Közösségi gazdaság – csere és megosztás: 5 remek ötlet


Otthon
18/08/2021
Spórolni szeretne anélkül, hogy fel kéne adnia dolgokat? A Közösségi Gazdaság, - avagy a megosztáson keresztül történő fenntartható gazdálkodás – egy varázslatos recept. Íme, hogyan működik!

A „Sharing Economy” a „megosztás gazdaságát” jelenti, amely a TIME Magazin szerint az első tíz olyan ötlet közé tartozik, amely a világ átformálására irányuló törekvésével a legnagyobb esélyekkel rendelkezik. Ez az alternatív rendszer átütő erejű, ugyanakkor hihetetlenül könnyen beépíthető a mindennapi életbe: legyen szó élelmiszerekről, ruházatról, otthonról, eszközökről vagy közlekedésről, az internetnek, az alkalmazásoknak és az okostelefonoknak köszönhetően a megosztás és a csere soha nem volt még ilyen egyszerű. Egy csokorba gyűjtöttünk öt javaslatot arra vonatkozóan, hogyan lehet pénzt megspórolni megosztással és cserével, valamint hogyan járulhatunk hozzá a környezet védelméhez egy fenntarthatóbb életmód révén.

Közösségi Gazdaság # 1: Ételmegosztás

A magyarok éves szinten több, mint 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el. Ez annyit jelent, hogy egy főre lebontva több, mint 30 kg élelmiszer landol minden évben a szemeteskukában! Pörgős mindennapjaink során könnyű rosszul kalkulálni, azonban ha a kidobásra szánt ételek csak egy részét adjuk is oda valakinek, a megtakarítási potenciál hatalmasra nő. Az olyan csoportok, mint a „Foodsharing Budapest - Zero Waste", már kínálnak efféle szolgáltatásokat, melyhez bárki csatlakozhat, vagy létrehozhatja helyi csoportját függetlenül attól, hol tartózkodik.

Közösségi Gazdaság # 2: Ruházkodás

Roskadásig a ruhásszekrény, mégsem tudja mit vegyen fel? Mindannyian ráismerhetünk a helyzetre, amely valójában remek lehetőségeket rejt önmagában. Végezzünk alapos válogatást a gardróbban, és gyűjtsük össze a még használható ruhadarabjainkat! Nézzünk körbe az apróhirdetések és a helyi közösségi média csoportok hirdetései között, hogy felfedezhessük a lehetőségeket és megtudjuk, mivel és hogyan tudunk hozzájárulni mások megsegítéséhez.

Közösségi Gazdaság # 3: Szállásmegosztás

Nyaraljon olcsón: akár saját otthonában, akár másokéban is működtetheti a közösségi gazdaságot. Tervezi a következő nyaralást, de a szálloda költségei az egész család számára meghaladják a tervezett költségvetést? Látogasson el a www.housetrip.com oldalra, ahol a magánszemélyek alacsony bérleti díj mellett rövid időtartamra kiadják lakásaikat vagy házaikat. Egyszerű szállások vagy luxuskategória: mindenki megtalálja amire vágyik.

Közösségi Gazdaság # 4: Problémacsere

Elektromos eszközeink egy része a tárolóban porosodik, miközben a használatban lévő kávéfőzőnkből hiányzik egy alkatrész? A közösségi gazdaság az apróságok szintjén is működik: legyen szó elektromos készülékekről, szerszámokról vagy könyvekről, garantáltan megtalálja amit keres a helyi online cserebere csoportokban vagy bolhapiacokon, ahol akár meg is válhat régi darabjaitól. Sokszor kölcsönvételre is nyílik lehetőség, amennyiben valamire csak egy rövid ideig lenne szükségünk.

Közösségi Gazdaság # 5: Gépjármű és kerékpár megosztás

Sokat kell közlekednie, de nincsen autója vagy kerékpárja? A nyüzsgő nagyvárosokban a közösségi gazdaság remek lehetőséget kínál a mobilitásra: autót akár foglalhatunk online vagy olyan alkalmazásokon keresztül, mint például a Sharenow, pénzünket pedig tartogassuk azokra a dolgokra, amelyekre valóban szükségünk van!

A szerkesztő tippje:
A megosztás és a csere fenntartható, pénzt takarít meg, mellesleg új, kedves emberekkel ismerkedhetünk meg általa. Van azonban egy terület, ahol tiszta lelkiismerettel lehetünk önzőek, mégpedig a hajápolás terén, különösen, ha korpásodásról van szó. Ez már személyes ügy. A korpásodás ellen hosszan tartó védelmet nyújtó Head & Shoulders Suprême Repair samponnal intenzív hajápolásban lehet részünk. Használja ki és élvezze az önmagára fordított időt!

Önnek van tapasztalata a megosztás és csere világában, netán vannak további jó tippjei? Ossza meg velünk és másokkal hozzászólás formájában!

Forrás:
*https://hungarytoday.hu/hungary-food-waste-value-300000-tonnes/