Hogyan kell használni a tampont? Tények és tévhitek.


Wellness
9/03/2021
Legyen szó az első kerékpárra ülésről, vagy az első napról az iskolában; az első alkalmaktól minden gyermek tart. Nincs ez másképp a tampon felhelyezésével sem, szülőként azonban segíthetünk abban, hogy minél előbb sikerüljön.

Noha lányunk már menstruál egy ideje és megszokta a betétek használatát, azonban a tampon másfajta odafigyelést igényel. Teljesen érthető hát, ha gyermekét aggasztja a dolog, esetleg szégyellős; anyához viszont bármikor fordulhat, hiszen egyszer ő maga is átélte ezeket az izgalmakat. Hogyan lássunk e kényes feladathoz és milyen tanácsokat adjunk? Útmutatónkból most megtudhatja mindezt.

A megfelelő pillanat

Fontos, hogy a “tampon beszélgetésre” megtaláljuk a megfelelő időt: ideális esetben, amikor kettesben vagyunk otthon, mindenki jókedvű és felszabadult (igen, ez a tinik esetében nem mindig van így…) Amennyiben lányunk elsőre nem igényli a segítséget, biztosítsuk arról, hogy bármikor fordulhat hozzánk!

Engedjük, hogy felfedezze!

Nem egy tini számára frusztrációt okozhat a tampon használata, melynek oka, hogy nem ismerik eléggé a saját testüket és azt, hogyan is működik ott lent a “berendezés”. A beszélgetéshez hasznos lehet, ha letöltünk egy egyszerű, a női nemi szervet ábrázoló anatómiai rajzot, majd egy tükör segítségével hagyjuk, hogy ő magának is felfedezhesse a testrészeit.

Beszéljük át!

Ha lányunk felkészült a feladatra, vegyünk elő egy doboz tampon, nyissuk fel a csomagolást és adjuk a kezébe. Kezdők számára az alacsony nedvszívóképességű és ultravékony változatok a legjobbak, a műanyag applikátoros verziókkal pedig könnyebben elsajátítható a felhelyezés technikája. Beszéljük át vele a lépéseket és a levegőben mutassuk is meg a mozdulatokat! Ha ez megtörtént, engedjük, hogy „élesben” is kipróbálja. Javasoljuk számára, hogy alaposan olvassa át a használati útmutatót!

A tampon felhelyezése

 • Mossunk és szárítsunk kezet!
 • Keressük meg a számunkra legkényelmesebb pozíciót: ráülhetünk a WC-ülőkére nyitott lábakkal, leguggolhatunk széles terpeszben, vagy föltehetjük egyik lábunkat a kád szélére. Lazítsuk el az izmainkat, megfeszített izmokkal ugyanis nehezebb a felhelyezés.
 • Csomagoljuk ki a tampont és fogjuk két ujjunk közé, mintha csak tollat tartanánk kézben. A zsinór lefelé lógjon!
 • A másik kezünkkel tegyük szabaddá a hüvelybemenetet, majd a tampont a lekerekített végével toljuk be a medence irányába!
 • Ha sima, applikátor nélküli tampon használunk, tartsuk azt körülbelül 45 fokos dőlésszögben és csúsztassuk be a hüvelybe! A mutatóujjunk segítségével toljuk feljebb a tampont, amíg kényelmesnek nem érezzük. A tampon zsinórja a hüvelynyíláson kívül, kifelé lógjon.
 • Amennyiben applikátoros tamponnal van dolgunk, toljuk az applikátort a hüvelybe mindaddig, amíg ujjaink elérik a hüvelybemenetet. Tartsuk továbbra is külső hengert, majd mutatóujjunk (vagy másik kezünk) segítségével csúsztassuk a kisebb tubust a nagyobbikba, úgy, mintha egy fecskendővel bánnánk. Óvatosan távolítsuk el mindkét applikátor hengert. A tampon mostmár kényelmesen helyezkedik el a hüvelyben, az eltávolító zsinór pedig a testen kívül lóg.
 • A tampon eltávolítása előtt mindig mossunk és szárítsunk kezet, majd gyengéden húzzuk meg a zsinórt, amíg a tampon ki nem csúszik a hüvelyből. Az elhasznált tamponokat (és azok csomagolását) soha ne húzzuk le a wc-n, helyette tegyük a szemetesbe!

Intsük türelemre!

Sok lány aggódik amiatt, hogy vajon jól helyezte-e fel a tampon, minden rendben van-e. Erre a kérdésre a válasz igen egyszerű: ha észre sem veszi, hogy fent van, akkor sikerült! Ha kellemetlen az érzet, szúr, vagy nyom valahol, akkor nincs eléggé feltolva és újra kell próbálkozni!

Próba teszi a mestert, ezért nyugtassuk meg, hogy jó párszor gyakorolnia kell majd ahhoz, hogy a felhelyezés rutinszerűen működjön. A vékonyabb tamponok használata a közepes/erősebb vérzésnél egyszerűbb, mint amikor még csak az elején van. Ilyen esetekben egy kis hüvelysikosító használata sokat segíthet.

A tévhitek eloszlatása

A tinik mindent kibeszélnek, így valószínű, hogy lánya is hallott már egy s mást a tamponok használatával kapcsolatban. Segítsünk neki a tények és tévhitek azonosításában!

 • “Elveszhet-e testemben a tampon?” Nem! A hüvelycsatorna zárt véggel rendelkezik, ezért a tampon sehová sem kalandozhat. Még ha a zsinórt nem is találjuk (nagyon ritka esetben), a tampont ujjal akkor is ki lehet venni.
 • “Átszakíthatja-e a tampon a szűzhártyát?” Kicsi a valószínűsége. A szűzhártya a hüvelybemenetnél meghúzódó szuper-rugalmas nyálkahártya szövet, amely a tamponnal együtt rugalmasan nyúlik.
 • “Tehetem-e mellé a tampont?” Nem, mivel a húgycsőnyílás nagyon pici és nem rugalmas, így semmi esély arra, hogy véletlenül ide kerül a tampon.
 • „Elveszíthetem-e a szüzességemet a tampont használatától?” Egyáltalán nem! Ez csak nemi aktus következtében történhet meg.

Ön milyen tévhiteket hallott már a tampon használatával kapcsolatban? Ossza meg velünk!

A menstruációval kapcsolatos további tippekért látogasson el az Tampax honlapjára!