Tippek és házi praktikák: Mivel kezelhető a napégés?


Szépségápolás
13/08/2020
Au, leégtem! Gyorsan bekövetkezhet: de mi segít a napégés ellen? Megmutatjuk, hogyan alakul ki és mit tehet ellene!

A városi parkban, a kertben, a medence mellett vagy az erkélyen: mindenhol élvezzük a napsütést. Néha azonban megfeledkezünk a megfelelő védelemről, a baj pedig már meg is történt. Enyhébb égéseket magunk is kezelhetünk házi praktikákkal, súlyosabb esetekben azonban érdemes orvoshoz fordulni. Tudja meg hogyan alakul ki az égés, milyen veszélyeket hordoz magában, és mit tehetünk a megelőzése érdekében.

Mi történik napozáskor?

A napsugarak és a meleg mindenkinek jót tesznek, azonban semmiképp sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő védelemről! Ha nem gondolunk erre, a bőrt rövid idő alatt túl sok káros UV-sugárzás éri. Különösen veszélyeztetettek a világos bőrtípusok és a kisgyermekek. A napégés leggyakoribb kiváltója a napfényben található UV-B sugárzás: behatol a bőr legfelső rétegébe, ahol gyulladásos reakciót vált ki. Az UV-A sugárzás úgyszintén káros. A legtöbb szolárium ezt alkalmazza, mivel mélyebbre jut a bőr rétegeiben, ha azonban valaki túl hosszú ideig a tartózkodik a csövek alatt, szintén megéghet. Ezen túlmenően az UV-A sugarak mélyre hatolnak, és elpusztítják ott található kollagént és elasztikus szövetrostokat, amelyek a bőr feszességéért felelősek, így az UV-A sugarak a ráncok kialakulását is elősegítik.

Elsősegély: mit tegyünk, ha leégtünk a napon?

Ha úgy érezzük, hogy leégtünk, azonnal vonuljunk árnyékba és próbáljuk meg hűteni az érintett területet! Igyunk sok vizet és használjunk gyulladáscsökkentő hatású krémet. Továbbá az alábbi házi praktikák lehetnek segítségünkre:

 • Az aloe vera gél hidratálja és megnyugtatja a bőrt.
 • A túró és a joghurt szintén nyugtató hatásúak. Kenjünk egy vastag réteget kötszerre vagy egy vékony törölközőre, és helyezzük azt az égett bőrfelületre!
 • A teával vagy vízzel átitatott borogatás szintén hűsítő hatású. A zöld tea például csökkenti a sejtkárosodást, akinek azonban érzékeny a keringése, az hideg helyett inkább langyos vizet használjon!

Hallhatjuk néha, hogy az alkohollal, almaecettel vagy citrommal történő kezelés is hatékony lehet. Túl azon, hogy ezek fájdalmat okoznak, az alkohol, az ecet és a sav irritálják a bőrt. Bármely terápiát is alkalmazzuk napégés esetén, fontos, hogy ne tegyük ki a bőrt további irritációnak!

A bőr megégése: a súlyosság három foka

Így ismerhetjük fel az égés súlyosságának három fokát:

 • Enyhe leégés esetén a bőr bepirosodik és égető érzés tapasztalható, különösen érintés hatására.
 • Hólyagosodás és komoly fájdalom esetén már súlyos égésről beszélünk. A hólyagok gyógyulása során sebesedés alakulhat ki.
 • A napégés legextrémebb esete már nyílt sebekkel jár, ez esetben orvosi kezelés szükséges.

Súlyos és nagyon súlyos napégés esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanez igaz enyhe égés esetén is, ha azt hidegrázás, fejfájás vagy láz kíséri. ezek ugyanis napszúrásra vagy hőgutára utalhatnak. A napégést szenvedett kisbabákat és kisgyerekeket szintén fontos, hogy lássa gyermekorvos!

A mosószerek segítenek megszabadulni a gyerekek ruháira került naptej-foltoktól. Használjon Ariel Allin1 mosókapszula -TOUCH OF LENOR COLOR mosókapszulát, amely rendkívül praktikus, mivel a mosószer legkoncentráltabb formája, és úgy tervezték, hogy az minél gyorsabban feloldódjon a vízben. Ügyeljen arra, hogy a mosószert biztonságos helyen, gyermekektől mindig elzárva tartsa, például egy gyerekzárral ellátottszekrényben! Ne hagyja ezeket a termékeket a mosógépen vagy a padlón, még rövid időre sem!

A napégés veszélyes aspektusa

Az égett bőr nem csupán fájdalmas, de további egészségügyi kockázatokkal is jár. Ennek oka, hogy az UV sugárház rákot okozhat, épp ezért a túlzott napozás senkinek sem javasolt!

Így tudjunk megelőzni a napégést

 • Először is: használjunk naptejet! A választott naptej faktorszáma inkább legyen túl magas, mint túl alacsony. A világos bőrrel rendelkezőknek érdemes mindig a legmagasabb, 50 faktoros termékeket választani, ők ugyanis gyorsabban megégnek, mint a sötétebb bőrtónussal rendelkezők.
 • Kerüljük a déli hőséget! Az UV sugárzás ugyanis ilyenkor a legerősebb.
 • Úszás után kenjük be magunkat újból, így elkerülhetjük a napégést!
 • Inkább túl sok naptejet használjunk, mintsem túl keveset. Ökölszabály: használjunk körülbelül három evőkanálnyi naptejet minden alkalommal!
 • Hordjunk lenge és vékony ruhákat, melyek elfedik a bőrt, a kalap pedig óvja a fejet és a nyakat a leégés ellen. A haj napvédelméről egy külön írásunkban olvashat.
 • Bőrünkről kívülről-belülről gondoskodnunk kell. A gyümölcsök és a C vitamin segítenek a bőr természetes védekezőképességének növelésében. Érdemes a sminkeléssel kapcsolatban is néhány dolgot észben tartanunk, ehhez kapcsolódó írásunkat itt olvashatja el!

Ön mit javasol a napégés ellen? Ossza meg velünk hozzászólás formájában!