Tanszer-kezdőcsomag – mi kerüljön az iskolatáskába? [nyomtatható lista]


Család
8/09/2021

A nyári vakáció végén elkezdődik az iskolára való felkészülés. Íme néhány praktikus ötlet, melyek segítségével hiánytalanul megtölthetjük gyermekünk iskolatáskáját a szükséges felszereléssel.

Hogyan készüljünk fel az iskolakezdésre?

Az iskola egy jelentős állomása gyermekünk életének, amely egyben új fejezetet nyit az egész család mindennapjaiban. Épp ezért fontos, hogy kellően felkészüljünk rá.

Fontos, hogy a gyerekek pozitívan álljanak az iskolához, különösen, ha először lépik át az iskola kapuit. Beszélgessünk sokat az iskoláról gyermekünkkel, és tudjuk meg, milyen elvárásokkal és félelmekkel néznek szembe, illetve osszuk meg velük saját iskolás éveink tapasztalatait!

Osszuk meg saját tapasztalatainkat!

Sok szülő emlékei között szerepelnek negatív élmények is az iskolával kapcsolatban; fontos, hogy ezek megosztása helyett inkább csak a pozitív tapasztalatokra összpontosítsunk! Beszéljünk az iskolában köttetett barátságokról, kedvenc tantárgyainkról, az osztálykirándulásokról és arról, miket tanultunk ott - mi az amit unalmasnak, és mi az, amit izgalmasnak tartottunk. Mondjuk el, hogy az iskolában szerzett összes tapasztalat fontos volt a felnőtté válásunk folyamatához. Természetesen nem kell eltitkolnunk azt, hogy az iskolapadban töltött évek alatt számos kihívással is szembe kellett néznünk, azonban próbáljunk meg minden élményünket jó színben feltüntetni! Az iskola nemcsak a tanulásról, de rengeteg játékról és barátságok kialakításáról is szól.

Kísérjük el gyermekünket az iskolába!

Az új dolgoktól mindannyian tartunk egy picit. Még egy tapasztalt felnőtt is stresszként élhet meg egy munkahelyváltást vagy egy költözést. Az iskolakezdés az elsősök számára is szorongással járhat, ezért fontos, hogy a szülők érzelmi támogatást nyújtsanak gyermekeiknek életük e nehéz időszakában. Ha együtt lépjük át velük az iskola kapuit, kevésbé tűnhet ijesztőnek számukra ez a merőben új élmény.

Kísérjük be őket az osztályterembe, hogy el tudjanak igazodni az új környezetükben! Számos iskolában az első nap egyébként is még csak az ismerkedésről és a játékról szól, éppen annak érdekében, hogy a későbbiekben a gyerekek pozitívan tekinthessenek az iskolába járásra. Mindez jelentős szerepet játszik beilleszkedésük és alkalmazkodásuk folyamatában. Egy olyan egyszerű dolog, mint magának az iskolaépületnek a bemutatása, csökkentheti a gyerekek félelmeit és segítenek őket felkészíteni fejlődésük ezen új szakaszára.

Állítsuk közösen össze az iskolai tanfelszerelést!

A megfelelő előkészületek ösztönzőleg hatnak a kicsikre. Készüljünk közösen az iskolára, és szerezzük be együtt a szükséges tanszereket! A gyerekek sokkal nagyobb lelkesedéssel veszik hátukra azt az iskolatáskát, amelyet ők választottak. A közös bevásárlás – történjen az áruházban vagy online – egy mókás program a gyerekeknek, és segít abban, hogy pozitívan gondoljanak az iskolára.

A füzeteken kívül az általános iskolások alapfelszereléséhez iskolatáska, tolltartó, írólapok, tollak és ceruzák, rajzfelszerelés, tízórais doboz és kulacs tartoznak.

Hogyan néz ki egy kisiskolás kezdőfelszerelése, melyek a legfontosabb kellékek?

1.Iskolatáska vagy hátizsák

Fontos, hogy jól válasszunk iskolatáskát, hiszen a tankönyveken kívül ez az egyik legdrágább eleme a tanfelszerelésnek. A nem megfelelő kialakítású iskolatáskák a későbbiekben problémát okozhatnak. Keressük az ergonomikus kialakítású változatokat, amelyek fokozott kényelemmel és megfelelő szélességgel bírnak, állítható a pántjuk, esetleg a mellkason is rögzíthetők. A nehéz hátizsák helyett választhatunk görgőkkel felszerelt, húzható iskolatáskát is.

2.Íróeszközök és tolltartó

Tolltartók ma már széles választékban kaphatók, ezért mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy üresen, vagy felszerelve szeretnénk azt megvásárolni. Valójában mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az előre felszerelt tolltartó megvásárlásával időt takaríthatunk meg a bevásárlás során, azonban annak tartalma nem feltétlenül egyezik az iskolai elvárásokéval. Az elsősök szüleinek ugyanakkor könnyű és praktikus megoldást jelenthet. A nagyobb iskolások többnyire már személyre szabottabban szeretik megtölteni tolltartójukat.

3.Füzetek

Mindegy hányadikba jár gyermekünk, füzetekre minden esetben szükség lesz. Azonban nem mindegy, milyenre. Az alsósok vonalas, illetve négyzethálós füzeteket használnak: válasszuk a gyermekünknek tetsző fedőlappal!

A felsősök már A4-es füzeteket használnak, különböző vastagságban, és tantárgytól függően üres, sima vagy négyzethálós változatban.

4.Rajzfelszerelés

Jó minőségű ceruzák, vízfesték, különböző méretű ecsetek, rajzlapok, olló, és ragasztó: év elején ezek képzik a rajzfelszerelés alapvető eszközeit. A későbbiekben még szükség lehet temperára, gyurmára vagy filctollakra is. Mielőtt elindulnak bevásárolni, ellenőrizzük, mi az amiből már van otthon, és mit használhatunk fel ahhoz, hogy egy környezetbarát otthont mondhassunk magunkénak.

5.Tornafelszerelés és tornazsák

A bevásárlás során ne feledkezzünk meg a tornaruháról és tornazsákról sem: ez utóbbiból célszerű kettőt is beszerezni, egyet a tornafelszerelésnek, egyet pedig a váltócipőnek, amelyet sok iskolában megkövetelnek.

Mielőtt tornaruhát vásárolnánk, térképezzük fel az iskola erre vonatkozó követelményeit: sok iskolában megszabják a tornaruhák és tornacipők színeit, típusát.

A cipőszsáknál nemcsak annak praktikussága, de színe és mintázata is fontos, hogy gyermekünk könnyen felismerje, melyik az övé.

6.Uzsonnásdoboz és kulacs

A szendvicsek, gyümölcsök, zöldségek vagy egyéb snackek csomagolásához válasszunk egy praktikus, műanyag uzsonnásdobozt! Ne feledkezzünk meg a vizeskulacsról sem, fontos, hogy a gyerekek sok vizet fogyasszanak napközben. Az uzsonnás szettet az első használatba vétel előtt alaposan mossuk át a Jar-hoz hasonló, enyhe mosogatószerrel!

A tanszerek beszerzéséhez hívja segítségül ingyenesen letölthető listánkat, amely megkönnyíti az év eleji bevásárlást!