Óvja környezetét: használjon kevesebbet és spóroljon többet!


Otthon
5/04/2024

Az áram és a víz takarékos fogyasztása pénztárcánkat és a környezetünket is kíméli. A gazdaságos vízfogyasztástól kezdve az egész ház energiatakarékos működtetéséig: az alábbi tippek segítenek a spórolásban és a környezet megóvásában.

Víz

Telepítsünk alacsony víznyomással működő tusolókat és víztakarékos zuhanyrózsákat! A vízfogyasztás és az energiaköltségek ezáltal akár 50%-kal is csökkenthetők. Zárjuk el a vízcsapokat éjszakára, ugyanis még egy enyhén csöpögő csap is akár 100 liter vizet fogyaszthat naponta!
Gyűjtsük össze a fel nem használt hideg vizet, és használjuk fel virágok és növények öntözésére! Étkezéshez vegyünk igénybe minél kevesebb főzőedényt és konyhai eszközt! Minél kevesebb dolgot kell elmosogatnunk, annál több vizet, energiát és időt takaríthatunk meg.

Elektromos áram és gáz

Használjunk energiatakarékos izzókat: ezek nagyban hozzájárulnak az energiafogyasztás, ezáltal az ebből fakadó költségek csökkentéséhez.
Rendszeresen olvasszuk le a fagyasztót! A jégképződés ugyanis csökkenti annak teljesítményét, ami azt jelenti, hogy jelentősen több áramra van szükség az állandó alacsony hőmérséklet fenntartásához.
A téli időszakban ellenőrizzük a fűtőtesteket: a hatékony működés érdekében cseréljük ki vagy tisztítsuk meg azok szűrőit!
A bojlert az évszaknak megfelelően állítsuk be! Nyáron néhány fokkal lejjebb lehet venni a szabályozót anélkül, hogy a víz hőmérséklete kellemetlenül hűvössé válna.
A ruhákat mossuk alacsony hőmérsékleten! A korszerű mosószerek ugyanolyan jól tisztítanak alacsonyabb hőfokon is.
Porszívózás helyett mossuk fel a padlót! Ezzel spórolhatunk az energiával és a mozgás nekünk is jót tesz.
Tartsuk benn a meleget hatékonyabb szigeteléssel! Kutassuk fel a ház azon pontjait, ahol szökik a hő: például a szimpla üvegezésű ablakoknál, vagy az ajtók alatti réseken át. Szüntessük meg ezeket, vagy hozzuk a főbérlő tudomására!

A konyhában, a háló- vagy fürdőszobában: minden helyiségben tudunk spórolni az áramfogyasztással! Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni, és melyek azok az eszközök, amelyek a legtöbb energiát „elszippantják”.
Még a legapróbb otthoni változtatásokkal is rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk: példának okáért, energiatakarékos mód helyett kapcsoljuk ki rendesen készülékeinket!

A konyhában és a mosókonyhában

Főzéshez vágjuk apróbbra a zöldségeket, ez ugyanis csökkenti a főzési időt. Használjuk a szükséges, lehető legkisebb edényt és csak annyi vízzel, amennyire valóban szükségünk van. Vízforraláskor fedjük le az edényeket fedéllel!
Főzzünk dupla adag főzeléket vagy levest, és fagyasszuk le az egyik felét! A felmelegítés sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy új étel elkészítése.
Ha csak egy csésze teát vagy kávét szeretnénk inni, csak egy csészényi vizet forraljunk fel!
Ne helyezzük a hűtőszekrényt vagy a fagyasztót napos helyre vagy hőforrás közelébe! Győződjünk meg arról is, hogy a készülék hátulján elegendő hely van a levegő keringetéséhez. Ez megakadályozza a hűtőrendszer potenciálisan drága túlterhelését.
A mosógép és a szárító szűrői maradjanak szöszmentesek, ezzel biztosítva az optimális működést. Ezenkívül csak teljes adag ruhákat mossunk, és a mosást végezzük a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten! Annak érdekében, hogy ruhái tökéletesen tiszták legyenek, használjunk Ariel PODS mosókapszulát, amely hideg vízben is hatékonyan tisztít.

Hogyan spórolhatunk energiát ételek főzésekor és tálalásakor?

Csak annyit főzzünk, amennyit adott esetben elfogyasztunk!  
Tálalóedények helyett az ételt egyből tányéron szolgáljuk fel, ezzel is takarékoskodva a mosogatáshoz felhasznált vízmennyiséggel. Az ebédlők hőmérséklete az étkezések alkalmával magasabbnak tűnhet, így lejjebb vehetjük a hűtést.

A hálószobában

Az éjjeli lámpákba helyezzünk energiatakarékos izzókat!
Jobban megéri meleg paplanokra költeni, mint egész éjjel fűteni.
Ellenőrizzük, hogy kamasz gyermekeink éjszakára kikapcsolják elektromos készülékeiket!

A nappaliban

Vegyük lejjebb a fűtést minden olyan helyiségben, amelyben nem állandóan tartózkodunk! Ne hagyjuk a televíziót, játékkonzolokat és egyéb eszközöket energiatakarékos módban, helyette kapcsoljuk ki őket!
A kisebb tévék kevesebbet fogyasztanak, mint nagyképernyős társaik. A fényerő lejjebbvételével szintén áramot takaríthatunk meg.

Tipp: Ne töltsük éjszaka elektromos készülékeinket! Egy teljes feltöltés általában csupán néhány órát vesz igénybe, éjjel mindez azonban sokkal tovább tarthat.

A fürdőszobában

Mossunk hajat a megszokottnál kissé korábban, így az természetes módon száradhat meg, hajszárító használata nélkül.
Gondoskodjunk a víz hőmérsékletének szabályozásáról és csökkentsük azt a tusolások során! A 35 és 38 °C közötti vízhőmérséklet optimális a zuhanyzáshoz, míg a fürdéshez ugyanez körülbelül 45 °C. Javítsuk meg a szivárgó csapokat, különben évente körülbelül 10.000 forint „folyik le” a lefolyón. Használjunk víztakarékos zuhanyrózsákat!