Fenntartható bevásárlás: 10 praktikus ötlet a környezettudatosság jegyében


Otthon
18/08/2021

Az ökológiai lábnyomot a bevásárlás során is észben kell tartanunk: íme néhány megszívlelendő tanács!

A környezetünk és bolygónk klímája érdekében tett egyéni hozzájárulás napjainkban egyre fokozottabb jelentőséggel bír. Mindenképp hasznos tehát, ha mi magunk is odafigyelünk erre. Ha tudatosan végezzük a bevásárlást, máris tettünk valamit az ügy érdekében. Próbáljuk meg azokat a termékeket választani, melyek előállítása során a gyártók odafigyelnek az energiafelhasználás visszaszorítására, a környezet védelmére és az alkalmazottak megfelelő munkakörülményeinek biztosítására. Nem árt, ha a megvásárolt termék tartós fogyasztásra tervezett, és csomagolása újrahasznosítható; a felesleges hulladékfelhalmozás mindenképp kerülendő! Az alábbi 10 ötlet segíthet abban, hogy minél környezettudatosabb életmódot folytathassunk a mindennapokban.

Környezettudatos vásárlás 1. számú tanács: Előre tervezés

Mielőtt elindulunk otthonról egy bevásárló körútra, tegyük fel magunknak a kérdést: valóban szükségünk van-e a vásárlásra, és ha igen, akkor mit is szeretnénk pontosan beszerezni? Készítsünk részletes bevásárlólistát, és ellenőrizzük a hűtőben található termékek szavatosságát, mielőtt bármit kidobnánk és egy újabb bevásárlással pótolnánk. Vegyük szemügyre és szagoljuk meg az élelmiszereket: a tejtermékek és joghurtok sokszor a feltüntetett dátumnál is tovább elállnak.

Profiknak ajánljuk: élelmiszeres doboz. Vásárlás előtt nézzünk körül a spájzban! Gyakran marad a polcokon megbontott rizs, levespor vagy hasonló élelmiszer, melyek a sarokban megbújva a feledés homályába merültek. Helyezzük tartalmukat egy fedeles dobozba, és készítsük őket a konyhapultra azzal a céllal, hogy a következő menü összeállítása során számolunk felhasználásukkal. Ezáltal elkerülhető az élelmiszerek kidobása, és fenntartható tárolás révén mindig szem előtt lehetnek a felbontott termékek. 

Környezettudatos vásárlás 2. számú tanács: Bevásárlótáska mindig kéznél!

Valóban. Azt már mindenki tudja, hogy a környezet megóvása érdekében a közértben vagy a piacon tett vásárláshoz textil szatyrokkal és zöldséghálókkal kell elindulni. Sajnos azonban erről könnyen megfeledkezhetünk. Épp ezért szánjunk pár percet arra, hogy a műanyag verziókat kiváltó bevásárlószatyrokat – legyenek azok vászonból vagy egyéb környezetbarát anyagból – egy adott helyre, például az autó csomagtartójába, a kézitáskánkba, vagy a kabátunk zsebébe készítjük. Így a legközelebbi bevásárlás alkalmával nem kell őket keresgélni, mindig kéznél vannak. A környezettudatos „shopping” már itt elkezdődik.

Környezettudatos vásárlás 3. számú tanács: Kipufogók nélkül

Jót tesz a környezetnek, a pénztárcánknak és az egészségünknek: a kisebb bevásárlásokhoz hagyjuk otthon az autót és pattanjunk bringára, hátizsákkal a vállunkon! Ha messzebbre kell mennünk, válasszuk a tömegközlekedést! Ezzel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsájtást és lelassíthatjuk a klímaváltozás folyamatát.

Környezettudatos vásárlás – 4. számú tanács: Csomagolás

A műanyag csomagolások illetve azok előállítása köztudottan szennyezik a környezetet. Kerüljük az előre csomagolt termékek vásárlását, a zöldségeket helyezzük a magunkkal vitt dobozokba vagy hálós szatyrokba! Ha nem vittük magunkkal, vegyünk az üzletben papír- vagy textil táskákat, ezek ma már szinte mindenhol kaphatóak. Egyre több üzletlánc alakít ki „csomagolásmentes” részleget, ahol az olyan száraz termékeket, - mint például a müzlit vagy a mogyoróféléket - a magunkkal vitt dobozokba adagolhatjuk. Mindent a fenntarthatóság érdekében! 

