Rongybaba készítése


Család
19/08/2019
Íme, még egy könnyen elkészíthető rongybaba, amely biztosan mosolyt varázsol gyermeke arcára.

Párnababa
A kész párnababa hossza: 48cm

Amire szüksége lesz:

 • 1 db 58 x 45cm-es tiszta pamutanyag
 • pamutcsíkok a baba ruhájához, különböző mintájú anyagokból
 • maradék csipke
 • színben passzoló varrócérna és fonal az arc kivarrásához
 • elütő színű fonal a ruharészhez

Elkészítése:
1. Vágjon ki két 55 x 21 cm-es darabot a pamut anyagból - egyet az arc és egyet a test számára.
Kerekítse le a felső részt a fej számára.
A párna és a zsák
2. A baba arcát ceruzával rajzolja meg, majd varrógépe ‘szabadkézi' (freehand) tűzőtalpának segítségével a rajzot követve hímezze ki az arcot és a hajat. Az itt látható fényképet használja alapul.
3. A baba arcának és hajának a vonala alatt helyezze egymás mellé a különböző mintájú pamut csíkokat, hulladék anyagot és csipkét a baba ruhájának kialakításához.
4. Tűzze a darabokat a baba testének az elejére. Elütő színű cérnával és a varrógép szabadkézi tűzőtalpának használatával varrja össze a baba ruháját alkotó darabokat. Engedje szabadon fantáziáját: slingeljen, varrjon átlósan és cikkcakk vonalban, és győződjön meg róla, hogy a ruha minden darabját levarrta.
5. A baba első és hátsó oldalát a színükkel egymás felé varrja össze úgy, hogy a töltéshez az egyik oldalon hagyjon egy nyílást. A lekerekített vég szegélyének varrásakor ollóval ejtsen apró bemetszéseket az anyagon. A varrás befejeztével fordítsa a színére a babatest ‘huzatát'. A kitömésnél a sarkakhoz használjon kötőtűt, végül varrja be a nyílást.A baba zsákja
Mérete: 57 x 22cm

Amire szüksége lesz:

 • A mintát töltse le itt és nyomtassa ki.
 • 1 db 65 x 50cm tiszta pamut anyag
 • maradék mintás anyagok
 • akril textilfilc
 • osztott szálas hímzőfonal
 • 55cm-es szaténszalag vagy zsinór a zsák behúzójához

Elkészítése:
1. Vágjon ki a pamut anyagból egy 60 x 50cm-es darabot. Az anyag tetejét 4 cm szélességben duplán hajtsa be - ide kerül majd a zsák behúzója - és varrógéppel varrja meg.
2. A kinyomtatott minta alapján a zsák egyik oldalára rajzolja fel a cicát -ez lesz a zsák eleje. Maradék anyagból vágja ki a cica ruháját és helyezze a cicaalakra, majd varrógéppel varrja rá.
3. Hímzőfonallal vagy textilfilccel hímezze vagy írja a zsák elejére a rongybaba nevét. Ha a hímzés mellett dönt, apró öltésekkel dolgozzon.
4. Az anyagot a színével befelé hajtsa félbe. Széles ráhagyással varrja össze a zsák alját és oldalát, a zsák tetejénél pedig hagyjon ki egy kis rést a behúzó befűzéséhez.
5. A varrás végeztével fordítsa ki a zsákot és vasalja le a széleket. A zsák szájába fűzze be a szaténszalagot vagy a zsinórt és a végeit kösse csomóra. Végül varrja össze a befűzéshez használt kis rést és ezzel el is készült a zsák.

 Játékok gyerekeknek
 Filmklub szervezése
 Reggeli ötletek gyerekeknek

Ön készített már babát? Ossza meg másokkal ötleteit! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!