Menzesz alatt teherbe lehet esni?


Wellness
22/02/2021
Igaz, hogy a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni?

Ilyenkor szexuális életet élni sem szabad? Ne higgyünk a mendemondáknak, ismerjük meg inkább az igazságot!

Számtalan tévhit terjed a nők körében a menstruációval kapcsolatban. A tíz leggyakoribbról rántjuk most le a leplet.

  1. A menstruáció alatt nem eshetünk teherbe Bár viszonylag valószínűtlen, mégis van rá kis esély, hogy a menzesz idején áldott állapotba kerüljünk. A peteérés ugyanis – mint ahogy a menstruációs ciklus is – nem minden esetben határozható meg pontosan.
  2. A fürdés és a hajmosás fokozza a vérzés intenzitását Ez egy régi mondás, aminek nincs semmilyen valóságalapja. A megszokott tisztálkodási szokásainkat nyugodtan folytathatjuk, ugyanis ezek biztosan nincsenek semmilyen negatív hatással a vérzés mennyiségére!
  3. Ilyenkor ne sportoljunk Ha van kedvünk mozogni, akkor ne hezitáljunk! A sport ugyanis segít megelőzni és csökkenteni a PMS-t (premenstruációs szindróma) és a hasi görcsöket, mivel az izmok a mozgás révén több oxigénhez jutnak.
  4. Az első után azonnal el kell menni orvoshoz Hacsak nincs valamilyen probléma (erős fájdalom vagy extrém vérzés), akkor az első menstruáció után nem kell elvinni a lányunkat nőgyógyászhoz. Ráérünk ezzel addig várni, amíg az első szexuális élményét szeretné átélni, vagy eléri a tizennyolc éves kort.
  5. Szűzen ne használjunk tampont Ne higgyünk annak a szóbeszédnek, hogy a tampon elveszi a lányok szüzességét. Az igaz, hogy nem mindegyik fajtát könnyű fölhelyezni, de például az applikátoros tamponokat épp ezért találták ki, ráadásul használatuk is higiénikusabb.
  6. A menstruáció ideje alatt nem tanácsos szexuális életet élni Sokan tartanak attól, hogy bajuk lehet ha a menstruáció ideje alatt szerelmeskednek. Pedig ez az időszak csak annyiban befolyásolja a nemi életet, hogy ilyenkor a fertőzés veszélyének jobban ki vagyunk téve. Elég, ha gondoskodunk a megfelelő higiéniáról, és az aktus előtt minden esetben lezuhanyozunk. Ha nem szeretnénk teljesen átadni magunkat a szexnek, a petting is lehet áthidaló megoldás, és a tamponhasználattal észrevehetetlen lesz a menzesz.
  7. A menstruáció ideje alatt kerüljük az úszást Ugyanaz vonatkozik az úszásra, mint a szexuális életre. Annyiban nehezíti a dolgot, hogy könnyebben fertőződhetünk meg, ezért figyelnünk kell a higiéniáraés mindenképp használjunk tampont!
  8. A peteérés mindig a 14. napon van Bár ez bizonyos esetekben igaz lehet, a peteérést nem lehet pontosan meghatározni. Van, akinek a tizenkettedik napon van, míg másoknak a tizenhatodikon – de akár teljesen máskor is lehet.
  9. A PMS (menstruációt megelőző tünetek) problémája csak a fejünkben létezik Ez a tévhit még akkor terjedt el, amikor a PMS-t még képzelt betegségnek tartották, de ma már bizonyított tény, hogy nem hisztiről van szó, hanem valós problémáról, ami a nők 85 százalékát érinti. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás egyébként sokat segít.
  10. Mivel sok vért veszítünk, pihennünk kell Bár a menstruációt fárasztó dolognak érezhetjük, ilyenkor nem veszítünk jelentős mennyiségű vért, hanem csak körülbelül 35 milliliternyit. Ez valójában csekély a nagyjából ötliternyihez képest, ami a testünkben kering.