Fenntarthatóság a háztartásban – 10 okos alternatíva


Otthon
19/08/2020
Még a legapróbb otthoni változtatások is nagyban hozzájárulhatnak környezetünk védelméhez: ismerkedjen meg hasznos ötleteinkkel!

Uzsonnásdobozzal a környezetért
Műanyag helyett üveg
Frissentartó fólia 2.0
A szemeteszsák (nem) a szemetesbe való!
Innovációk nyomában
Zöldebb reggel
Papírtörlő törölve!
Sminkeltávolítási alternatívák
Fültisztító pálcika
Alufólia helyett

Bárki, aki környezettudatosabb életmódra szánja el magát, meglepődve tapasztalhatja, milyen könnyen és gyorsan ültethetünk be környezetkímélő gyakorlatokat mindennapjainkba. Most megmutatjuk, mit tehetünk még a környezet hatékonyabb védelméért a szívószálak és eldobható poharak elhagyásán kívül.

Uzsonnásdobozzal a környezetért

Ha gyermekünk tízóraiját dobozba csomagoljuk szendvicspapír vagy szalvéta helyett, azzal rengeteg hulladék keletkezését előzhetjük meg. Még jobb, ha a legközelebbi bevásárlás alkalmával környezettudatos anyagból készült uzsonnásdobozra tudjuk cserélni a korábbi műanyag verziót. Noha a műanyag dobozok olcsók és könnyűek, előállításuk azonban az olajkészletek fogyásával jár.

Ezen elképzelés mentén számos gyártó készít (gyerekek számára is használható) újrahasznosítható nyersanyagokból, például gabonafélékből vagy fából készült dobozokat. A felnőtt kínálatban pedig stílusos, kerámiából, üvegből vagy rozsdamentes acélból készített darabokkal találkozhatunk. Alternatív megoldásként kaphatók olyan uzsonnás tasakok is, melyek szövetből, méhviaszból vagy papírból készülnek. Mindez nem azt jelenti, hogy a régi, műanyag dobozoktól azonnal meg kell válni, épp ellenkezőleg: használjuk őket ameddig csak lehet, ezzel is kímélve a környezetet.

Műanyag helyett üveg

Fagyasztás műanyag nélkül? Semmi gond! Könnyen tárolhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, leveseket és minden egyéb élelmiszert a fagyasztóban műanyag fagyasztózacskók nélkül is. Használjunk helyettük csatos vagy fedeles befőttesüvegeket! Annak érdekében, hogy az üveg ne repedjen meg vagy törjön össze, vágjuk az ételt apró darabokra, melyek lehetőleg rétegesen, szárazon és szellősen kerüljenek az üvegbe. A folyadékokat sosem szabad az üveg pereméig tölteni!

Frissentartó fólia 2.0

Az ételek kidobását úgy előzhetjük meg, ha minél tovább frissen tartjuk a megmaradt élelmiszert. A műanyag hulladék visszaszorításának céljából már méhviaszból készült környezettudatos fólia is kapható, amely nemcsak mosható, de mutatós is. Szeretne még többet tenni a környezetért? Készítsen saját méhviaszkendőt színes pamutkendők és régi gyertyák felhasználásával!

A szemeteszsák (nem) a szemetesbe való!

A műanyag szemeteszsák meglepően könnyen helyettesíthető. A legtöbb modern konyhai- és fürdőszobai szemetes egy kivehető műanyag vödörrel van felszerelve, amely az ürítést követően elmosható, épp ezért a száraz hulladék műanyag zacskó használata nélkül is tárolható benne. Természetesen a szerves hulladékra is van megoldás: léteznek biológiailag lebomló anyagból, vagy többrétegű tölcsér alakba hajtogatott újságpapírból készült alternatívák is.

