6 megoldás érzékeny fejbőrre


Wellness
23/10/2018
Viszkető, hámló fejbőr? Mi okozhatja, és mi nyújthat megoldás a problémára?

A probléma okozója: túlzott faggyútermelés

A korpa megjelenése a fejbőrön egy gyakori és ártalmatlan tünet, amely fehér vagy szürkés árnyalatú pikkelyek formájában jelenik meg a hajon, és melynek következtében a fejbőr száraz érzetűvé és viszketővé válhat. A korpát előidézheti a túlzott faggyútermelés, gombás fertőzés vagy ekcéma.

Megoldás: A kezelés leghatékonyabb módszere egy olyan korpásodás elleni sampon használata, amely gyógyszertári készítménynek minősül és anélkül helyreállítja a fejbőr egészségét, hogy bőrgyógyászhoz kellene fordulnunk.

A probléma okozója: az időjárás

Noha a korpát legtöbb esetben a faggyútermelés okozza, a környezeti behatások is vezethetnek a fejbőr kiszáradásához és hámlásához. A hideg vagy a központi fűtés kiszáríthatják a bőrt, melynek következtében az hajlamossá válik a hámlásra.
Megoldás: Kerüljük a forróvizes zuhanyt, valamint a téli hónapokban csökkentsük a hajmosások számát, amely lehetővé teszi, hogy a haj megőrizze természetes hidratációját. Nyáron a kánikulában az izzadás és a napégés lehetnek az elsődleges okozók. Hűs vízzel tusoljunk és óvjuk fejbőrünket is a Nap káros sugarai ellen fényvédő sprayvel, valamint fejfedővel.

A probléma okozója: hajformázás

A kánikulához hasonlóan a hajszárítóból vagy hajvasalóból áramló hő szintén okozhat fejbőrviszketést.

Megoldás: Tartsunk „pihenőnapokat”, amikor hagyjuk, hogy hajunk magától, természetes úton száradjon meg. Ha ez nem megoldható, próbáljuk meg csak a hajvégeket kiegyenesíteni (hőformázó spray használata mellett!), távol tartva a meleget a fejbőrtől. A Head & Shoulders Supreme Damage Repair sampont kifejezetten korpamentes hajhoz tervezték, amely a festett vagy egyéb módon kezelt hajon is kiválóan alkalmazható.

A probléma okozója: Irritáció, allergiás reakció

Lehet, hogy a dermatitisz tüneteivel állunk szemben, amely nem más, mint a bőr gyulladt, kiütéseket és hámlást előidéző állapota. Akár ekcémára is gyanakodhatunk, amelyet a különféle vegyszerek és irritáló szerek válthatnak ki. Ez esetben a tünetek, - vagyis a kivörösödött, viszkető foltok - elsősorban a szemöldök, az arc, vagy a nyak környékén jelentkeznek. A kozmetikumoktól kezdve a hajfestéken át a mosószerekig: bármi okozhat bőrallergiát.
Megoldás: Próbáljuk meg kideríteni, mi okozhatja az allergiás reakciót! Kezdjük el elhagyni a vegyi anyagok használatát (első körben például a mosószert) és helyezzük életmódunkat természetes alapokra. Ha nem sikerül kiszűrni a probléma okozóját, menjünk el bőrgyógyászati kivizsgálásra! 

A probléma okozója: fejfájás, szorongás

A fejfájást, - kezdve az enyhe nyomástól egészen a migrénig, - kísérheti fejbőrérzékenység és fájdalomérzet, de a viszkető fejbőrt kiválthatja a stressz és a szorongás is. Bár kutatások még nem igazolták pontosan az összefüggést, nagy valószínűséggel a hormonok játszanak benne szerepet.

Megoldás: Bár könnyű mondani, mégis próbáljuk meg életünkben a stresszt a minimálisra szorítani és időt szakítani a feltöltődésre; a jóga és a meditáció két remek módja ennek.

A probléma okozója: fertőzés

Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében hajtüszőgyulladás áll. Amennyiben a fejbőrön apró pörsenéseket észlelünk és a viszketés mértéke fokozódik, illetve ha a fejbőr megduzzad és szinte ég, akkor valószínű, hogy a tüneteket folliculitis, furunculosis vagy carbunculosis okozza.
Megoldás: Forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz, aki antibiotikumos kenőcsöt ír fel. Sajnos bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a korpának vélt apró pöttyöket serkék okozzák, vagyis hajtetűvel állunk szemben. Bármely iskolás elkaphatja, hiszen tömegben könnyen átterjed egyik hajról a másikra. Épp ezért fontos, hogy a tetveket mielőbb kiirtsuk, hiszen akár hónapokon át is élősködhetnek testünkön. A patikában kapható készítményekkel megszüntethető a probléma.

A fejbőr ápolásával kapcsolatban tekintse meg további írásunkat

Kihagytunk volna valamit? Hozzászólás formájában ossza meg ön is praktikáit a száraz, viszkető fejbőrrel kapcsolatban! További ötletekért és kezelési módokért látogasson el a Head & Shoulders oldalára!