Hogyan mossunk megfelelően ágyneműt?


Otthon
16/03/2021
Az ágyneműk frissen és tisztán tartása egyszerű, feltéve, ha tudjuk, mi ennek a legjobb módszere. Ismerje meg tippjeinket és élvezze a minden eddiginél puhább ágynemű élményét!

Koncentráljunk most az ágyneműk tisztítására, hiszen ez alapozza meg azok higiéniáját és tisztaságát, illetve gondoskodik arról is, hogy azok puhák és illatosak legyenek. Olvasson tovább!

Milyen hőfokon mossuk az ágyneműnket?

 • Ez elsősorban az ágynemű anyagától függ.
 • Alapvetően a 40 fokos vízhőmérséklet elegendő a mosáshoz.
 • Színes ágyneműket csak akkor mossunk 60 fokon, ha azok szennyezettek és az anyaguk bírja a magas hőmérsékletet, ellenkező esetben színük megfakul. Tartsuk észben azonban, hogy a baktériumok csak magas hőfokon pusztulnak el.
 • A hófehér ágyneműk tisztításához alkalmazhatunk 95 fokos mosóprogramot. Csupán arra emlékezzünk, hogy ez megviseli az anyagot, több energiát használ fel, és szükségtelen az olyan modern mosószerek alkalmazása mellett, mint amilyen például az Ariel All-in-1 mosókapszula. A 60 fokos vízhőmérséklet tökéletesen megteszi egy kiváló minőségű mosószer hozzáadása mellett.
Tipp: A vászonból készült ágyneműk érzékenyek, ezért azokat mindig kifordítva, 40 fokon mossuk!

Milyen gyakran mossuk az ágyneműket?

Az ágyneműt nem elég félévente mosni, szakértők szerint kéthetente kell újat felhúzni. Amennyiben házikedvencünk is előszeretettel bújik mellénk az ágyba, vagy ha meztelenül alszunk, illetve hajlamosak vagyunk az izzadásra, akkor célszerű a lepedőt és a huzatokat még ennél is gyakrabban cserélni.

Milyen mosószert használjunk a mosáshoz?

 • Színes ágyneműkhöz: színkímélő mosószert, mint például az Ariel All-in-1 Touch of Lenor Color. Ezek magukban ötvözik a kiváló tisztítóhatást, frissességet és puhaságot, és végül, de nem utolsó sorban fantasztikus illatokkal nyugtatják meg az érzékeinket.
 • Fehér ágyneműkhöz: ragyogó fehérséget eredményező mosószert, például fehér ruhákhoz tervezett Ariel mosóport.
 • Mindazoknak, akik az érzékeket csábító, finom illatokat részesítik előnyben, ajánljuk, hogy adjanak a mosáshoz Lenor parfümgyöngyöket - például Lenor Parfum des Secrets Charm parfümgyöngyöt, - melyet egyszerűen csak a mosógép dobjába kell szórni a mosás megkezdése előtt.

Moshatjuk—e együtt az ágyneműket és lepedőket?

Mindez a huzatok és lepedők anyagán múlik. Amennyiben megegyező textíliákból készültek, nyugodtan moshatjuk őket ugyanazon a hőmérsékleten és betehetjük azokat a mosógépbe együtt. A színes ágyneműkkel azonban óvatosan kell bánni! Ezeket célszerű a fehér lepedőktől külön mosni.

A legtöbb izzadságot a lepedő nyeli el. Amennyiben anyaga mikroszálas, többnyire nem tolerálja a 30 foknál magasabb mosási hőmérsékletet, noha mint tudjuk, a baktériumok elpusztításához legalább 60 fokra van szükség. Javaslatunk: használjon rendszeresen a mosáshoz olyan fertőtlenítőszeres mosószert, mint például az Ariel Whites & Colors mosópor. A bennük található fertőtlenítőszer még a mosógép higiéniájáról is kellően gondoskodik.

Egyéb megoldások az ágynemű higiéniájának megőrzéséhez

 • Az ágyneműinket rendszeresen és alaposan szellőztessük!
 • Noha egy szépen bevetett és letakart ágy esztétikailag jobb képet mutat, azonban a baktériumok is imádnak a takaró alá befészkelni. Jobb ezért, ha semmivel nem fedjük le az ágyneműnket, és a paplant az ágy végére lógatva napközben kiterítjük!
 • Használjunk matracvédő huzatot! A matraccal ellentétben ez kimosható, és segít meghosszabbítani az ágymatrac élettartamát.
 • Megfázás vagy egyéb fertőzéses megbetegedések után minden esetben húzzunk tiszta ágyneműt!