Innovációk nyomában

Természetesen az idő és a szándék nem mindig elegendőek a mindennapos használatra szánt környezettudatos alternatívák előállításához. Ezért érdemes alaposabban megvizsgálni a dolgokat vásárlás közben: Sok gyártó felülvizsgálja meglévő termékpalettáját az ügyfelek fenntarthatósági követelményeinek megfelelően, melyekre aztán megoldásokat is kínálnak.

Sokat spórolhatunk a háztartási termékek jellegének megváltoztatásával is: használjunk olyan mosogatószert, mint amilyen például a Jar Pure&Clean. Ennek a mosogatószernek már egyetlen cseppje is kifejezetten gazdaságos. Mindez kevesebb műanyag flakon felhasználását jelenti, ami szintén kíméli a környezetet.

Zöldebb reggel

Szívesen kipróbálna egy új módszert a kávéfőzéshez? Különböző gyártók újratölthető kávékapszulákat készítenek gépmodellek széles skálájához, így mindenki megtalálhatja a számára szükséges típust. Amennyiben fenntartható alternatívákat keresünk a kereskedelmileg kapható kávészűrők terén, akkor modern rozsdamentes acél- vagy szövetbetétes változatokra is könnyen átválthatunk.

Papírtörlő törölve!

Sokak számára a konyhai alapfelszerelés részét képzi a papírtörlő. Praktikus segítőként mindig kéznél van, azonban létezik egy környezetbarátabb alternatívája is, amely házilag is elkészíthető. Kapcsozzunk össze több négyzet alakú pamut kistörülközőt, majd tekerjük rá a konyhai törlőkendő állványra - már kész is! Ez a fenntartható konyhai "papírtörlő" ugyanolyan könnyen leválasztható, mint az eredeti változat, ugyanakkor használat után könnyen kimosható, aminek köszönhetően újra és újra felhasználható! Ha úgy tetszik, választhatunk színes anyagot is, hogy a végeredmény a szemet is gyönyörködtesse.

Sminkeltávolítási alternatívák

A mosható sminkeltávolító párnák ismét divatjukat élik, és nagyszerű, fenntartható alternatívákat kínálnak a hagyományos vattakorongok helyettesítésére, amelyek használat után a szemetesben landolnak. Környezettudatos sminklemosó pamutkendőt szinte már minden gyógyszertárban és szupermarketben lehet kapni, azonban ha házilag szeretnénk készíteni mosható sminkeltávolítót, vágjunk ki köröket egy régi pamut- és frottírkendőből, majd varrjuk össze őket egymásnak "háttal".

Fenntarthatóság a háztartásban – 9. alternatíva: fültisztító pálcika

Fültisztító pálcikát sokan használnak a tisztálkodáshoz. Ma már számos gyártó kínál papírból vagy természetes gyapotból készült "eco" verziókat, ám léteznek ennél környezetkímélőbb megoldások is. A gyógyszertárakban például rozsdamentes acélból készült, újra használható fültisztítókat is lehet kapni, a bioboltokban pedig bambuszból készült változatokat is vásárolhatunk.

Fontos megjegyezni, hogy egyes fül- orr- gégészek ellenzik a fültisztító pálcikák használatát, mivel azok a fülzsírt még mélyebbre tolhatják a hallójáratokban. Valójában a fül öntisztuló; épp ezért többnyire a langyos víz és egy kendő is elegendő a tisztításhoz.

Alufólia helyett

Tekintve, hogy az alufólia használható élettartama meglehetősen aránytalan a gyártásához szükséges anyagfelhasználáshoz képest, érdemes fontolóra venni a fenntartható alternatívákat. Az ételek lefedéséhez tányérokat, méhviasz törlőkendőket vagy akár üvegfedőket is használhatunk. Az alumínium használata grillezéskor is elkerülhető: a rozsdamentes acélból vagy növényi levelekből (banán vagy kukorica) készült grillezőtálcák szintén kiválóan alkalmasak a nyári sütögetésre.

  
Ön milyen környezetbarát tippeket alkalmaz a mindennapokban? Ossza meg velünk!