Játékos tanulás: a leghatékonyabb módszer gyerekeknek!


Család
19/10/2021

Szeretné, ha gyermeke nagyobb lelkesedéssel végezné a tanulást? Tegye azt szórakoztatóvá számára - megmutatjuk, hogyan!

Gyermekeinket azért járatjuk iskolába, hogy az, számos dologra megtanítsa őket (például írni, olvasni, számolni és egy átfogó tudásra szert tenni), felkészítse őket az életre, és fejlessze szociális készségeiket. Az iskolapadban a diákoknak nemcsak a tudásuk gyarapszik, de az oktatási intézményeknek köszönhetően nagyobb önbizalommal fedezhetik fel a világot és találhatják meg benne a helyüket, illetve kibontakoztathatják különleges adottságaikat. A valóságban azonban nem mindig ilyen rózsás a helyzet: a leterhelt pedagógusoknak nincs idejük egyénileg foglalkozni a nebulókkal, épp ezért a szülői háttér nagy szerepet játszik a támogatásukban, melynek alapvető eleme, hogy megtanítsák gyermekeiket hatékony módszerekkel tanulni.

Hogyan támogassuk hatékonyan gyermekeinket a tanulásban?

Az iskolában töltött idő fontos a gyermekek számára, hiszen megtanulják, hogyan kell megbirkózniuk a feladatokkal, és hogyan oldhatnak meg problémákat anélkül, hogy feladnák. De vajon hogyan nyújthatnak hatékony segítséget a tanulásban a szülők, hogy azt a kicsik nagyobb lelkesedéssel végezzék?

  1. Tartsuk észben, hogy a gyermekek tanulása egy állandó folyamat, amely nemcsak az iskolában zajlik. Épp ezért nem feltétlenül kell hozzá iskolapad, íróasztal és tankönyvek, sokszor elég maga a tevékenység, amelyet végeznek.
  2. Fogadjuk el, hogy gyermekeink ismeretei még hiányosak. A szülők gyakran többet követelnek a kicsiktől, mint amire képesek. Azonban, ha mindent tudnának, nem kellene iskolába járniuk…
  3. Ösztönözzük őket: magyarázzuk el nekik, hogy az, amit most még nem értenek, később ki fog tisztulni a fejükben. Mint ahogyan egykor járni sem tudtak, azonban kisbabaként azt is gyorsan megtanulták.

Játékos tanulás

A tanulást nem csupán az iskola és a tankönyvek jelentik. A játék és tanulás egyszerű ötvözete felkeltheti bennük az érdeklődést és a vágyat az új ismeretek megszerzése, valamint érdeklődési köreik elmélyítése iránt.

A különböző játékok fejleszthetik a főbb képességeiket, például az építőjátékok a problémamegoldó készséget, az ok és okozat közti összefüggések felismerését, vagy a térbeli tájékozódásukat. Ha a játékba mások is beszállnak, akkor ez a kör tovább bővül párbeszédek révén, megtanít a frusztráció leküzdésére (azáltal például, hogy meg kell várniuk amíg rájuk kerül a sor), illetve megtapasztalhatják a dolgokat mások szemszögéből és megtanulhatnak konfliktusokat kezelni, megoldani. Mindezek mellett érvelhetnek, kifejthetik véleményeiket és meggyőzhetnek másokat álláspontjukról.

Amennyiben a játékra ily módon tekintünk, ráébredünk, milyen jelentős tanulási értékkel bír, és nemcsak egy bizonyos tudást lehet vele elérni, de az életre is felkészít, különösen annak közösségi vonatkozására.

Csináljuk együtt! - ötletek

Tanulmányok támasztják alá, hogy a kizárólag külső tanulásösztönző módszerek (például az osztályzat vagy a tanári elismerés) nem elegendőek ahhoz, hogy a gyerekek lelkesedéssel álljanak hozzá az ismeretszerzéshez. A bölcs felnőttek tisztában vannak azzal, hogy a legjobb módszere annak, hogy egy gyermek el is tárolja az információkat és odafigyeljen a tanulásra, az a játék. Mutassa meg ön is csemetéjének közösen végzett tevékenységekkel, hogy a játékos tanulás igenis szórakoztató élmény!

Helyzetek, melyek felhasználhatók a tanulásra:

  1. Bevásárlás: gyakorolhatjuk az összeadást és kivonást, a kicsiknél pedig a számolást 10-ig (“tegyél három paprikát és két almát a kosárba!”).
  2. Közös főzőcskézés vagy sütés: egy remek alkalom a mennyiség és súlyok mérésének, illetve a mértékegységek átváltásának gyakorlására.
  3. Erdei vagy a parkban tett séta: a falevelek alapján megtaníthatjuk a csemetéknek felismerni a fákat, és beszélgethetünk velük arról, milyen állatok élnek az erdőben. A lépések számlálásával megtudhatjuk, milyen messzire mentünk.
  4. Egy közös látogatás az újrahasznosító telepre ideális lehetőséget teremt a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek bővítésére.
  5. A nagyobb gyerekekkel még ennél is több dolgot kipróbálhatunk: megnézhetünk közösen egy történelmi filmet házimozi-est keretében, de böngészhetünk velük enciklopédiát vagy művészeti alkotásokat bemutató könyveket is.
  6. Kortól függetlenül, az alkotó jellegű tevékenységek minden gyereknek nagy kedvencei: festhetünk például közösen (a festékfoltok miatt sem kell aggódnunk: az Ariel Allin1 PODs mosókapszulák gondoskodnak a ruhák tisztára mosásáról). A kísérletekért rajonganak a gyerkőcök – vizsgáljuk meg például, honnan jön az eső? Öntsünk felforralt vizet egy hőálló tálba, amelyet aztán letakarunk, és megnézhetjük, hogyan csapódik vissza a pára az edénybe.

Összefoglalva tehát, a tanulásnak nem kell száraznak és unalmasnak lennie, számos izgalmas módszerrel felcsigázhatjuk a gyermekek érdeklődését és készségeik fejlesztését. Most pedig, a tanév kezdetének alkalmából egy apró ajándékkal szeretnénk kedveskedni a nebulóknak, amely nem más, mint egy ingyenesen letölthető órarend.