Nyelvtisztítás: miért fontos rendszeresen elvégezni?


Wellness
12/01/2021
A fogmosásra a tisztálkodás természetes részeként tekintünk; de mi a helyzet a nyelvtisztítással? A megfelelő szájhigiénia érdekében erről se feledkezzünk meg!

“Naponta legalább kétszer moss fogat!” – szól a mantra már gyermekkorunk óta. És ez így igaz: a megfelelő szájápolás gondoskodik a fogak egészségének megőrzéséről. A nyelv tisztítására azonban csak kevesen gondolnak annak ellenére, hogy a lepedékbaktériumok 60-80 százaléka itt telepszik meg. A nyelvet bevonó lepedék kellemetlen következményeinek kiküszöbölésére szerencsére számos módszer létezik.

Veszélyt jelent-e a nyelvet bevonó lepedékréteg?

Azoknak, akik aggódnak emiatt: először is, a nyelvet bevonó réteg nem jelent rosszat, és teljesen természetes jelenség. Ha a nyelv rózsaszín, akkor minden a legnagyobb rendben van. Egy vékony filmréteg kialakulása a nyelv felszínén következménye lehet az étkezéseknek, a hámsejteknek és a nyálban található összetevőknek. Fogmosással ez leggyakrabban meg is szüntethető, azonban ha valaki különösen ki van téve a fogszuvasodás vagy a fogínygyulladás veszélyének, akkor célszerű a nyelv tisztítására nagyobb hangsúlyt fektetni. Bár a megelőzés ily módon tudományosan nem bizonyított, azonban ártani semmiképp nem árt.

A nyelvtisztítás segít a rossz lehelet kialakulásának megelőzésében

A nyelven megtelepedő lepedék és a szájszag összefüggése azonban már sokkal egyértelműbb. A közhiedelemmel ellentétben, - mely szerint a rossz leheletet a gyomor működése okozza, - sokszor a jelenségért a nyelv a felelős. Hátterében az áll, hogy a szájüregben megrekedt ételdarabkák baktériumok által történő lebontását kellemetlen szagok képződése kíséri. Épp ezért a nyelv megtisztítása – különösen annak hátsó harmadában, ahová a fogkefe nem ér el, - sokat segíthet a probléma megelőzésében.

A nyelv helyes tisztítása

A nyelvet a legkönnyebben és leghatékonyabban az erre a célra kialakított, különleges nyelvkaparóval tisztíthatjuk meg, melyet drogériából vagy patikából szerezhetünk be. Az a változat az ideális, amely egy érdesebb és egy simább felülettel egyaránt rendelkezik. Az érdesebb oldal fellazítja, míg a sima kisöpri a helyéről a lepedéket.

  • Először is mossunk fogat a már megszokott módon, a fogmosáshoz használjunk blend-a-med Complete Protect 7 Original vagy ehhez hasonló, aktív fluoridot tartalmazó fogkrémet. Ez segít a tiszta, egészséges és erős fogak elérésében.
  • Helyezzük a nyelvkaparó durvább felületét a nyelvünkre, és óvatosan “fésüljük” át vele a nyelv felületét! A mozdulathoz nem kell nyomást kifejteni.
  • Öblítsük le a nyelvkaparó eszközt vízsugár alatt!
  • Fordítsuk meg a nyelvkaparót és most a sima felületével végezzük el a tisztító mozdulatokat!
  • Végül öblítsük ki a szánkat.

A nyelv tisztítását elősegítő egyéb módszerek

Szerencsére számos természetes módon is elősegíthetjük a nyelvtisztítást annak érdekében, hogy megszabaduljunk a zavaró, ragacsos bevonattól:

  • Gyömbéres víz: Vágjunk fel egy gyömbért apró darabokra, forrázzuk le, majd hagyjuk langyosra lehűlni és ezzel öblögessünk! Ez a természetes csodaszer gyulladáscsökkentő hatása révén megnyugtatja a szájüreget.
  • Gyógynövény-kivonat kakukkfűből és zsályából: főzetéből csepegtessünk pár cseppet a nyelvünkre, mivel antibakteriális hatásával elősegíti a nyelv tisztulását.