Kényelmetlen alvás a menstruáció alatt?


Wellness
12/07/2021
A fejfájás, a bőrproblémák és az alhasi görcsök mellett a menzesz gyakran alvászavart is okozhat. Íme, hogyan tehetünk ez ellen.

Akár a szokásosnál nehezebben jön álom a szemünkre, akár egész éjjel forgolódunk, az alvászavar egy gyakori velejárója a menstruációnak. A hormonok, - névszerint az ösztrogén és progeszteron - felelősek mindezért, ugyanis hatással vannak alvási ciklusra. Emellett persze a görcsök, a puffadás, a derék- és fejfájás, valamint az erős vérzés sem könnyítik meg a dolgot, nem beszélve a szivárgástól való félelemről. Megmutatjuk, mire van befolyással a menzesz, és megoldást kínálunk a különböző problémákra, hogy a bárányok számolgatása helyett egy pihentető alvás elé nézzünk ciklusunk alatt!

A probléma: Melegünk van, emiatt kellemetlenül érezzük magunkat

A probléma oka: Az ovuláció ideje alatt testhőmérséletünk megváltozik, ezért érezhetjük, hogy hálószobánk hirtelen szinte szaunává válik. Szakértők szerint a testhőmérséklet fél fokkal növekszik az ovulációt követően. Aludni viszont csak akkor tudunk jól, ha testhőnk picit lecsökken.

A megoldás: Tartsuk szobánkat hűvösen és használjunk könnyű ágyneműt!  “Becsaphatjuk” szervezetünket úgy, hogy lefekvés előtt forró zuhanyt veszünk, így álmosnak érezzük magunkat. Furcsának hangozhat, de a meleg zuhanyhoz képest a kicsit hűvös hálószoba hidegebbnek fog tűnni, így testhőmérsékletünk csökkenésével könnyebben tudunk elaludni. 

A probléma: Aggódunk, ezért nem tudjuk álomra hajtani a fejünket

A probléma oka: Akár a menstruációt megelőző stressz utóhatása miatt, akár a betét lehetséges átázásán aggódunk, nem csoda, hogy agyunk nem áll rá az alvásra.

A megoldás: Az Always Ultra Secure Night éjszakai egészségügyi betét akár 10 órás szivárgás elleni védelmet nyújt, ami azt jelenti, hogy egyel kevesebb dolog miatt kell aggódnunk. Finom jóga mozdulatok és relaxációs gyakorlatok lefekvés előtt sokat segíthetnek, ugyanis ha testünk ellazul, agyunk is követi azt.

A probléma: Túlságosan tele a gyomrunk ahhoz, hogy elaludjunk

A probléma oka: A menstruáció hatással van az étvágyunkra, ami azt jelenti, hogy egy késő esti pizzázás és fagylaltozás ilyenkor fokozottan csábítónak tűnhet. A probléma csak az, hogy a késői nassolás tele pocakot eredményez, ami igencsak megnehezíti az elalvást.

A megoldás: Ha nem tudunk ellenállni az esti nassolásnak, legalább hagyjuk el a nehéz, zsíros és cukros ételeket! Helyette fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, például banánt vagy egy tál natúr görögjoghurtot. 

A probléma: Aludtunk ugyan, reggel mégsem érezzük magunkat kipihentnek

A probléma oka: A változó hormonok megzavarhatják alvási fázisainkat, ami azt jelenti, hogy még ha 8 órát is alszunk, nem biztos, hogy az minőségi alvás volt.

A megoldás: A mozgás segít mély álomba ringatni testünket. Az aktív életmód nemcsak ebben segít, de stresszoldó és kedélyjavító hatással is van a szervezetre. Csak nyerni lehet vele!

A probléma: Nem jön álom a szemünkre

A probléma oka: Menzesz alatt szervezetünk progeszteron hormon szintje drasztikusan lecsökken. Ez azért nehezíti meg az alvást, mert a progeszteron altatóhormon, ami azt jelenti, hogy enyhe nyugtató hatása van.

A megoldás: A menstruációt megelőző napokban próbáljunk ragaszkodni a megszokott elalvási és felkelési időpontokhoz, így könnyebben el tudunk majd aludni esténként. 

Önnek milyen ötletei vannak a zavartalan elalvással kapcsolatban? Ossza meg velünk hozzászólás formájában! A menstruációval kapcsolatos további ötletekért pedig látogasson el az Always honlapjára!