Egy igazi kihívás: a pince és a padlás rendbetétele. Segítünk!


Otthon
1/02/2023

Intsünk búcsút a pornak, piszoknak és lomoknak még az év elején! Megmutatjuk, hogyan kivitelezhető a pince és a padlás stresszmentes és hatékony takarítása.

A pince és a padlás tökéletes gyűjtőhelyei a pornak, piszoknak és a limlomoknak. Elavult konyhai eszközök, megunt játékok, kinőtt ruhák és sérült bútorok: mind itt landolnak. Rájuk nézve első gondolatunk, hogy vajon hogyan került ide mindez?! Aki az év eleji rendrakás mellett dönt, annak jó hírrel szolgálhatunk: bár a feladat elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhet, azonban létezik rá megoldás! Ellenőrző listánk és instrukcióink segítségével hamar rendet teremthet a káoszban. Nincs könyörület: minden sarkot alaposan szemügyre veszünk!

Az elengedhetetlen ellenőrző lista

 • Jelöljünk ki egy határidőt. Állítsunk fel egy tervet arra vonatkozólag, hogy mely területeket és milyen sorrendben szeretnénk kitakarítani. Jelöljük ki a fontossági sorrendet, és adjunk magunknak helyiségenként két napot a feladatok elvégzésére, ezáltal felesleges stressztől kímélhetjük meg magunkat. Jelöljük meg a naptárban a kiinduló napot, és lássunk neki a munkának: az eladásra vagy ajándékozásra szánt darabokat vezessük fel egy listára! Amennyiben szükséges, béreljünk egy kisebb teherautót a nagyobb bútorok elszállítására.
 • Szerezzünk be előre polcokat és tárolódobozokat! Amint felszabadulnak a helyek, így sokkal könnyebben elrendezhetjük a továbbra is tárolásra szánt dolgainkat. Előtte mérjük le pontosan a területeket, hogy tudjuk, milyen méretű tárolórendszereket kell majd megvásárolnunk. A padlón tárolt dobozok legyenek vízállóak, erre kiválóan alkalmasak például a fedéllel rendelkező műanyag dobozok. Vastag, alkoholos filccel mindegyiken tüntessük fel a doboz tartalmát.
 • Legyen kéznél többféle színű és méretű műanyag szemetesláda és kukazsák. Válogassunk szelektíven: külön a papírt, a műanyag hulladékot, a ruhákat és az üvegeket. Tegyük félre az eladásra vagy odaajándékozásra szánt darabokat, melyeket esetleg le is fotózhatunk, ezért vegyünk magunkhoz egy okostelefont vagy egy fényképezőgépet.
 • Sorakoztassuk fel a takarításhoz szükséges eszközöket: a felmosókat, a vödröket, a portörlőket és tisztítószereket.

A pince- és padlástakarítás aranyszabálya

Mielőtt nekivágnánk a munkának, emlékezzünk a tavaszi nagytakarításnál is alkalmazott „Egy Év Szabályra“. Ez annyit takar, hogy amit egy éve nem vettünk használatba, azt valószínű, hogy a következő évben sem fogjuk. Amennyiben az adott tárgy értékes, vagy túl jó állapotban van ahhoz, hogy kidobjuk, akkor adományozzuk, ajándékozzuk, vagy adjuk el!