Környezettudatos vásárlás 5. számú tanács: Egy gyors ellenőrzés

A méltányos kereskedelem figyelembevételével előállított, illetve a biotermékek is lehetnek környezetkárosítás tekintetében „bűnösök”. Nem árt ezért, ha az élelmiszereket és háztartási tisztítószereket a kosárba helyezésük előtt ellenőrizzük. Keressük a környezetvédelmi tanúsítvány emblémáját, ezzel biztosak lehetünk abban, hogy az adott termék nem génmanipulált, illetve előállítása a környezetet (állatokat és talajt) kímélő módon ment végbe.

Környezettudatos vásárlás 6. A regionális termékek előnyben részesítése

Nem kell messzire mennünk: csökkentsük ökológiai lábnyomunkat és vásároljunk helyi termékeket! Ezzel megspórolhatjuk a teherautók, repülők és teherhajók hosszú szállítási útvonalait és költségeit, valamint támogathatjuk a közeli gazdaságokat is. A tengerentúlról származó egzotikus superfood termékeket szintén kiválthatjuk helyi finomságokkal: a bogyós gyümölcsök, a lenmag, a zab, a petrezselyem, a brokkoli vagy a kelkáposzta bizonyítottan hasonló mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak.

Környezettudatos vásárlás 7. számú tanács: a szezonalitás figyelembevétele

Az kerül a tányérra, ami éppen elérhető. Legalábbis ez volt a nagyiék idejében, és ezt ma sem ártana jobban szem előtt tartanunk. Ha azokat a termékeket választjuk, melyek az országunkban épp szezonálisak, akkor kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk hátra magunk után. Semmi nem indokolja, hogy egy világ másik pontján, üvegházban, magas energiafelhasználással termesztett vagy előállított terméket válasszunk. Az sem elhanyagolandó, hogy a friss, szezonális helyi gyümölcsök és zöldségfélék vitamintartalma sokkal magasabb, mint a kamionokban érlelt változatoké.

Környezettudatos vásárlás 8. számú tanács: Nem a szépség számít…

Szabálytalan formájú almák, meggörbült sárgarépák vagy uborkák, melyek a növekedésük során kissé ellenálltak a geometriai törvényeknek? Sebaj! Nem minden gyümölcs és zöldség nyerné meg a szépségversenyt, attól még finomak és ehetőek, ezért semmiképp nem érdemlik azt, hogy a szemetesben végezzék! Szánjuk meg őket és a vásárlás során essen rájuk is a választásunk: ezzel hozzájárulunk a keletkezett hulladék mérsékléséhez. Minden egyes „megmentett” sárgarépa segít az energia- és vízfogyasztás, valamint a vegyszerhasználat csökkentésében, ezáltal a talajok védelmében.

Környezettudatos vásárlás 9. számú tanács: vegetáriánus szemlélet

Amennyiben még nem csatlakoztunk a vegánok vagy vegetáriánusok táborához, próbáljuk meg csökkenteni a húsfogyasztást, és olyan forrásból szerezzük be az alapanyagokat, ahol az állattartás körülményeire odafigyelnek. Próbáljunk ki minél több zöldség-alapú alternatívát, és legyünk kreatívak a konyhában! A húsfogyasztásnak köszönhető szén-dioxid kibocsájtás jelentős hatással van a klímaváltozásra. Ha továbbra is sóvárogva gondolunk a marhasteakre vagy a felvágottakra, akkor csemegepultból vagy piacról vásároljuk meg azokat! Esetleg vigyünk magunkkal tárolódobozokat, hogy csomagolás helyett rögtön abba lehessen tenni a húsokat, így nem keletkezik hulladék.

Környezettudatos vásárlás 10. számú tanács: Váltsunk gyakrabban!

Szerencsére ma már egyre több gyártó gondol arra az ökológiai lábnyomra, melyet termelésével maga után hagy, épp ezért számos környezetbarát (alternatív) terméket kínál. Ezek a termékek „zöldebb” csomagolásban kerülnek a piacra, és minőségibb alapanyagokból, az erőforrások kímélésével kerülnek előállításra. Ilyen például a Jar azonnali hab. Vásárlásaink során részesítsük előnybe az újrahasználható flakonokat!

Környezettudatos vásárlás Konklúzió

Bebizonyosodott tehát, hogy a döntés a kezünkben van minden alkalommal, amikor vásárolni indulunk. Ha betartjuk a fenti alapszabályokat, nemcsak az erőforrásainkat óvjuk a jelenben, de a jövő élelmiszer-ellátására is hatással lehetünk, hiszen hosszabb távon a termelés, a kereskedelem és a szállítás szintén ezekhez a környezetkímélő igényekhez fog igazodni.