Ápolt szakáll: hogyan érhető el a leglátványosabb eredmény?


Szépségápolás
30/10/2020
A szakáll mindig is divat volt – fontos azonban, hogy arcszőrzetünk rendezett és ápolt legyen. Mindez – különösen az ide vonatkozó tippjeink betartása mellett – aligha igényel szaktudást.

Manapság egyre több férfi dönt a szakáll mellett. Legyen az tömör szakáll, bajusz, vagy három napos borosta: az arcszőrzet árulkodik viselője egyéniségéről. A stílusos szakáll – feltéve, hogy az ápolt és rendezett, - a nők számára is vonzó. Ötleteink és a megfelelő ápoló termékek felhasználásával bárki formába hozhatja borostáját, és egyéni megjelenést kölcsönözhet külsejének.

Jól ápolt szakáll 1. számú javaslat: alapos szakállmosás minden nap

Ami semmiképp nem állja meg a helyét, az a mosatlan arcszőrzet. A nap folyamán az izzadság, az elhalt hámsejtek és ételmorzsák megrekedhetnek a szakállban. Ez nem csupán higiénia szempontjából kifogásolható, de irritálhatja is az arcbőrt. A szakállmosás épp ezért a mindennapos tisztálkodási rutin részét kell képezze, és zuhanyzás közben könnyen megoldható, amelyhez külön, ebből a célból forgalmazott szakállmosó sampont használhatunk. Időről időre a szakállat kényeztessük szakáll öblítővel, melynek használata után az arcszőrzetet paskoló mozdulatokkal töröljünk szárazra, hogy a szakáll szálai kisimuljanak.

Jól ápolt szakáll 2. számú javaslat: szakállformázás nyírással és kontúrvonalak kialakításával

A megnövesztett szakáll rendszeres nyírása elengedhetetlen fontosságú: a hosszú szőrszálakból álló szakáll és bajusz ugyanis könnyen összekuszálódhat és ápolatlannak tűnhet. A zabolátlan növekedést ismételt trimmeléssel fékezhetjük meg. A három napos vagy ennél is hosszabb arcszőrzetet például a GILLETTE STYLER™ TÖBBFUNKCIÓS BOROTVÁVAL vagy hasonló eszközökkel varázsolhatjuk rendezetté. A borotva három cserélhető feje gondoskodik az ápolt megjelenésről, valamint az áhított fazon megformázásáról. A Fusion Power pengék sima, alapos és rendkívül kényelmes borotválkozási élményt nyújtanak.

Ne hanyagoljuk el a szakállkontúrokat sem. Amennyiben azok szépen vannak megformázva, a szakáll összességében is rögtön ápolt külsőt ölt! A kontúrvonalakat az alábbi módon alakíthatjuk ki:
  • A precíz vonalvezetéshez használjunk egypengés borotvát! A borotválkozás során néhány trükk alkalmazásával elkerülhető a bőr égető érzésének és a benőtt szőrszálaknak a kialakulása.
  • A bőr megóvása érdekében fontos, hogy lehetővé tegyük a megfelelő pengesiklást: használjunk nem habzó borotvazselét, mielőtt a megtisztított bőrfelületen nekivágunk a kontúrok megformázásának!
  • Ezt követően pengével alakítsuk ki a kontúrvonalakat és vágjuk le a kilógó szőrszálakat!
  • A borotválkozást követően langyos vízzel mossunk arcot, és utolsó lépésként kenjük be a bőrt ápoló aftershave balzsammal: ezzel el is készült az ápolt és mutatós szakáll!
  • Kiegészítésképpen használhatunk pár csepp szakáll olajat, melyet a tiszta bőrre és szakállra juttatva pár percig hagyjunk hatni.

Jól ápolt szakáll 3. számú javaslat: "megszelídített szakáll" a tökéletes formázáshoz

Az arcszőrzet borostái bár makacs módon ellenállhatnak, azonban van megoldás! Megszelídítésük az alábbi lépésekkel történhet:
  • Szakáll olaj: ahhoz, hogy a makacs szőrszálak puhábbak és kezelhetőbbek legyenek, használjunk megfelelő ápoló terméket, például szakáll olajat! Az olaj nemcsak a borostákat hidratálja, de az alattuk lévő bőrt is, továbbá egészséges és ápolt külsőt nyújtanak az arcszőrzetnek. Napi egy-két alkalommal egyszerűen csak masszírozzuk át vele a szakállat!
  • Fésülés: Az alapos fésülés fontos része a szakáll mindennapos ápolási rituáléjának. A rövidebb szakállhoz az erre a célra gyártott, különleges kialakítású kefék a legjobbak, mivel ezek az arcbőrt is átmasszírozzák. A hosszabb és tömörebb szakállt szakállfésűvel simíthatjuk át, melynek során jól láthatóvá válnak az aránytalanul hosszúra nőtt szálak, vagy a hézagok, melyeket adott esetben korrigálhatunk. A kefét vagy a fésűt az ápolóolaj egyenletes felvitelének céljából is használhatjuk. A végeredmény: jól ápolt és tetszetős szakáll.
  • A szakáll kisimítása és formába hozása: Ha valaki különösen hosszú szakállal rendelkezik, -amely az alapos fésülés ellenére is könnyen veszít formájából, - annak hajszárító és egy körkefe segítségével célszerű azt "beszárítani". A formázó levegő hőmérsékletére azonban ügyeljünk, hogy ne száríthassa ki az arcszőrzetet! Végül használjunk szakáll balzsamot, amely az olajhoz hasonló hatással bír, azonban valamivel erősebb tartást nyújt a szőrzetnek.