlődnek a mellei, szőrzet jelenik meg a szeméremtest körül és valamivel később a hónaljon is. Mindez teljesen normális! 

Első vérzés

Az első vérzés rendszerint a mell növekedésének első jeleit követő 2 éven belül következik be, azaz 11 és 13 éves kor között. Ezt megelőzően lányunk a bugyijában valószínűleg sárga vagy fehér foltokat fog felfedezni. Ez a hüvelyi váladék, amely megakadályozza a hüvely kiszáradását és segíti megóvni az olyan fertőzésekkel szemben, mint például a hüvelygomba. A hüvelyváladék teljesen normális, kivéve, ha rossz szaga van, vagy a szeméremtest területén tapasztalt fájdalom illetve viszketés kíséri (ekkor fertőzésre utal, és orvosi segítséget igényel).

Hogyan készüljünk fel?

Az első vérzés előtt a kamasz lányoknak tanácsos minden nap tisztasági betétet használniuk. Nem árt, ha tartanak az iskolatáskájukban vagy az iskolai szekrényükben egy-két intim betétet és tiszta bugyit.
A megfelelő intim védelem megtalálása

A legtöbb kamasz lány intim betétet használ, legalábbis az első vérzésekor. A másik megoldás a tampon használata, amely a testen belüli intim védelem hatékony formája. A tampon kifejezetten kényelmes, mivel nem akadályozza a lányokat szokásos tevékenységeik végzésében, beleértve az úszást is.

A menstruális fájdalom

Sok lány tapasztal a vérzése során menstruációs görcsöt. Az olyan egyszerű dolgok, mint a helyes testtartás, a mozgás és az egészséges táplálkozás segíthetnek a fájdalmak megakadályozásában.

Érdemes követni a menstruációs görcsökkel kapcsolatos 5 tanácsunkat [link ‘Az 5 leghatékonyabb tanács a menstruációs fájdalom enyhítésével kapcsolatban című cikkünkhöz].

Ossza meg velünk!

Van bármi, amit annak idején jó lett volna tudni az első vérzése előtt?