Kötelező vizsgálatok a terhesség alatt


Wellness
24/02/2021
Ugyan nincsenek kötelezően előírt szűrővizsgálatok a terhesség alatt, azonban bizonyos pénzbeli és szociális támogatásokat csak akkor kapunk meg, ha legalább négyszer megjelenünk a védőnőnél terhesgondozáson, valamint részt veszünk az előírt vizsgálatokon.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a babával és velünk is minden rendben van, a terhességünk alatt részt kell vennünk bizonyos kötelező szűrővizsgálatokon.

Az előírt vizsgálatok a terhesség idejéhez vannak kötve, tehát az a legfontosabb, hogy mindig tudjuk, hányadik hétben vagyunk.

A terhesség megállapításakor

Az első nőgyógyászati látogatás alkalmával az orvos elküld bennünket vizelet- és vérvizsgálatra, illetve valószínűleg hüvelyi ultrahangot is végez a terhesség tényének megállapítására, és megnézi azt is, hogy a terhesség méhen belüli-e. Ekkor kapunk beutalót a háziorvoshoz, fogászatra és EKG-ra is.

Az első trimeszter: 0–12. hét

A 10. héten a nőgyógyász kiértékeli a leleteket: vérképet, a vércukorszintet (éhgyomorra), cepatitis B-szűrést és az  anyai vércsoportot. A biztonság kedvéért rákszűrést is csinál.

A 11-13. héten kell elvégezni az első genetikai ultrahangot, amely során a nyaki redő vastagságát mérik. Ez azért fontos, mert genetikai rendellenesség esetén a magzat nyakánál a bőr alatti folyadékréteg megvastagszik a tarkótáji ödéma miatt.

Az idén júliusban érvénybe lépő új várandósgondozási rendszerben csak a 37 év feletti kismamáknak kell részt venniük kötelező genetikai tanácsadáson (a 11-13. héten). Ha erős a genetikai eredetű betegség gyanúja, akkor a 12-13. héten méhlepényből, a 16-17. héten pedig magzatvízből vett sejtek alapján végeznek genetikai vizsgálatot. Egyik beavatkozás sem veszélytelen, a vetélés kockázata 1 százalék körül van.

A második trimeszter: 13–24. hét

A rengeteg téves diagnózis miatt rosszhírűvé vált AFP-vizsgálat sem kötelező már a kismamák számára. Helyette a 18-20. héten ultrahang vizsgálattal ellenőrzik, hogy a babával minden rendben van-e. A 22. héten van a második laborvizsgálat, a 24. héten pedig sor kerül a nem annyira közkedvelt terheléses cukorvizsgálatra: először éhgyomorra, majd 75 gramm glukóz fogyasztás után 120 perccel.

A harmadik trimeszter: 25–40. hét

A harmadik kötelező ultrahang vizsgálatot a 30-32. héten végzik el. A 36. héten kell megjelenni a harmadik laborvizsgálatra, és a betöltött 36. hét után hetente egyszer kerül sor az úgynevezett NST (non-stressz teszt) elnevezésű vizsgálatra is. Ennek során a kismamának 20-30 percig kell nyugodtan feküdnie, miközben a hasára erősített eszköz regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait és a nyugalmi méhtevékenységet. A 40. héttől ezt sűrűbben nézik, általában kétnaponta, majd a kiírt időponthoz közeledve akár naponta.