Új év, új élet


Wellness
16/12/2019
Szilveszter közeledtével jó néhányan esküdöznek: ha új év, akkor új élet. Ám ezek az ígéretek nem tartanak sokáig. Statisztikák is kimutatták, hogy a tavasz kezdetén már csak minden negyedik fogadkozó mondhatja el magáról: még nem adta fel – 2019-ben legyünk végre köztük!

Ahhoz, hogy sikerüljön betartanunk az önmagunknak tett ígéretünket, tudatosan kell választanunk. Ráadásul nemcsak célt, hanem stratégiát is. Mutatjuk azt az 5 lépést, ami a szakemberek szerint támaszul szolgálhat.

1. Ne elérhetetlen álmokat kergessünk! Annál esélyesebb, hogy meg tudjuk tartani a fogadalmunkat, ha az minél reálisabb és minél jobban előkészülünk rá. A hirtelen, a hangulat hevében hozott döntések hamar meginognak. Ám ha olyan dologra koncentrálunk, amire régóta vágytunk, és csak az alkalmat kerestük, hogy belevágjunk, könnyebb lesz. A valódi elszántságot pedig meg kell támogatni: terveket készíteni, előre gondolni a nehezebb napokra. A fokozatosság a másik kulcsszó – ne ajtóstul rohanjunk a házba, ha a fogyókúra a cél, nem kell 10 kilót leadni egy hónap alatt! Sőt, az sem biztos, hogy egyszerre kell elkezdeni a diétát és a sportot. Ha az előbbibe belejöttünk, jöhet az utóbbi is. 

2. Bár kezdetben még hajt minket a lelkesedés, hamar el fog érkezni az első mélypont, majd a második… Pláne, mert a mindennapok pörgése kíméletlen tempót diktál, és bizony nem minden a körül forog, hogy mi új életet szeretnénk kezdeni. A stressz, a fáradtság pedig remek alkalmat ad az elgyengüléshez. Pont ezért jön jól, ha le is írjuk az ígéretet – akár az új határidőnaplónk első oldalára. A papírra vetett gondolatoknak ugyanis ereje van, úgy hatnak, mint egy mantra, megtöltenek pozitív energiával. 

3. Támaszra szükség van. Ha a környezetünk nem támogat minket a fogadalmunk betartásában, nehéz dolgunk lesz, pláne ha az önértékelésünk még bizonytalan lábakon is áll. Ha tehetjük, messziről kerüljük el azokat, akik rossz hatással vannak ránk – akár gyengítik az önbizalmunkat, akár a rossz szokás felé terelnek minket. Az így nyert energiát pedig fordítsuk magunkra. Illetve arra, hogy új társaságot keressünk, akár egy partnert vagy csoportot a küzdelmünkben.

4. Az is segít, hogy naplót vezetünk a kitartásunkról, így kiírhatjuk magunkból a szenvedésünket, illetve összegezhetjük az eredményeinket. Igen, sokak ilyenkor döbbennek csak rá arra, hogy a döntésükkel mennyi jó dolog jár. Ha egy fogyókúra során még nem is mutat sok mínuszt a mérleg, a több energia, a jobb emésztés egyértelmű pozitív következmény. Külön motivációként hat, ha meg is jutalmazzunk magunkat. Ha elértünk egy kisebb eredményt, ne fukarkodjunk! A dicséret, a jutalom bizony csodákat tesz – és új erőt ad.

5. Lehet újrakezdeni. Attól, hogy minden erőfeszítés ellenére elgyengülünk, nem kell teljes mértékben fel is adni a célt. Fogjuk fel úgy, mintha elutaztunk volna – hiszen egy nyaraláson sem vagyunk mindig mindenben mértéktartók. Ám ne feledjük: senki sem mondta, hogy jövő január elsején lehet csak újra fogadalmat tenni. Ha nekünk többször kell egy évben újrakezdeni, az is több, mintha neki sem álltunk volna!