Háziállatok gyermekeknek: egy új, négylábú házikedvenc


Család
8/03/2024
A gyerekek rajonganak az állatokért, ezért ha családunkat bővíteni szeretnénk egy szőrmókkal, érdemes tisztában lenni azzal, mely állatok számítanak gyerek- és családbarátnak. 

Legyen szó sétáltatásról, a ketrec tisztításáról vagy a rendszeres etetésről, - a háziállatok csakis pozitív hatással lehetnek a gyerekekre. A feladatok elvégzése és a velük való napi törődés révén fejlődik az empátiájuk, figyelmességük és belekóstolhatnak a felelősség érzésébe is. Számos gyerek kötődik szorosan kedvencéhez, amiért bármit megtenne.

Néha azonban nem könnyű eldönteni, milyen állat alkalmas leginkább gyermekeink mellé. Kutya legyen, vagy egy aranyos tengeri malac? Annak érdekében, hogy gyermekeinkkel együtt hosszú időn át élvezhessük az új családtag társaságát, érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Milyen házikedvenc után sóvárog gyermekünk? A kívánságok és lehetőségek összehangolása

 • Kalkuláljunk: mielőtt háziállattal lepjük meg csemeténket, nézzünk utána az alapfelszerelések költségeinek! Vegyük számításba az etetéssel, az ápolással, valamint az állatorvosi vizsgálatokkal kapcsolatos kiadásokat.
 • Gondoskodjunk a megfelelő térről: Az állat fajtájától függően ugyan, de mindenképpen szükség lesz némi extra térre, még egy apró tengerimalac esetében is. Fontos, hogy az új családtag minden esetben a fajtájának megfelelően legyen tartva!
 • Kérdezzük meg gyermekünket, ő mit szeretne? Játszani a házikedvencével, hozzábújni vagy egyszerűen csak megfigyelni? Azt is tudatosítsuk benne, hogy egy élőlény nem játékszer, és bizony rendszeres gondozást igényel még akkor is, ha a gazdájának épp nincs hozzá kedve..
 • A választásnál meghatározó a gyermek életkora is: egy kutya gazdijának lenni például nem az a feladat, amit egy óvodás gyermek egyedül is be tudna vállalni. Amennyiben még nem volt szőrös vagy pikkelyes szobatársa, érdemes egy kevesebb figyelmet igénylő állattal kezdeni.
 • Vegyük számításba, hogy mennyi időt és energiát kíván majd meg tőlünk a kisállat gondozása! A fiatalabb gyerekek segíthetnek a nyúlketrec tisztításában vagy az etetésben, ugyanakkor egy kutya késő esti sétáltatása vagy napközbeni felügyelete többnyire a szülőkre hárul.
 • Gondoljunk a távollétekre is: lesz valaki, aki nyaraláskor gondját viseli majd szeretett házikedvencünknek?
 • Legyünk körültekintők: egy szőrös kisállat vásárlása vagy örökbe fogadása előtt érdemes egy állatszőr-allergia tesztet végezni! Természetesen, ha aranyhalra vagy teknősre esik a választásunk, akkor erre a lépésre nem lesz szükség.
 • Védjük otthonunkat a kellemetlen szagoktól: Időnként használjunk Ambi Pur Freshelle Pet légfrissítőt, amely különleges OdourClear technológiájának köszönhetően eltávolítja a kellemetlen szagokat és finom, friss illatot hagy maga után. Más otthoni légfrissítőkkel ellentétben az Ambi Pur nem csupán elfedi, de el is távolítja a szagokat.
 • Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy egy kisállat befogadásával több éves felelősségvállalásra kötelezik el magukat: Egy hörcsög esetében nagyjából két évről beszélünk, míg a papagájok 10 évig, a kutyák és cicák pedig akár ennél is tovább élhetnek. Vagyis, a házikedvenc várható kora szintén egy fontos és mérlegelendő szempont a választásnál.

