Nincsenek többé sárga fogak: a fogelszíneződések megelőzése és eltávolítása


Wellness
1/03/2021
A sárga fogak okozta frusztráció helyett inkább adja át magát a hófehér, ragyogó mosoly örömének! Ismerje meg tippjeinket!

A fogak elszíneződése általában igen zavaró jelenség, ugyanis nem csupán esztétikai szempontból előnytelen, de gyakran a nem megfelelő szájhigiéniára is következtethetünk belőle. Épp ezért természetes, hogy legtöbben a ragyogó, fehér fogsort részesítjük előnyben, fogaink azonban számos okból kifolyólag elszíneződhetnek. Barnás lerakódások és fakó fogfelületek: bemutatjuk az elszíneződések okait, illetve arról is szó esik, hogyan előzhetjük meg a kialakulásukat.

Első számú ok: a fogfelszín elszíneződései

A fogfelszín elszíneződését a fogzománcra rakódott anyagok okozzák, melyekért elsősorban az étrendünk felelős. A fogzománc a fogak külső rétege, amely minden, az általunk elfogyasztott étellel és itallal érintkezik. Az erős pigmentáló hatással bíró ételek vagy italok, - mint amilyen például a vörösbor, a tésztaszószok, a curry, a tea vagy a kávé, - könnyen nyomot hagynak a fogakon. A dohányzás szintén erőteljesen sárgítja a fogakat.

Szabaduljon meg a fogfelszínre rakódott elszíneződésektől! – Tippek a sárga fogak ellen

Mi magunk is sokat tehetünk a külső lerakódások ellen. Az olyan fogfehérítő fogkrémek használata, mint például a Blend-a-med 3D White Whitening Therapy fogkrém – gyors és megfizethető megoldást jelenthet, amely a fogmosás során távolítja el a kellemetlen elszíneződéseket. A makacsabb elszíneződések esetében professzionális fogászati tisztítás javasolt, ami a foltok eltávolítása mellett frissebbé varázsolja a leheletet is.

Kettes számú ok: a fogak belsejéből kiinduló elszíneződések

A fogak színének megváltozása a dentin (zománc alatti) rétegből is eredhet. A zománc vékonyulásával a dentin sárgásbarna színt ölthet. A dentin elszíneződésének fő okai többnyire gyermekkorra vezethetők vissza, - például túl sok fluorid vagy tetraciklin típusú antibiotikumok bevitelére. A sérülések szintén károsíthatják a fogakat és belülről történő elszíneződést eredményezhetnek. A sárga foltok gyakran a fognyak területén jellennek meg.

Szabaduljon meg a fogak belülről fakadó elszíneződéseitől! – Tippek a sárga fogak ellen

A fogak belső elszíneződése mélyen gyökerezik. A belülről fakadó elszíneződésekkel forduljunk fogorvoshoz, aki fogfehérítési megoldásokat javasol a problémára. A fogászati eljárások során a fogakat hidrogén-peroxid segítségével fehérítik. Részletesebb információkért tájékozódjon a fogászati rendelőkben! A fogfehérítés alternatíváját az úgynevezett furnérok jelentik. Ezek papírvékony kerámia héjak, melyeket pontos illeszkedéssel helyeznek fel a fogakra.

Hármas számú ok: az életkorral járó elszíneződések

A fogak sárgulásán sokszor az idő is dolgozik: idősebb korban a fogak természetes módon elszíneződnek, szájhigiéniától függetlenül. Az évek előrehaladtával folyamatosan vékonyul a zománcréteg, a dentin pedig sötétebbé válik – így a fogak színe is változik.

Életkorral járó fogelszíneződések – tippek a sárga fogak ellen

A fogfehérítés a korral összefüggésbe hozható elszíneződéssel szemben is hatékony megoldást jelenthet, ugyanakkor a zománc elvékonyodása miatt csak enyhén javíthat a fogak színén. Ez esetben a furnér vagy a korona felhelyezése jelenthet hatékony megoldást. A további lerakódások elkerülése érdekében idősebb korban is fontos az alapos fogápolás, amely műfogsor viselőkre egyaránt vonatkozik.

Az elszíneződés megelőzése

  1. Amennyiben szeretnénk minél tovább megőrizni a fogászati tisztítás eredményét és elkerülni a fogak elsárgulását, célszerű felhagyni az erős színező hatással bíró ételek és italok fogyasztásával.
  2. Elektromos fogkefével, - mint például az Oral-B PRO 6000 CrossAction – valamint szájzuhany használatával könnyen eltávolítható a fogakról a lepedék, mielőtt még az fogkővé alakulna. Mivel a fogkő különösen gyorsan elszíneződik, az alapos tisztítás a felületi elszíneződést a lehető legtovább távol tartja és ragyogó mosolyt eredményez. Ne feledkezzünk meg a nyelv tisztításáról sem, ennek ugyanis fontos szerepe van a lehelet frissességében.
  3. A dohányzás sárgítja a fogakat és csúnya foltokat hagyhat a fogak felületén, mindemellett növeli az ínybetegségek kialakulásának kockázatát. Ez pedig két újabb érv a leszokás mellett…
A megfelelő fogápolás mindenki számára fontos. Körültekintő szájápolással és megelőzéssel minden életkorban egészséges és ragyogó mosolyt tudhatunk magunkénak.