Stresszoldó mandala színezők


Wellness
15/11/2021

A stressz tagadhatatlanul sokak életében jelen van. Oldására számos közismert módszer létezik, például a jóga vagy a meditáció. Ismerkedjen most meg a felnőtt színezőkkel is!

A felnőtt színezők világszerte rendkívül nagy népszerűségre tettek szert a közelmúltban, ugyanis mint kiderült, kiváló feszültség-levezetők! A mandalák népszerűsítése Johanna Basford skót illusztrátor nevéhez fűződik, akinek tudomására jutott, hogy anyukák előszeretettel csempészik el gyermekeiktől a kifestőkönyvüket, és színezéssel töltik az esti órákat. Johanna Basford felnőtt színezőkönyve a “Miniatűr Titkos Kert” 2013 óriási slágere lett, amelyet több mint 15 millió példányban adtak el szerte a világon. A mandala népszerűsége azóta is egyre nő.

Miért a mandala?

A felnőtteknek készült anti-stressz színezőkönyvek kreatív illusztrációkkal tarkított, a kedvelőit kihívások elé állító könyvsorozatok. Ez a szinte abbahagyhatatlan művészi élmény segít az ellazulásban, és oldja a mindennapok során keletkezett belső feszültséget, miközben szabadjára engedi a gondolatokat és a képzelőerőt. Ezek a felnőtt színezők a mandala ősi formáira épülnek, és geometriai, valamint virágos elemei gazdagon díszített, színes, szimmetrikus és összetett mintákat alkotnak. A geometriai alakzatokra történő összpontosítás nemcsak a kusza gondolatokat rendezi el, de harmóniát teremt a légzésben és egyensúlyt a jobb, illetve a bal oldali agyi féltekék között. Eredményeképp pedig kialakul egy mély, belső egyensúly.

Egy hatékony stresszoldó módszer: színezés

Napjainkban már óriási választékban sorakoznak a felnőtt színezők a könyvesboltok polcain. A mandalák mellett híres művészek mesekönyv-illusztrációiból vagy természetképeiből is készülnek kifestők. A mandalák többnyire kör alakúak, elsősorban ennek köszönhető relaxációs mivoltuk; ugyanis miközben szemeink a kép középpontjára összpontosítanak, addig képesek vagyunk elvágni magunkat a külvilágtól.

Pszichológusok már bebizonyították, hogy a festés és színezés – csakúgy, mint a hímzés és varrás – segít bennünket közelebb hozni a meditáció állapotához. Megnyugtat és összpontosításra késztet, segít az ellazulásban, kordában tartja a csapongó gondolatokat, ami pedig akár az esti elalvásban is segít. A közösségi-média tartalmak böngészése és az elektronikai készülékek kék fénye helyett sokkal inkább segíti az elalvási problémákkal küzdőket, ha színezéssel foglalatoskodnak lefekvés előtt. A színezést a terapeuták úgynevezett “művészeti terápiaként” tartják számon, a színezés pedig önmagában, - ahogyan a gyerekeknek a játék – segít a kreativitás fejlesztésében.

Ajándék mandala letöltése

Szeretné kipróbálni, hogy vajon önre is jótékony hatással van-e a színezés? Nyomtassa ki mandaláinkat, és elő a színes ceruzákkal, filctollakkal vagy zsírkrétákkal! Szánjon rá 20 percet és tapasztalja meg személyesen az élményt, ami garantáltal ellazítja majd. Pihentető szórakozást kívánunk!

Színes ecsetek készen állva a mandala színezésre

Színes ecsetek készen állva a mandala színezésre

Relaxáció és időutazás

A szabály egyszerű: a színeket mindenki magának választja. Épp ez az, amitől különleges és egyéni alkotások születnek, és ami szellemileg is jótékony hatással van a tevékenység művelőire: hiszen lépésről-lépésre haladva bontakozik ki előttünk saját “művünk”, és jóleső érzéssel tölt el bennünket az elért eredmény. Amennyiben ruhánkon foltot ejt a festék vagy a filctoll, akkor sem kell kétségbe esnünk: az Ariel Allin1 PODS mosókapszulák már 30 fokos mosási hőfokon is hatékonyan távolítják el a ruhákból a foltokat.

A színezést egyre több felnőtt választja a belső feszültség és mindennapos stressz hatékony oldására. Mivel ez a tevékenység a gyermekkorra emlékeztet bennünket, ezért az emlékek felidézésének is egy kedves módja. A hosszú, őszi estéken kiváló program – ragadjon hát színes ceruzát és próbálja ki ön is!