A megfelelő napvédelem a hajnak


Szépségápolás
13/08/2020
Valóban óvnunk kell hajunkat a napsugárzás ellen? Igen, mivel a hajszálak könnyen kiszáradhatnak a forró, nyári hónapokban. Olvassa el gyors tippjeinket!

A nyár érkezése mindenki számára lélekemelő élmény: végre hosszabbak a nappalok és kellemes a hőmérséklet. Hajunk azonban nem feltétlenül osztozik örömünkben, az UV sugárzás ugyanis stresszhatással van érzékeny szerkezetére. Sokszor azonban ezt nem is vesszük figyelembe: napvédelem a hajnak – tényleg fontos ez? – tesszük fel a kérdést. A válasz igen, amennyiben szeretnénk hajunk ragyogását és egészségét megőrizni. Szerencsére számos trükkel megóvhatjuk a károsodástól.

Miért fontos a napvédelem a haj számára is?

Az UV sugárzás nemcsak a bőr, de a haj számára is stresszfaktort jelenthet, hiszen megbontja a haj szerkezetéért felelős proteineket, aminek következtében a hajszálak kiszáradhatnak és veszíthetnek ragyogásukból. A medencében vagy tengerben való fürdőzés pedig tovább fokozhatja a károsító folyamatokat, hiszen a klór és a só egyaránt nedvességet vonnak el a hajból. A szőke és vékonyszálú, vagy festett hajjal rendelkező hölgyeknek különösen fontos odafigyelni frizurájukra.

  • Szőke haj: Mivel a sötét haj több pigmentet tartalmaz, ezért a barnák előnyt élvetnek a szőkékkel szemben a hajat károsító hatások megszűrésének tekintetében.
  • Vékony szálú haj: Gyorsabban kiszárad mint a vastagszálú, hiszen az UV sugárzás elsősorban a haj külső rétegét érinti, ami értelemszerűen vékonyabb.
  • Festett haj: a festésnek köszönhetően már önmagában érzékenyebb, mint a természetes haj. Mindezek mellett az UV sugárzás általában véve is kiszívja a hajszálakat, melynek köszönhetően még a frissen festett frizura is könnyen veszít színpigmenteket. Olvassa el ötleteinket azzal kapcsolatban, hogyan őrizhető meg tovább a festett haj színe. Részletek itt.

Tippek a haj megfelelő védelméhez: frizura csúcsformában

  • Még a nyaralás előtt vágassunk a hajvégekből, így a haj erősebbé és ellenállóbbá válik az UV-sugárzás, a szél és a víz ellen.
  • Nyáron gyakrabban fogjuk kontyba vagy copfba a hajunkat, így a napsugárzás nem éri mindenhol a hajfelszínt. Könnyű, nyári fizuratippekért olvassa el az ezzel kapcsolatos írásunkat itt.
  • Az úszást megelőzően vizezzük be a hajunkat! Ez segít megakadályozni, hogy a klóros vagy sós tengervíz átitassa a hajszálakat. A fürdést követően szintén öblítsük át a fejünket!
  • Egy kalap vagy egyéb fejfedő természetes úton véd az UV-sugárzás ellen. Egy széles karimájú szalmakalap nemcsak a legjobb ebből a célból, de stílusos is egyben, ahogyan Audrey Hepburn azt már bebizonyította.
  • Az UV-szűrővel ellátott sprayk óvják a hajszálakat. Megoldást jelenthet az is, ha olyan hajon hagyható hajápoló terméket masszírozunk a hajba, mint amilyen például a Pantene Pro-V repair & protect vitaminos hajolaj, amely belülről nyújt védelmet a haj szerkezetének.
  • Nyáron amennyire lehet, kerüljük a hajszárító és egyéb hőformázó eszközök használatát!
  • A festett haj tisztításához és ápolásához a nyári időszakban használjunk színvédő samponokat és balzsamokat. Ismeri például a Pantene Pro-V color hajsampont?

A fentiek betartásával hajának optimális napvédelemben lehet része, amiért hálás lesz és ragyogni fog!

Önnek is van a haj napvédelmét szolgáló titkos receptje? Ossza meg velünk, kíváncsian várjuk!