A pince- és padlástakarítás menete

 • A szemeteskukát helyezzük kezünk ügyébe, lehetőleg a kijárathoz közel.
 • A takarítás megkezdése előtt vessünk egy átfogó pillantást a helyiségre: mi az, ami rögtön szemet szúr? Kezdjük azokkal az apróbb tételekkel, melyek akadályozzák az átláthatóságot, és helyezzük őket a tárolásra vagy kidobásra kialakított, megfelelő dobozba!
 • Ezt követően jöhetnek a nagyobb darabok. Tisztítsuk meg a helyiséget a halmokban heverő lomoktól, hogy az áttekinthető legyen. Mozdítsuk el a régi bútordarabokat, kerékpárokat és kaspókat, hogy legyen helyünk a takarításhoz, amelyet így már el tudunk kezdeni. Fúrjuk fel a polcokat, és szellőztessük át a helyiséget!
 • Kezdődhet a szortírozás! Kategóriák kijelölésével, - például „téli ruhák“, „konyhai eszközök“, „karácsonyi díszek“ vagy „játékok,“ - állítsunk fel egy adott sorrendet. Jelöljük ki számukra a megfelelő tárolóeszközt, hogy minden áttekinthetően a helyére kerülhessen.
 • Polcra, helyezés, dobozolás. A dobozok megtöltését követő azonnali feliratozás, megkönnyíti a helyzetünket. Kövessük az előre megtervezett kategóriák szerinti csoportosítást! Amennyiben törött, megcsorbult, elavult darabok akadnak a kezünkbe, emlékezzünk az „aranyszabályra”, és azonnal szabaduljunk meg tőlük, lehetőleg újrahasznosítás révén. Ez nemcsak a pakolás hatékonyságát, de a rendelkezésre álló helyet is növeli.
 • Ezt követően indulhat a takarítás! Szedjünk fel mindent a padlóról, hogy felsöpörhessünk a helyiségben. Mostmár nincs akadálya annak, hogy alapos tisztítást végezzünk minden egyes szegletben. A takarítást végezzük olyan körültekintően, mintha csak a nappalibban tennénk mindezt, elvégre mostmár csak „kincseket” őrzünk a pincében és padláson!

Még mindig túlzsúfolt a helyiség – hogyan tovább?

A szortírozás és takarítás ellenére továbbra is elégedetlen a végeredménnyel? Könnyen megeshet.

Amennyiben gondot okoz annak eldöntése, hogy az adott darabnak mi legyen a sorsa, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

 • Mikor használtam utoljára ezt a tárgyat? Ha erre már nem is emlékszünk, akkor minden bizonnyal megérett a helyzet arra, hogy megváljunk tőle. (Egy Év Szabály)
 • Nem is tudtam, hogy ez itt van… Ha olyasmire bukkanunk, amire nem is számítottunk, akkor az vélhetően nem hiányzott, vagyis nincsen rá szükség.
 • Miért akarom megtartani? Amennyiben erre a kérdésre nem tudunk ésszerű magyarázattal felelni, akkor váljunk meg az adott tárgytól.
 • Tudom, hogy haszontalan, mégis ragaszkodom hozzá... A szentimentális kötődés okozza mindenkinek a legnagyobb dilemmát. A megoldás: jelöljünk ki egy dobozt az emlékeknek, és adjunk nekik még néhány hetet. Amennyiben idővel továbbra is úgy véljük, hogy lehetetlen tőlük megválni, akkor maradjanak az „emlékdobozban”.
 • Ebből már vettem egy újat? Amennyiben igen, egyértelműen búcsút inthetünk az adott tárgynak.
 • Ez még valakinek hasznára lehet? Ha igen a válasz, ajándékozás vagy adományozás formájában próbáljunk meg neki gazdát keresni. Amennyiben nem sikerül, még mindig ráérünk kidobni.
 • Van arra hely, hogy ezt továbbra is tároljam? Ha nincs, akkor nem kell sajnálni, hogy megválunk tőle.

Hozzuk ki a legtöbbet frissen takarított tárolóhelyiségeinkből!

Gratulálunk: a nagy feladat sikeresen elvégezve! Ragyog a pince, ragyog a padlás és nehéz döntések sorain vagyunk túl. Az apró részleteket számos dologgal varázsolhatjuk kellemesebbé, például az Ambi Pur Fresh & Cool illatosító zselégolyókkal, amely hosszan tartó és kellemes illattal járja át a kitakarított helyiségeket.

Ne feledje: a pince és padlás rendbetétele nem egy egyszeri feladat. Nagyobb odafigyeléssel és öko-tudatosabb életmóddal csökkenthetjük a fogyasztást, növelhetjük az újrahasznosítást, így kevesebb lomot halmozhatunk fel. Évente vegyük szemügyre és tartsuk tárolóhelyiségeinket rendezetten és tisztán, hogy mindennek legyen helye, amikor arra szükség van.