Fogelszíneződés: viszlát sárga fogak!


Wellness
20/10/2021
Ne aggódjon többé a fogelszíneződés problémája miatt! Megmutatjuk, mit tehet az elkerülése érdekében, és hogyan őrizheti meg legjobban fogainak fehérségét.

Ön elégedett fogainak színével? Netán zavarja az elszíneződött és megfakult fogak látványa? A fogak színárnyalatának elváltozásait számos tényező kiválthatja. Íme három lehetséges ok, illetve a megoldás, amit tehet ellenük.

A fogak elszíneződésének lehetséges okai

 1. A fogzománc elszíneződése

 2. Lerakódások és elszíneződések a fogzománcon. A fogzománc a fog külső rétege, amely érintkezik mindennel, amit megeszünk vagy megiszunk. A problémát elsősorban az erős pigmentet tartalmazó ételek vagy italok, - mint például a vörösbor, a tésztaszószok, a curry vagy a tea és a kávé - jelentik. A cigaretta és a dohánytermékek is hírhedtek fogelszínező hatásukról.

  Íme, hogyan varázsolhatjuk ismét fehérré a fogainkat: a fogzománc elszíneződése ellen ugyanis lehet tenni! Gyors és megfizethető megoldás a fehérítő hatású fogkrémek - például a blend-a-med 3D White Luxe – használata, amely fogmosás révén segít eltávolítani a kellemetlen látványt nyújtó lerakódásokat. A makacsabb elszíneződéstől való megszabadulás érdekében professzionális fogászati tisztítás ajánlott.

 3. A fogak belső elszíneződése

 4. A belső elszíneződés a dentinből, azaz a fogzománc alatti rétegből indul ki. A dentin sárgás-barnás árnyalatot ölthet, amely a fogzománc külső rétegén is megmutatkozhat. Az elszíneződött dentin fő okai gyermekkorra is visszavezethetők, például ha a fogak túlzott fluoridbevitelnek voltak kitéve, illetve a tetraciklin antibiotikumok hatásai miatt. Egy balesetből fakadó sérülés is károsíthatja a fogakat, ami szintén a dentin elszíneződését eredményezheti.

  Hogyan varázsoljuk ismét fehérré a fogainkat? A belső elszíneződés mélyen gyökerezik, így a kezelés módszereihez a fogorvosunk tanácsára is szükség lesz. Az egyik lehetséges megoldás a fogfehérítés. Ehhez az eljáráshoz hidrogén-peroxidot alkalmaznak, és maga az eljárás otthoni használatra kifejlesztett termékekkel vagy a fogászati rendelőben is elvégezhető. A fehérítés másik alternatívája a porcelán héj, amely nem más, mint a fogfelszínre illesztett vékony, kerámia burkolat.

 5. Korral járó elszíneződés

 6. Ez a fajta elszíneződés egy olyan természetes folyamat, amelyet a megfelelő szájhigiénia betartása sem akadályoz meg. Mivel a fogzománc idővel elvékonyodik és a dentin sötétebb lesz, a fog természetes színe is megváltozik.

  Mit lehet mégis tenni? Nos, a jó hír az, hogy az életkorral összefüggő elszíneződéseket is lehet fehérítéssel kezelni. Tudni kell azonban, hogy a fogzománc természetes megkopása miatt a fogak csak korlátozott mértékben fehéríthetők. Ez esetben tehát a porcelán héj biztosabb megoldást jelent.

A fogelszíneződés megelőzésének módszerei

 1. Amennyiben túl vagyunk a fogászati fogfehérítésen és szeretnénk annak eredményét minél hosszabb időre megőrizni, lehetőleg tartózkodjunk a színes ételek és italok fogyasztásától!
 2. Az Oral-B iO elektromos fogkefe használata eltávolítja a fogakról a lepedéket és ragyogóvá varázsolja a fogakat, mielőtt a fogkő kialakulhatna rajtuk.
 3. A dohányzás nemcsak sárgítja a fogakat, de növeli is a különböző fogínybetegségek kockázatát. Ez már önmagában két érv e rossz szokás felhagyása mellett!
Való igaz, hogy a fogápolás nagy odafigyelést igényel. Azonban az egészséges és ragyogó fogak megérnek minden erőfeszítést!