A helyes kézmosás öt aranyszabálya


Wellness
16/09/2020
A megfelelő ideig és technikával végzett kézmosás nagy segítséget nyújt abban, hogy hatékonyan szabaduljunk meg a kórokozóktól. Mossunk kezet megfelelően és küzdjük le a vírusokat!

Nincs fontosabb dolog az egészségünknél. A vírusok és kórokozók terjedése elleni legegyszerűbb és leghatékonyabb fegyver pedig még mindig a kézmosás. Ha például piszkos kézzel nyúlunk az arcunkhoz, akkor leegyszerűsítjük a kórokozók dolgát, melyek a nyálkahártyán keresztül bejuthatnak a szervezetünkbe.

Nem elegendő csupán összedörzsölni tenyerünket a csap alatt! A Német Szövetségi Egészségügyi Felvilágosító Központ szerint a hatékony kézmosás lényegesen csökkentheti a kézen található baktériumok számát. Az aktív kézmosás így hát jelentősen redukálja a fertőző betegségek, például a koronavírus szervezetünkbe jutásának kockázatát.

Tudta? Kézmosásnál víz hőmérsékletének nincs különösebb jelentősége. Állítsuk olyanra, ami számunkra kellemes.

A megfelelően végzett kézmosás – a helyes technika

A legfontosabb, hogy ne hanyagoljunk el a nehezebben elérhető területeket sem. Az alábbi öt lépés betartásával a lehető leghatékonyabb védelmet állíthatjuk fel a fertőzésekkel szemben.

Első lépés: Vizezzük be a kezünket!
Tartsuk mindkét kezünket vízsugár alá!

Második lépés: Szappanozás
Alaposan szappanozzuk át a kezeinket, ügyelve arra, hogy ne maradjanak ki területek a tenyéren, a kézfejen, a hüvelykujjon, az ujjbegyeken és az ujjak közötti résekben sem!

Harmadik lépés: alapos dörzsölés
A kézre felvitt szappant alaposan dörzsöljük el mindenhol! Az ujjbegyeket tartsuk szorosan egymás mellett és forgassuk őket a másik kéz tenyerében, hogy a szappan körmeink alá is behatoljon. Amennyiben helyesen végezzük a műveletet, ez a lépés nem vesz 20-30 másodpercnél többet igénybe. Tipp gyerekeknek: ez idő alatt kétszer énekelhető el a „Boldog szülinapot!" című dalocska.

Negyedik lépés: öblítés
Mossuk le a szappant a kezeinkről vízsugár alatt!

Ötödik lépés: szárítás
Szárítsuk meg alaposan a kezeinket, és különösen figyeljünk oda az ujjrésekre! Az efféle nedves hajlatokban ugyanis előszeretettel telepszenek meg a kórokozók.

A megfelelően végzett kézmosás – a helyes eszközök

 • Szappanozáshoz: Válasszunk gyengéd, lehetőség szerint minél pH-semlegesebb szappant, hogy ne terheljük túl bőrünk természetes savköpenyét.
 • Szárításhoz: Otthon célszerű mindenkinek saját törölközőt használnia – különösen, ha a család egyik tagja fertőző betegségben szenved. Nyilvános mosdókban az eldobható papírtörlő a leghigiénikusabb megoldás. Ezeket a csap elzárására is érdemes használni a kézmosást követően.
 • Kézkrém használata: A gyakori kézmosás fokozott fertőzésveszély esetén eltávolítja a zsírt a bőrfelületről. Használjunk rendszeresen kézkrémet, hogy bőrünk ne száradjon ki és ne repedezzen be (ezáltal ugyanis kiszolgáltatottabbá válik a kórokozókkal szemben).
A szappan nélküli kézmosás alkalmával lényegesen több kórokozó marad a kezünkön. Noha csak vízzel kezet mosni lényegesen kevésbé hatékony, de még mindig jobb, mint ha egyáltalán nem mosunk kezet.

Mikor mossunk kezet?

Amikor…
 • hazaértünk;
 • használtuk a mosdót;
 • nekilátunk főzni;
 • leülünk étkezni;
 • kicseréltük gyermekünk pelenkáját, vagy elkísértük a mosdóba;
 • hulladékhoz értünk;
 • állatot simogattunk;
 • kifújtuk az orrunkat, tüsszentettünk vagy köhögtünk;
 • gyógyszereket, sebtapaszokat vagy kozmetikumokat készülünk használni;
 • beteggel kerültünk kontaktusba (előtt és utána is);
 • sebeket látunk el (előtte és utána);
 • nyers hússal dolgozunk.

A kézfertőtlenítő szerek használata is olyan hatékony, mint a kézmosás?

A hétköznapokban az alapos kézmosás elegendő, a fertőtlenítőszeres kéztisztításnak megvannak a maga hátrányai, ugyanis gyengítheti a bőr természetes védekezőképességét. Ahogyan ezt már említettük, a bőr repedezettsége megkönnyíti a kórokozók bőrfelszín alá történő bejutását. Mi több, a kézfertőtlenítők nem szabadulnak meg az összes baktériumtól. E tekintetben a kézmosás előnyösebb, mechanikus természetéből adódóan ugyanis egyenlően mossa le az összes kórokozót.

Többen úgy gondolják, hogy a kézfertőtlenítő fokozott használata növeli a baktériumok ellenállóképességét is. Bár ezt semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, a teória puszta gondolata eggyel több érv az alapos kézmosás mellett.

Természetesen akadnak kivételek: példának okáért a kórházi dolgozók számára, vagy betegekkel gyakran érintkező személyek esetében létfontosságú a kézfertőtlenítő szerek használata.

Ne csak a kezünket tartsuk tisztán: hogyan őrizzük meg ruháink higiénikus tisztaságát?

Tippek a higiénikus mosáshoz:
 • Mossuk ki rendszeresen törölközőinket legalább 60 fokon, hogy minden gomba, vírus és kórokozó elpusztuljon! Ugyanez vonatkozik az ágyneműkre és konyhai törlőkre is. Az Ariel WHITES&COLORS mosószer például ragyogó végeredményt produkál a mosásban minden hőmérsékleten. Bízza magát egy igazi klasszikusra!
 • Amennyiben a háztartásban senki sem beteg és saját mosógépet használunk, akkor a megfelelő higiénia 20-40 fok közötti hőmérséklettel is elérhető. Más a helyzet azonban, amint valaki megbetegszik: ilyenkor egyéb dolgokat is szem előtt kell tartanunk. Tartsuk távol a fertőzött ruháit a többitől, és mossuk legalább 60 fokon! Ez különösen fontos a fehérneműk és az ágyneműk esetében.
 • A 60 fokos mosásoknál fertőtlenítőszert tartalmazó teljes vagy univerzális mosóport használjunk! Ez nemcsak kifehéríti a ruhákat és eltűnteti a foltokat, de a legtöbb kórokozót és baktériumot is elpusztítja.
 • Óvjuk mosógépünket is: ne hagyjuk benne a kimosott, nedves ruhákat túl hosszú ideig! Használat után mindig hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját és a mosószer-adagoló fakkokat. A mosógép ajtaja köré beépített gumigyűrűt szintén tisztítsuk meg és szárítsuk ki minden mosás alkalmával!
1 https://www.pharmazeutische-zeitung.de/2018-08/klinikkeime-toleranz-gegen-desinfektionsmittel-moeglich; 8. April 2020.