Hogyan készítsük fel tinédzser lányunkat az első nőgyógyászati vizsgálatra?


Wellness
2/03/2021
Minden nő életében fontos esemény az első nőgyógyászati látogatás, ezért természetes, hogy lányunk is izgul. Íme, hogyan enyhítsünk aggodalmán!

Az amerikai College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) intézet szerint, a lányok első nőgyógyászati látogatása 13 és 15 éves kor között javasolt. Előfordul, hogy az első alkalommal már hüvelyi vizsgálatra is sor kerül, ezért nem árt, ha felkészítjük lányunkat minden eshetőségre. Különösképp mert ha most nem is, de az elkövetkezendő pár évben úgyis minden bizonnyal szükség lesz egy általános nőgyógyászati vizsgálatra. Ha megválaszoljuk kérdéseit és hasznos egészségügyi tanácsokkal látjuk el, sokkal komfortosabban áll majd a „feladathoz”.

1. Készítsük fel a vizsgálat során elhangzó kérdésekre!

Az első vizsgálat kérdésekkel indul. Ezek a kérdések a menstruációs ciklusára, esetleges problémákra vagy fájdalmakra irányulnak. Azt is firtatják majd, hogy szokott-e bármilyen fájdalmat érezni a medence tájékán, illetve, hogy él-e szexuális életet (legyen szó vaginális, orális vagy anális közösülésről).  Fontos, hogy lányunk őszintén válaszoljon ezekre a kérdésekre, így ha úgy gondoljuk, hogy könnyebben menne ez a beszélgetés szülői jelenlét nélkül, beszéljünk az orvossal az időpont előtt és tisztázzuk, hogy mit kell bizalmasan kezelni.

2. Magyarázzuk el, hogy miből áll a vizsgálat fizikai része!

Testsúly, magasság és vérnyomás mérés lesz, amit a mellek és vagina külső vizsgálata követ majd. Megkérik majd a lányunkat, hogy vegye le ruháit és öltsön magára egy köpenyt, mindez alatt jelen lehet a szülő vagy nővérke, hogy kevésbé legyen kellemetlen a helyzet. Az orvos megvizsgálja a szívműködését és tüdejét, majd megnyomkodja finoman az alhas tájékát, hogy kizárhassa az esetleges abnormális elváltozásokat. Ezután a melleit fogja megvizsgálni, hogy nincs-e ciszta vagy daganat bennük, végül szeméremajkait, hogy egészségesek és normálisak. Ehhez az orvos megkéri majd lányunkat, hogy a vizsgálószékben tegye fel lábait széttárva és lazítson. Ezt persze sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, és még felnőtt, érett nők is tartanak tőle. Nyugtassuk meg lányunkat, hogy ez teljesen normális, és az orvos nap, mint nap ezzel foglalkozik, így nincs mitől félni. Hozhat magával zenét, esetleg légzőgyakorlatokat, hogy könnyebben ellazuljon.

3. Magyarázzuk el, hogy miből áll a belsőszervi vizsgálat!

A szervi vizsgálat során a nőgyógyász megvizsgálja a hüvely és a méhnyak egészségi állapotát, (azonban rákszűrésre ebben a korban még nem, csak később, 18 vagy 21 éves kor után kerül sor). Az orvos gumikesztyűben egy vagy két ujját helyezi be a hüvelybe, miközben másik kezével finoman nyomkodja az alhas környékét, ezáltal meggyőződhet a petefészek, méh és méhnyak méretéről, formájáról és helyzetéről. Ehhez elképzelhető, hogy használni fog egy úgynevezett „kacsát” (ami egy fém orvosi eszkőz, mellyel feltárhatja a hüvelyt), hogy jobban lásson belül a méhnyakig. Ennek felhelyezése inkább az enyhe nyomás, mintsem a kellemetlenség érzetét kelti, és az orvosok még arra is odafigyelnek, hogy ne legyen hideg a vizsgáló eszköz.

4. Emlékeztessük, hogy legyen őszinte!

Elhangozhat majd az a kérdés, hogy lányunk él-e szexuális életet és fontos, hogy erre őszintén válaszoljon. Ez kínos beszélgetés lehet a szülő jelenlétében, ezért hagyjuk, hogy gyermekünk privát beszélgetést folytasson az orvossal és erősítsük meg abban, hogy támogatni és nem elítélni szeretnénk őt. Amennyiben már él szexuális életet, vért vagy vizeletet is vehetnek, hogy kizárják a nemi úton terjedő betegségek jelenlétét.

5. Tisztálkodás a vizsgálat előtt

Mint ahogyan a fogorvos látogatás előtt is fogat mosunk, úgy a nőgyógyászati vizsgálat előtt is fontos a tisztálkodás. Viseljen lányunk tiszta fehérneműt, és ne feledkezzen meg az Always Dailies tisztasági betét használatáról sem! Végül pedig bátorítsuk arra, hogy kérdezzen nyugodtan bármit, amit tudni szeretne, a nőgyógyász készséggel válaszol majd minden kérdésre. Rengeteg pácienssel találkoznak az orvosok nap mint nap, és garantált, hogy nincs olyan dolog, amit még ne láttak volna.

6. Zsargon használat

Ne felejtsük el elmagyarázni, hogy mi az a nemi betegség, szeméremajak, méhnyak, „kacsa” és vizsgálószék. Ne feltételezzük, hogy lányunk minden kifejezést ismer. Megéri rákérdezni és meggyőződni arról, hogy jól tud dolgokat, ugyanis rengeteg tévhit kering a nőgyógyászati vizsgálatok körül. Jobb megismételni magunkat, mint hagyni lányunkat a bizonytalanságban.