Sólet készítése


Otthon
8/07/2018
A sólet igazi zsidó étel, melynek elkészítése ötvözi a szigorú vallási hagyományokat a finom ízekkel. Készítse el Ön is receptünk alapján!

Elkészítése időigényes, alapanyagait tekintve pedig zsidó közösségekként változik.

Miért pont sólet?

A sólet elkészítése a zsidó szombat teljes munkamentességéhez igazodik. S bár Isten pihenésre ítélte a népét a hét ezen napján, belátható, hogy enni azért ilyenkor is kell - méghozzá kötelezően háromszor- , ezért a sólet elkészítése elvileg a lehető legkevesebb munkát igényli. Ez persze korántsem igaz, hiszen épp elég teendő van ezzel az étellel, igaz, a hagyományok szerint pénteken kell összeállítani és sütőbe helyezni egy cserépedényben, hogy másnapra lassú tűzön megpárolódjon és összeérjen 12 óra alatt.

Melyek a hozzávalók?

Az igazi sólet alapja a kétféle bab, ezenkívül többféle húsnak kell belekerülnie, nálunk leginkább marhaszegy és füstöltliba a hagyományos sólet hús. Az igazi íz miatt ugyanis kell bele a füstölt hús, de ahány ház, annyi szokás. Az igazi zsidó sóletnél persze alapszabály a kóser hagyományok betartása, mely szerint sertéshús nem kerülhet az ételbe és a húsok és tejes ételek szétválasztása is fontos szempont. Gersli, azaz árpagyöngy nélkül pedig nincs is igazi sólet!

Egy recept a sok közül

A főzést megelőző napon áztassuk be a babot! Mindenekelőtt zsíron pároljuk meg alacsony lángon vékony cikkelyekre vágott hagymát, majd tegyünk hozzá lisztet is. Tegyünk a lisztes hagymához 0,5 kg füstölt libacombot és 0,5 kg marhaszegyet és egy kevés párolás után öntsük rá a babot a főzőlével együtt. Ezután tegyük bele a gerslit és néhány alaposan megmosott tojást héjastól. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a sütőbe legalább 12 órára. Fontos momentuma a főzésnek, azaz a sütésnek, hogy nem keverjük az ételt, hanem az edényt, vagy a fazekat csak néha megrázzuk. Az igazi sólet cserépedényben készül, de lábasban is nagyon finom étel készül a sütőben.
A sólet nemcsak nagyon finom, de igazán bőséges egytálétel, ami mára a világ egyik kedvencévé is vált, nemcsak kóser változatban.
Jó étvágyat kívánunk!

Házi tészta készítése
Gyógyító ételek: influenza és megfázás ellen
Vendéglátás szabályai