Törölközők mosása: vajon milyen módszert javasolnak a szakértők?


Otthon
8/09/2020
A törölközők mosására a legtöbben nem szentelnek külön figyelmet, azonban az alábbi szakértői tippek segítségével higiénikusabb eredményeket érhetünk el.

A törölköző egy nagyszerű találmány. Mivel nem látjuk rajta a piszkot, sokszor úgy tűnik, akár heteken át is képes megőrizni tisztaságát. De honnan is jönne a kosz? Hiszen zuhanyzás után mindent lemostunk magunkról. A baktériumok, a bőrhámok és a gomba azonban könnyen megtelepedhetnek benne. Nem árt résen lennünk, a mikróbák könnyen elszaporodhatnak a nedves törölközőkben, ez pedig növeli a fertőzés veszélyét.

Mossuk ki a törölközőket már három használat után!

Legalábbis ezt javasolja Kelly A. Reynold az Arizona állam-beli Tucson egyetem környezet- és egészség szakának professzora. Állítása szerint a fürdéshez használt törölközőket már háromszori használat után célszerű mosásba helyezni. A kisebb kéz- és arctörölközőket pedig még ennél is gyakrabban. Philip Tierno, a new york-i orvosi egyetem mikrobiológusa szintén egyetért mindezzel, hozzátéve, hogy a használatuk közötti időszakban fontos, hogy a törölközők teljesen kiszáradjanak, mert csak így előzhető meg, hogy a baktériumok elszaporodjanak bennük. Ha addig nem is, de amikor már kellemetlen szagot kezdenek árasztani, akkor mindenképp eljött az ideje a mosásuknak!

Ne használjunk senkivel közös törölközőt!

A pároknak és a családtagoknak nem árt odafigyelniük arra, hogy mindenkinek legyen egy saját törölközője, amibe az arcát és testét törli. Így megelőzhetjük, hogy a baktériumok egyik személyről a másikra átvándoroljanak. A szervezetünk alapvetően teljesen jól elbánik a saját organizmusaival, azonban „védőrendszere" az idegen behatolókkal szemben kevésbé ellenálló.

Törölközők mosása – néhány hasznos ötlet

Ahhoz, hogy törölközőink a mosást követően is megőrizzék higiénikus tisztaságukat és újból készen álljanak a használatra, mindössze az alábbi néhány praktikus tanácsokat célszerű betartani:
  • A törölközőket 60 fokon mossuk, hogy a baktériumoknak esélyük se legyen a „túlélésre". Amennyiben beteg van a családban, a fehér törölközőket akár 90 fokon is moshatjuk. Megbetegedések esetén egyébként is alapvető szabály, hogy a törölközőket még gyakrabban érdemes cserélni!
  • A ruhákat válogassuk szét színek szerint, hogy a világos színű törölközők ne szürküljenek el.
  • A színes ruhákhoz használjunk színes ruhákhoz tervezett mosószert, míg a fehérekhez intenzívebb hatású változatokat. További információkért olvassa el cikkünket!
  • A textilöblítők, - például a Lenor Inspired by Nature Silk Tree Blossom öblítő - használatával a törölközők újból selymesek és puha tapintásúak lesznek.
Ismeri a Lenor Allin1 Amethyst & Floral Bouquet mosókapszulát? Adjunk a mosáshoz egy kapszulát, hogy ruháink friss érzetűek és gyengéden puhák legyenek.