Mit válasszunk? – érvek és ellenérvek

Szinte minden választás mellett szólnak érvek és ellenérvek. Lássuk, melyek is ezek a gyermekek körében legnépszerűbb állatok esetében:

 • A kutyák egyértelműen a lista tetején szerepelnek, ugyanakkor a legtöbb gondoskodást is ők igénylik, függetlenül a kutya fajtájától. Mindannyian szeretik a testmozgást és naponta többször ki kell vinni őket. Egy gyerek mindezt nem tudja teljesen egyedül vállalni. A kutyaiskola, a biztosítás, a táplálék és az állatorvosi látogatások költségei az egyik legdrágább háziállattá teszik, ezen felül pedig napközben is igénylik a törődést. El tudjuk vinni magunkkal kutyusunkat az irodába, vagy valakihez, aki vigyáz rá? Csakis ebben az esetben válasszuk ezt a hűséges, négylábú kedvencet!
 • A macskák szintén népszerű háziállatok. Sokkal önállóbbak a kutyáknál, azonban öntörvényűbbek is: csakis akkor hajlandóak játszani és simogatásunkat elfogadni, ha kedvük tartja. Ne feledjük: amennyiben kizárólag lakásban szeretnénk cicát tartani, a jószágnak nem csupán egy másik játszótársra, de játékra és egyéb felszerelésre is szüksége lesz.
 • A nyulak és tengerimalacok ideális kedvencei lehetnek a kicsiknek, feltéve, hogy odafigyelünk néhány apróságra. Példának okáért a rágcsálók nem szeretik, ha túl sokat veszik kézbe és dögönyözik őket, illetve sok térre (a kisállat kereskedésekben kialakított helyük közel sem elegendő), és legalább egy másik, a fajtájukból származó „játszótársra” van szüksége. Mindezt leszámítva, tartásuk meglehetősen egyszerű. Egyébként az állítás, miszerint a nyulak és a tengerimalacok jól tarthatók együtt, nem állja meg a helyét. a Két faj meglehetősen távol áll egymástól, a vásárláskor pedig arra is gondoljunk, hogy egynemű, vagy ivartalanított egyedeket válasszunk, ugyanis gyorsan és nagy számban szaporodnak.
 • A hörcsögök szintén nem okoznak túl sok bonyodalmat, azonban éjszakai aktivitásukból adódóan sok kisállat kedvelő nem tartja igazán ideálisnak. Ezek a rágcsálók nappal alszanak és nem szeretik, ha simogatják őket. Ha a kicsik nappal megzavarják őket, az felboríthatja bioritmusukat. Mindebből adódóan, tartásuk inkább idősebb gyermekek számára ajánlott.
 • A törpepapagájok és egyéb madarak izgalmas háziállatok, melyek akár „beszélni” és egyéb apróbb trükköket is megtanulhatnak. Ugyanakkor nem lehet őket „szeretgélni”. Mindemellett nekik is szükségük van egy társra és elegendő térre ahhoz, hogy a ketrecen kívül röpködni is tudjanak.
 • Az akváriumi halak csodálatos látványt nyújthatnak, a legtöbb gyermek számára azonban nem túl érdekfeszítőek. Sokkal inkább felnőttek vagy tinédzserek számára ajánlottak. Nem elhanyagolandó tény, hogy egy akvárium és a hozzá tartozó kellékek megvásárlása és karbantartása igen drága mulatság, akár több tízezer forintról beszélünk.
 • A teknősök alkalmatlanok kisgyermekek számára. A többi vadonból származó állathoz hasonlóan ők sem szeretik, ha megemelik őket vagy hozzájuk érnek, páncéljuknak köszönhetően a simogatást nem érzik és nem is igénylik. A teknősök általában 40, de bizonyos esetekben akár 100 évig is elélhetnek. A döntés ez esetben ezért nagy valószínűséggel egy életre szól!