Kismama diéta – 2. rész


Wellness
2/03/2021
A várandósság és közvetlenül a szülés után táplálkozásunk merőben eltérhet a megszokottól: miután időnk nagy részét feladataink ellátása és a stressz tölti ki, hajlamosak vagyunk letérni a „helyes útról”. A tény azonban, hogy anyuka lettem, arra ösztönzött, hogy jobban odafigyeljek arra, amit eszem. Íme hogyan változtam meg és miket tapasztaltam az „út során”.

Anyaságom első éve: Egykezes ételek

1-3. hónap

A férjem és barátaim által kikészített „katonákat” majszoltam a túléléshez. Mivel az egyik kezemben szinte állandóan volt egy baba, ezért csak apró, könnyen letuszkolható falatokat tudtam elfogyasztani.

A 30-40 percenkénti szoptatás következtében gyakran voltam éhes.

Üres vizespalackokkal és mogyorós zacskókkal volt tele a lakás.

4-12. hónap

Azalatt a 2 perc alatt, amikor a pici nem sírt, gyorsan megettem egy salátát.
Majdnem megfulladtam a kapkodásban, de a barátnőm felajánlotta, hogy addig is vigyáz a babára: én azonban nem akartam rabolni az idejét.

A babapiskóta étrendem részévé vált..

Anyaságom második éve: „kérsz a mamiéból?”

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy csemetém nem volt válogatós, így minden vacsora pozitív élmény lehetett számunkra. "Hűűű, itt repül a sütőtök! Puha és finom, nézd, ahogy anya is eszik. Ham-ham"

A kisfiam bármit képes volt megragadni és megenni, így hamarosan tudatosan oda kellett figyelnem arra, mit helyezek a tányérjára. Újra megpróbálkoztam a főzéssel: könnyű halételek, rizs, bab, főzelékek. Fiacskám azonban nem volt az a típus, aki főzés közben nyugodtan eljátszik a játékaival, így a sietség miatt nem lehettem olyan kreatív, mint régebben.

Anyaságom harmadik éve: tápérték? Az meg mi?

Visszatértem dolgozni, de még mindig csak részmunkaidőben. Felidéztem második trimeszterem főzési szokásait, hogy visszazökkenhessek a régi kerékvágásba. Napközben kávén, szendvicsen és müzlin éltem. A vacsorák már kiegyensúlyozottabbak voltak, hiszen hárman étkeztünk együtt, de a cukros ropogtatnivalóknak ekkor sem tudtam ellenállni.


Anyaságom negyedik éve: kiegyensúlyozott ételek és kiegyensúlyozott én

Kisfiam immáron tipegővé cseperedett. A hangulatától függ, hogy mit kíván éppen, de továbbra is változatosan eszik. Ez azt jelenti, hogy majdnem mindent elfogyaszt, amit elé teszek, így bátran variálhatok és kereshetek új, vegetáriánus családi vacsora recepteket. A napirendi pontjaim közé vettem a hozzávalók munka előtti kikészítését, hogy amikor hazaérek, csak össze kelljen dobni őket.

Az éjféli nassolás? Azon még dolgozom.

Ahogyan anyaként én magam is, úgy az étkezési szokásaim is sok mindenen mentek keresztül..