Curly Girl módszer: avagy hogyan keltsük életre a göndör hajfürtöket?


Szépségápolás
9/10/2020
Élettel teli göndör frizura: próbálja ki a Curly Girl módszert és büszkélkedjen ragyogó, lélegzetelállító loknikkal!

A göndör haj vaditó, játékos és élettel teli, ugyanakkor gyakran lehet szálkás, fakó és nehezen kezelhető. Bizonyára mindenki, aki oroszlánsörény-frizurát mondhat magáénak tudja, hogy a nehézségek a hajvágásnál kezdődnek és a formázásnál folytatódnak. A téma hosszas kutatása után felfedeztük a Curly Girl módszer praktikáit. Hogy miként válik hasznunkra egy régi, nem hordott fölső vagy egy mikroszálas törölköző? íme a válasz!

Kinek a találmánya? Természetesen egy göndör hajúé..
Curly Girl termékek: mire van szüksége a göndör tincseknek?
Curly Girl módszer: a göndör hajra tervezett sampon és balzsam ne tartalmazzon...
Curly Girl módszer 10 lépésben

Kinek a találmánya? Természetesen egy göndör hajúé..

Az ötletek mögött Lorraine Massey áll, a hullámos és göndör hajak szakértője, valamint számos fodrászszalon tulajdonosa és több könyv szerzője. 2011-ben jelent meg a "Curly Girl. The Handbook" című könyve, amely egy új divatot indított el a göndör hajúak világában. Lorraine, és kifejezetten a göndör hajra kifejlesztett termékei különösen az USA-ban örvendenek nagy népszerűségnek.

Curly Girl termékek: mire szüksége van a göndör tincseknek?

 • gyengéd, szilikon- és alkoholmentes samponra
 • hidratáló hajbalzsamra
 • hajpakolásra
 • alkoholmentes formázózselére
 • egy régi, már nem hordott pólóra vagy mikroszálas törölközőre a szárításhoz

Curly Girl módszer: a göndör hajra tervezett sampon és balzsam ne tartalmazzon...

 • szilikonokat, azok ugyanis bevonják a hajszálakat és nem engedik a jótékony összetevőket felszívódni;
 • alkoholt, mert az kiszárítja a hajat;
 • szulfát-anionokat szárító hatásuk miatt.
 • Mindezek mellett az is fontos, hogy a hajat minél kevesebb fésülésnek és hőnek tegyük ki. Az utóbbi a hajszárító, hajvasaló és göndörítő eszközökre vonatkozik.

Curly Girl módszer 10 lépésben

 1. Mossunk hajat a megszokott módon. A hajmosáshoz használjunk kímélő sampont, amelyet csak a haj tövére vigyünk fel! Az alapos masszírozás ebben a szakaszban azért kulcsfontosságú, mert az egyetlen módja annak, hogy teljesen eltávolítsuk a hajápoláshoz használt termékek korábbi maradványait. A Curly Girl módszer szerint a fejmasszázsnak nagyjából 4-5 percig kell tartania. Takarékoskodjunk a vízzel, ezért ha lehet, akkor ez időre zárjuk el a vízcsapot!
 2. Öblítsük ki a sampont langyos vízzel.
 3. Használjunk olyan hidratáló hajbalzsamot, mint amilyen a Pantene Intensive Repair balzsam. Amint elolszlattuk a haj felületén, gyengéden fésüljük át ujjainkkal a tincseket. Ez az egyetlen alkalom, amikor fésülésről beszélhetünk, ugyanis a hajkefe használata a göndör hajon kerülendő még akkor is, ha az már száraz.
 4. Gyengéden dörzsöljük a balzsamot a hajvégekbe. A haj tapintásra olyan érzetet kelt, mint egy csúszós és sikamlós hínár. Ez a fázis rendkívül fontos, ugyanis a masszírozás segítségével hatékonyan dolgozhatjuk el a hidratáló összetevőket a haj teljes felületén.
 5. Öblítsük ki a balzsamot is, azonban ezúttal nem szükséges túl alapos munkát végeznünk: ha egy kevés termék marad a hajon, az később csak segít a göndör tincsek formájának megőrzésében. Ez a tipp persze csak akkor hatékony, ha a haj nem túl vékony szálú és elbírja a "súlyt". Próbáljuk ki!
 6. Amint végeztünk a hajmosással, jöhet a víz felitatása: ha lehet, mellőzzük a hagyományos frottír törölközők használatát! Helyette válasszunk mikroszálas verziót, vagy egy régi pamutpólót - ezek anyagai ugyanis nem dörzsölik ki és nem szálkásítják a hajszálakat.
 7. A következő lépés talán sokak számára nem ismert annak ellenére, hogy a göndör frizura megformázásának egyik lényeges eleme: masszírozzunk diónyi-mennyiségű hajzselét a még vizes hajba, mindaddig, amíg az teljesen el nem oszlik.
 8. A szárítást kétféleképp végezhetjük: vagy hagyjuk a hajat magától megszáradni, vagy hideg, esetleg langyos levegővel és diffúzor segítségével átfújjuk azt.
 9. A hajzselétől megkeményedhet a haj, ez az úgynevezett zselé-kötés. Egy törölköző vagy ujjaink segítségével lazítsuk fel a tincseket, esetleg használjunk egy kevés hajolajat, hogy megpuhuljanak a hajszálak. A Pantene regeneráló keratin olaj vitaminokkal könnyen felvihető a hajra és nem hagy nyomot maga után, illetve nem lapítja le a hajat.
 10. Elengedhetetlenül fontos, hogy hajszárítás közben a lehető legkevesebbszer érjünk a tincsekhez. Ne fésüljük ki, ugyanis az a haj szálkásodásához vezethet és a göndör tincsek elveszítik formájukat.